Médianapló

Médianapló - Későn jöttnek csont az ebédje

2014. január 17. 10:55 - Zöldi László

Az idén tegnap olvastam először arról, hogy Fidesz képviselőjelöltje emberek közé kívánkozik. A szombathelyi Vas Népe adta hírül, hogy V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár ma lakossági fórumot tart Nagyrákoson, a polgármesteri hivatalban. Így vált teljessé az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila ama megállapítása a Népszabadság mai számában, hogy „Van egy fideszes jelölt, egy jobbikos, és lesz egy összefogáspárti.”

 

Bár a fideszes jelöltnél a ’van’ kifejezést vagyogatra változtattam volna. A vezető kormánypárt országgyűlésbe pályázó tagjai csupán tegnap ébredtek téli álmukból, hosszú szilveszteri másnaposság után teremtenek kapcsolatot a választópolgárokkal. Beszélgetni kéne velük, hogy kiderüljön, vajon elbizakodottságból vártak két hetet, vagy csak lustaságból. A válasznak amúgy nincs különösebb jelentősége, a helyzet ugyanis az, hogy az általam olvasott megyei napilapok tanúsága szerint január első felében kizárólag a Jobbik képviselőjelöltjei invitálták fórumokra az olvasókat. Ehhez jön még az egyik közvélemény-kutató intézet fölmérése, amely a szélsőjobboldali pártot húsz százalékra hozta ki (mellesleg többre, mint az MSZP-t). Még ha tévedett vagy elfogult lett volna is, a szocialisták helyében fölfigyelnék erre a mozzanatra.

 

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a megyei lapokban nem találkoztam szocialista politikusokkal. Éppenséggel nyilatkozgatnak arról, hogy örülnek a kínkeservesen összehozott ellenzéki együttműködésnek, és arra is telik a mondandójukból, hogy morfondírozzanak, vajon a közös lista mennyire érintheti a régiójukat. Fórumra azonban még csak véletlenül sem invitálják az érdeklődőket, mert fogalmuk sincs arról, hogy ők lesznek-e a képviselőjelöltek. A központi érvelésekből tudomásul veszem, hogy lassú vajúdásban kellett kiszenvedni az ellenzéki összefogást. De azt már kétlem, hogy még semmiről sem késtek le. Noha kétségtelen, hogy csupán februárban indul a hivatalos kampány, a Jobbik már most gőzerővel nyomul, és a Fidesz is éledezik.

 

Az egyik cigányozik, ami nyomós érv a baromfiudvarban reggelente tyúkjaikat számláló faluszéli háziasszonyoknál. A másik pedig rezsit csökkent, amit a városi családok vesznek jó néven. Azt viszont nem hallom, hogy az ellenzéki összefogás megtestesítői mivel szólítják meg a vidéki Magyarországon élő választópolgárokat. És a helyi valóságba ágyazott ellenzéki politikusokat se látom, akiknek az egyelőre titokban tartott üzeneteket kéne szavazatokra váltani.    

komment
süti beállítások módosítása