Médianapló

Médianapló - Harc az ezüstért

2014. március 01. 11:09 - Zöldi László

A pannon lapoknak van egy választási rovatuk. A második oldalon jelenik meg, és keretbe zárva harangozza be a kampány-összejöveteleket. Az olvasható ki belőle, hogy melyik párt képviselőjelöltje találkozik a megnevezett település lakóival. Kíváncsiságból egy héten át striguláztam a pártokat és politikusokat. Mielőtt azonban közölném az eredményt, érdemes összefoglalni az egyik közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérését.

Az amúgy is vezető Fidesz tovább növelte a vele rokonszenvezők számát, az Összefogás népszerűsége csökkent, a Jobbiké pedig nőtt ugyan, de még nem érte be az ellenzéki koalíciót. Van tehát egy nagy párt, amely esélyes a választási győzelemre, és két középpárt, amely harcol a második helyért. Ehhez képest a számokból érdekesen rajzolódik ki a négy dunántúli megye helyzete. Összesen 260 kampány-rendezvényt harangozott be a Vas Népe, a Zalai Hírlap, a (veszprémi) Napló és a Fejér Megyei Hírlap. 61-en vettek részt az Összefogás politikusai, és 121-en a többi párt jelöltjei. Az utóbbi fórumokat azért nem különböztettem meg, mert az ezüstéremre esélyes politikai csoportosulásokat hasonlítanám össze.

A 121-ből 78 volt Jobbik-összejövetel, ami két szempontból is érdekes. Az egyik az, hogy a Fidesz mintha ellustult volna - tetemes előnye tudatában kényelmesen kampányolgat. A másik meg, hogy már nem ér az, amit januárban vettem észre a négy napilapban. A Jobbik ébredt legkorábban, már az újév harmadik napján, jelöltjei azóta is szorgalmasan fórumoznak. A későn létrehozott Összefogásnak előbb rendezni kellett a sorait, hogy egyáltalán harcolhasson a választópolgárok figyelméért. Körülbelül egy hónapja azonban fokozódó tempóban nyomul, most már szinte kampány üzemmódban, Vasban rosszul áll a szénája, 11 beharangozott rendezvénye aránylik a Jobbik 18-ához. Fejérben még rosszabb az arány (11:21). A helyi pártszervezetek állapota a másik két megyében úgy alakítja az erőviszonyokat, hogy Zalában az Összefogás 18 rendezvénye viszonyul a Jobbik 23-ához, Veszprémben pedig már 21:12 az arány.

Ha a négy dunántúli megyében kizárólag a nyilvánosságra került információk határoznák meg az országgyűlési választás kimenetelét, akkor csupán Veszprémben van egyértelmű esélye a demokratikus ellenzéknek, hogy felülmúlja a kormánypártoktól jobbra álló ellenzéket.

komment
süti beállítások módosítása