Médianapló

Médianapló - Ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet?

2014. március 03. 10:34 - Zöldi László

Tegnap este, az ATV képernyője előtt választ kaptam egy délelőtti kérdésre. A Szabad szemmel műsorvezetője megfogalmazta azt, amit hiányoltam Gál J. Zoltán terjedelmes cikkéből. A Vasárnapi Hírek főszerkesztője, korábban a második Gyurcsány-kormány kommunikációs államtitkára úgy írt az őszödi beszédről, hogy figyelmen kívül hagyta Vörös T. Károly állítását. A Népszabadság volt főszerkesztője kifejtette, hogy 2006. május 26-án felhívta őt Gyurcsány Ferenc talán legközelebbi munkatársa, és fölajánlotta neki az aznap Őszödön elhangzott beszéd közlését.

Nem valószínű, hogy a műsorvezető Mészáros Antónia olvassa e Médianaplót, mindazonáltal firtatta az ellentmondást. Úgy látszik, a szakmánkban vannak olyan evidenciák, amelyeknek minden magára valamit is adó újságíró eleget tesz. A volt államtitkár nem emlékezett ugyan a Népszabadság főszerkesztőjével folytatott beszélgetésre, de hozzáfűzte, ha Vörös T. Károly ezt állítja, nincs oka kételkedni benne. Majd az interjú másik helyén elmesélte: a miniszterelnöki stáb tagjai egész nyáron keresték az alkalmat, hogy a zártkörű frakcióülésen elhangzottakat valamilyen formában megosszák a nyilvánossággal. Ebből akár az is következhetne, hogy megvan végre a kiszivárogtató, de óvatos lennék. Amit a Gyurcsány-kormány kommunikációs államtitkára mondott, abból egyelőre még semmi sem következik.

Ahogy elnézem, a titkosszolgálat kormánypárti megrendelésre dolgozik, de talán akad majd valóságfeltárásra szakosodott szerkesztőség, amely fantáziát lát e mozzanat rekonstruálásában. Mellesleg van egy másik is, amelynek szintén érdemes volna utánanézni. Gál J. Zoltán annyiban pontosította tegnapi bejegyzésemet, hogy Gyurcsány miniszterelnök 2006. szeptember 17-én délután nem arra utasította Győrből, hogy írassa le a magnótekercsen lévő beszédet, és küldje el a szerkesztőségeknek, hanem hogy tegye föl a Miniszterelnöki Hivatal honlapjára. Ez látszólag apró különbség, mégis megmagyaráz valamit abból, ami idestova nyolc éve rejtély.

Azt vettem észre, hogy a Népszavában közölt őszödi beszéd nem azonos azzal, ami például a Springer-lapokban megjelent. Az eltérés csupán néhány százaléknyi volt, de szembe ötlött. Mai fejjel, immár néhány összefüggés ismeretében vagy arra gyanakodnék, hogy a két cég nem ugyanabból a kazettából dolgozott. Vagy pedig arra, hogy a Népszava és a Springer is a Miniszterelnöki Hivatal honlapját használta forrásul, de az egyik szerkesztője alaposabban nyúlt bele a szövegbe.

1 komment
süti beállítások módosítása