Médianapló

Médianapló - Putyin pincsijei

2014. január 16. 10:19 - Zöldi László

A címbéli birtokviszony negyvennyolc óra alatt csinált karriert. Nyakra-főre emlegetik újságírók és politikusok a moszkvai atomegyezmény aláírása óta. Foglalkoztat a szállóigék keletkezéstörténete, ezért néztem utána, vajon honnan és hogyan került elő a mulatságos alliteráció.

 

Először mintha Aczél Endre citálta volna egy másik Orbán-idézet társaságában azzal, hogy mindenki ismeri. Hiszek neki, elvégre ő szakmánk egyik legtájékozottabb tagja, vérbeli kommentátor. Összefüggésekben bővelkedő jegyzete a Galamus.hu felületén látott napvilágot január 15-án, hajnali 4 óra 10 perckor. Egyelőre mégsem adnám neki a zászlót, ugyanezen a reggelen jelent meg ugyanis a Népszabadságban Csuhaj Ildikó cikke a paksi fejleményekről. A kollegina politikai újságíró, kiterjedt parlamenti kapcsolatokkal, bár inkább a tájékoztatásban jeleskedik, mint az elemzésben. A lapzárta előző este, tíz körül volt, vagyis ő 14-én délután, esetleg kora este írhatta a cikket, amikor tekintélyesebb pályatársa alighanem szintén a számítógép előtt ülhetett. S mert a két idézetet ugyanabban a sorrendben közölték, feltételezhető, hogy azonos forrásból merítettek.

 

Némi kutakodás után meg is leltem. Orbán a pincsikről és az orosz technológiáról címmel január 14-én, 14 óra 57 perckor látott napvilágot az atv.hu-n. Ami leginkább árulkodó, hogy a két mondat ebben is egymás után következett. („Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni.” Magyar Demokrata, 2007.01.04., illetve „Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.” Orbánviktor.hu, 2007.10.01.) Az elsőség nyilvánvaló, most már csak az a kérdés, hogy kinek a nevéhez köthető.

 

Kisvártatva kiderült, hogy Zöldi Lászlónak hívják. Elég régóta ismerem, és tudom róla, hogy körülbelül hárommillió karakternyi idézetet gyűjtött össze, digitális könyvtárában mintegy ezer fogalomhoz kapcsolhatók gondolatok, a pincsi például a Kutya fájlban kapott helyet. Kérdésemre azt válaszolta, hogy megszokta már a kollégák „érdeklődését”. Az idézetek jogi helyzete amúgy is tisztázatlan, a mondatgyűjtők szerzői joga pedig - ha van ilyen egyáltalán - még homályosabb. Azt viszont illendőnek tartaná, ha az összeállításaiból merítő újságírók feltüntetnék a közlő orgánum nevét, jelen esetben a televízió honlapjáét. Megköszöntem neki, hogy megosztotta velem az álláspontját. Talán lesz foganatja. 

   

1 komment
süti beállítások módosítása