Médianapló

Médianapló - Most meg szocdem lett Orbán?

2013. december 14. 09:33 - Zöldi László

A Népszava mai számában figyelemre méltó interjú jelent meg Földes Györggyel, a Politikatörténeti Intézet vezetőjével. A részleteit ezúttal mellőzném, az egyik kérdésben ugyanis olyasmire bukkantam, ami foglalkoztat mostanában. A csúsztatásra gondolok. Az egyébként gondosan elkészített interjú szerzője, Sebes György ezt firtatta: „A Heti Válasz címlapján azt olvastam, hogy a kormányfő szociálpolitikai főtanácsadója szerint Orbán Viktor igazi szociáldemokrata. Akkor az MSZP mi?”

 

Erre én is kíváncsi volnék. A bizonytalan válasz helyett azonban feltűnt az a bizonyosság, hogy az említett hetilap múlt heti számában Hegedűs Zsuzsa szociológus látható a címlapon, a fénykép alatt pedig ez olvasható: „Orbán igazi szociáldemokrata”. A felületes érdeklődő könnyen juthat arra, hogy az idézőjeles mondat a hölgytől származik. De ha vesszük magunknak a fáradságot, és átböngésszük az interjút is, azt vehetjük észre, hogy a címoldalon feltételezett összefüggés nem felel meg a valóságnak. A szociológus arról számol be, hogy van neki egy francia barátja, akit 2006 őszén összehozott az akkor éppen ellenzéki magyar politikussal. Hármasban egy jót beszélgettek, majd utána a párizsi vendég ezzel fordult hozzá: „Zsuzsa, ez a te embered igazi szociáldemokrata.”

 

Vagyis nem a jelenlegi kormányfő szociálpolitikai főtanácsadója mondja Orbán Viktorról, hogy szociáldemokrata, hanem egy külföldi értelmiségi (talán soha nem tudjuk meg, hogy miért mondta). Hegedűs Zsuzsa csupán azt fejtegeti, hogy Orbán Viktor „a legjobb exportcikkünk”. Ez is érdekes állítás, igazán kár, hogy nem került ki a Heti Válasz címlapjára, a szociológus fényképe alá. A félreidézésnek aligha tulajdonítanék jelentőséget, ha nem kezdene terjedni az ellenzéki hangvételű médiumokban. Több szerző és interjúalany is Hegedűs Zsuzsának adományozta Orbán szociáldemokrataságát, figyelmen kívül hagyva, hogy a miniszterelnöki főtanácsadó mindössze közvetítő szerepet játszott a meglepő minősítésben.

 

A sajtóművelet két okkal is magyarázható. Vagy azzal, hogy a cikkírók és műsorban megszólalók nem jutottak tovább a Heti Válasz címlapjánál. Vagy pedig azzal, hogy a hetilap belsejében található beszélgetést elolvasták, mégis úgy vélik, hogy választási előkampány idején megengedhető a csúsztatás. Egyik ok siralmasabb, mint a másik.       

10 komment
süti beállítások módosítása