Médianapló

Médianapló - Rovott jövőjű újságírók?

2013. november 28. 10:55 - Zöldi László

Szívesen járok a Goethe Intézetbe. Közel van, jó német söröket kaphatni a kocsmájában, kitűnő a könyvtára, ráadásul konferenciákat szervez a Független Médiaközponttal és a Főszerkesztők Fórumával együtt. Tegnap például az újságírás jogi környezete került szóba.

 

Ilyenkor mindig akad egy Németországból érkezett vendég. Lehet kérdezni tőle, és a szünetben beszélgetni vele. Udvariasan szokta megjegyezni, hogy ők azért már túl vannak a gondjainkon. Most azt is kifejtette, hogy az Európai Unió tőlünk nyugatra fekvő tagállamaiban dekriminalizálták a rágalmazást és a becsületsértést, vagy éppen arról vitatkoznak, hogy végre száműzni kéne a büntetőjogból. A médiában elkövetett vétségeket ugyanis elég a polgári jog keretei között szankcionálni. Ez azért fontos fejlemény, mert a büntetőjogi eljárás a személyt (az újságírót) érinti, a polgári eljárás viszont munkaadóját, a médiumot.

 

Csakhogy a mi jogrendszerünk ellenkező irányba mozdul. Az alaptörvény szerint az emberi méltósághoz fűződő jog korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát. E passzus az utolsó pillanatban került be a jövő tavasztól érvényes Polgári Törvénykönyvbe is. Hamarosan megnézhetjük magunkat. Ha fejünk fölött lebeg majd Damoklész kardja, meggondoljuk, vajon kitegyük-e cikkben-műsorban megfogalmazott álláspontunkat a rágalmazás vagy a becsületsértés vádjának. Az egyik magyar előadó, aki három évig vett részt a PTK kidolgozásában, elmesélte, hogy ama bizonyos módosító javaslat nem tőlük, a jogi szakértőktől származik, hanem kormánypárti politikustól. Idegen az új Polgári Törvénykönyv szellemiségétől, azt már én fűzöm hozzá, hogy megfelel azonban az alaptörvény szellemiségének.

 

Idestova két évtizede a bíróságok inkább a szabad véleménynyilvánítás jogát részesítik előnyben a személyiségi jogokkal szemben. Tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság 36/1994-es határozatát, amely szerint a közszereplők kötelesek többet elviselni, mint az átlagemberek. 2014. március 15-étől kezdve a személyiségi jogok felülírják a véleménynyilvánítás szabadságát, a szavakkal jellemzett-minősített törvényhozók pedig akár börtönbe is küldhetik az újságírókat. De ha nem föltétlenül lesz is fegyház a bírósági összecsapás eredménye, a nyilvánosság képviselői megélhetik a nyilvánosság további szűkítését.      

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr125662143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.28. 15:17:13

Nem ertem, mire ez a sirankozas, az USA-ban sokkal tobb embert zarnak bortonbe, ha nincsen penze. Ennyit a nagy szabadsagrol a hires Nyugaton!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/csak-lancaitokat-veszthetitek.html

stoppos76 2013.11.28. 15:45:38

Én amondó lennék, hogy név nélkül a neten úgyis mindenki azt ír, amit akar. Egy külföldön üzemeltetett blog bloggere ellen mit fognak tudni tenni?

kujtorgó 2013.11.28. 16:10:05

Igazat kell írni, ilyen egyszerű.
Mocskolódás az nem újságírás.
Az értékes újságíróknak ez előny lesz, mert tisztul a szakma.

telkoe 2013.11.28. 16:23:58

Ha mediaipari betanitott munkasok nem arra alapitjak a karrierjuket hogy hosszura nyujtott nyelvvel kiszolgaljak az oket eltarto politikai oldalt akkor
- hivhatjak magukat ujsagironak
- megerdemelnek olyan jogi kornyezetet mint az ujsagirok
Addig meg kulonosebben nagy kart nem okoz ha neha seggberug a birosag par kis mediatahot.

flort 2013.11.28. 16:25:36

@kujtorgó: Jó, hogy ilyen tisztán is lehet látni. Ezért azt kérdezném tőled, Mester, hogy ha Tarlós I. azt mondja egy újságírónak, hogy 90 alatti az IQ-ja, akkor az szankcionálandó-e, ha a firkász erre úgy reagál, hogy maga meg egy tahó? (kitalált történet és tökmindegy, hogy a konkrét esetben egy nőről van szó)

Vagy: xy azt állítja z-ről, hogy ügynök volt - és könnyen lehet, hogy ez igaz is, de nehezen bizonyítható. Ilyen is volt már, nem?

