Médianapló

Médianapló - Hányan szavaznak április 6-án?

2014. február 06. 11:38 - Zöldi László

A mai újságok beszámoltak arról, hogy a Republikon Intézet tegnap konferenciát rendezett a választási esélyekről. Az ellenzéki Összefogás-szövetség kampányfőnökei közös nevezőre jutottak abban, hogy nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ha alacsony lesz a választási részvétel. Egyikük például ötven százalékban határozta meg a minimumot. Nem tudhatjuk, hányan voksolnak majd a szavazófülke magányában, eltűnődhetünk viszont egy számsoron.

 

Három pannon napilap megszondázta az internetező olvasókat, vajon hányan tervezik, hogy április 6-án fölkeresik a szavazóhelyiséget. Mielőtt azonban közölném a felmérés eredményét, nem árt rögzíteni, hogy két megye, Fejér és Veszprém legaktívabb újságolvasóit kérdezték meg. (Mellesleg a kilenc választókörzet közül az ellenzéki körben is elfogadott előrejelzések szerint hétben esélyesebbek a kormánypártok.) A Dunaújvárosi Hírlap körkérdésére válaszolók 57 százaléka jelezte szavazási szándékát. Ugyanez a Veszprémben szerkesztett Naplónál 82, a Fejér Megyei Hírlapnál pedig 85 százalék. Ha tehát csak az internetezőkön múlna, a két dunántúli megyében a részvételi szándék meghaladná a bűvös ötven százalékot.   

 

Mindazonáltal figyelemre méltó, hogy éppen ott a legalacsonyabb a részvételi hajlandóság, ahol hagyományosan a baloldalra szoktak voksolni. Vajon a dunaújvárosi körzetben nem az ellenzéki összefogás körüli huzavona tartja vissza a válaszolókat? S vajon csakugyan a baloldal malmára hajtja-e a vizet az átlagosnál több szavazó, ha a választókörzetek inkább a kormánypártok felé hajlanak? Már ha lehet hinni a mintegy két-háromezer megkérdezettnek. De ha netán kétségbe vonható a felmérés tudományos megalapozottsága, még juthatunk arra a következtetésre, hogy a vártnál jóval többen vették maguknak a fáradságot, és válaszoltak, sőt készek voksolni is. Ha pedig így van, talán a kampánymenedzsereknek is érdemes volna odafigyelni az internetezőkre.

 

Számuk immár felülmúlja a négymilliót, ráadásul túlnyomó többségüknek szavazati joga is van. Tudom persze, hogy a számítógépet nélkülöző állampolgárok népesebb tábort alkotnak, és őket leegyszerűsített üzenetekkel lehet arra bírni, hogy április 6-án szavazzanak. De ha kampányfőnök volnék, árnyaltabb és cizelláltabb üzeneteket is kidolgoznék a számítógép előtt üldögélők számára.          

komment
süti beállítások módosítása