Médianapló

Médianapló - Hiányzik egy szelet

2013. december 27. 10:25 - Zöldi László

Az Index jóvoltából élénk vita kerekedett Idegen hang című jegyzetemről. Negyven komment értelmezte a mondandóját. Egyetlen kivételével a hozzászólók nem tartották reálisnak Vágó István öt-nyolc százalékát, szerinte ugyanis ebben az arányban jut el a „központi hatalométól idegen hang” hazánk teljes lakosságához.

 

Egyelőre nem vonom kétségbe a számait, elvégre a neves műsorvezető még előállhat egy vagy több felméréssel, amelyekre hivatkozik ugyan népszavás cikkében, de nem nevezi meg őket. Visszafogottabban fogalmaznék, mint a névtelen és olykor durva hozzászólók, igaz, teljes névvel vállalom a véleményem. Észrevettem viszont egy meglepő mozzanatot. Miközben a kommentelők vitatják Vágó István álláspontját, akarva-akaratlanul közös nevezőre kerülnek vele. Mellőzik érvelésükből a médiának azt a jókora szeletét, amely nélkül minden felmérés hiteltelen. Az a benyomásom, hogy a műsorvezetőnek és a kommentelőknek már az is nehézséget okozna, hogy pontosan írják le a megyei napilapok nevét, holott az interneten is hozzáférhetőek.

 

Naponta körülbelül 700 ezer példányban jelennek meg. Majdnem minden kinyomtatott példányt el lehet adni belőlük, ezért 650 ezret szoroznék be 3,6-del. Azok számával, akik kézbe veszik az újságokat, így jön ki 2 millió 340 ezer olvasó. Ha hozzájuk vesszük azokat is, akik a számítógép képernyőjén kísérik figyelemmel a digitális változatot, mintegy 3 millió emberhez jutnak el. Ennyi épp elég ahhoz, hogy eldöntse a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választás sorsát. A megyei lapok fogyatékossága, hogy munkatársaik kerülik a direkt állásfoglalást; a vélemény-újságírás kevésbé jellemző rájuk, mint a politikailag elkötelezett országos lapokra. Igyekeznek jóindulatú semlegességet tanúsítani nem is annyira a központi hatalom, mint inkább a szinte kizárólag jobboldali többségű megyeszékhelyi és városi önkormányzatok iránt.

 

Mindazonáltal a javukra írom, hogy nem zárkóznak el az ellenzéki politikusoktól sem. Igazán kár, hogy a megszólaltatottak hangja nem elég erőteljes, szóhasználata régies és unalmas. Figyelemre méltó, hogy több szerkesztőség él a közvetett állásfoglalás lehetőségével. Közre adja például az olvasók véleményét, amelyből kiderül, hogy a közérzetükből telne a kormányváltó többségre. Feltéve, hogy az ellenzéki politikusok ahhoz kapcsolódnának, ami a vidéki Magyarország lakóit foglalkoztatja.

komment
süti beállítások módosítása