És a példák sora végtelen...

Szociknak vége 2013.11.28. 16:30:41

A rágalmazás és a becsületsértés nem csak a közszereplőket érintheti, és eddig is lehetett belőle polgári jogi per is. BJ-ban pedig nemhogy fegyházat, de még feltételes szabadsságvesztést sem szabtak ki soha érte.

Szociknak vége 2013.11.28. 16:33:51

A holokauszt revizionizmus bcs. Németországban.

Tehát a véleménnyilvánítás szabadsága a poszter mega Goethe előadó szerint menő módon előbbre való mint az emberi méltóság védelme.

De csak ha az a méltóság nem sidó.

szandé 2013.11.28. 16:43:57

Közpénzből jutalmazzák magukat és felelősségre sem lehet igazán vonni őket,többet kell tűrniük, vagy inkább a nép tűrjön. Megmondó ma mindenki, szerintem celebeknek, politikusiknak tűrniük kell úgysem lessz belőlük hiány annyirs nem kell kímélni, tűrjön mindenki akinek hatalom meg ingyenpénz kell. Mindenki tudja, hogy a fizetés egy politikusnak csak apró

Erő e-meló 2013.11.28. 16:52:28

A szokásos libernyák frázisokádás lett ebből az írásból is. Pedig amúgy a téma többet érdemelne

A tények kedvéért: a rágalmazás bírósági üldözése, az eleve lefutott becsületsértési ügyek tömkelege nem az Alaptörvénnyel kezdődött, sőt még csak nem is fokozódott. Egy sor ballibernyák személyiség indított már korábban is rágalmazási vagy becsületsértési pert újságírók illetve szerkesztőségek ellen, amit szinte biztosan meg szoktak nyerni, mert az alperesnek a bíróság em ad lehetőséget a valóság bizonyítására. És a ballibernyák propaganda ezt kivétel nélkül úgy interpretálta, hogy a bíróság ítéletével lebunkózzon minden ellenkező véleményt

Például Mécs Imre Bencsik András ellen (börtönbüntetés első fokon), Szekeres Imre mert az írták róla hogy megyei párttitár volt annak idején, pedig ő megyei KISZ titkár volt (micsoda rágalom), Vásárhelyi Mária akit dominának neveztek a Mancsban, Gyurcsány Ferenc a kiváló, bár senki által nem látott szakdolgozatának védelmében, Bajnai Gordon aki semmiért nem felelős libaügyben és így tovább. Ez mind a régi Alkotmány idején

Blogger Géza 2013.11.28. 16:55:37

Kérdés, hogy tud-e a sajtó anélkül működni, hogy ne kövessen el rágalmazást és becsületsértést. Biztos, hogy ez megoldhatatlan feladat? És ha igen, akkor miért? Különös tekintettel arra, hogy az egyes ügyekben az ítéletet nem a sértett, hanem a független bíróság fogja kimondani. Amely természetesen figyelembe veszi azt, hogy a közszereplőknek nagyobb (de nem végtelen!) tűréshatárral kell rendelkezniük közéleti tevékenységük bírálata esetében.

Erő e-meló 2013.11.28. 16:59:15

"Az alaptörvény szerint az emberi méltósághoz fűződő jog korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát."

Ha nem korlátozá, akkor amiatt rikoltozna sok libernyák. Mert nem lehet korlátok közé szorítani a holokauszt tagadást, cigányozást, zsidózást ha nincs benne a passzus az Alaptörvényben

Szociknak vége 2013.11.28. 17:03:28

@Erő e-meló: hololosztosoknak külön paragrafus jár minden civilizált országban, az ugyanis az emberiség legnagyobb tragédiája ha nem tudnád.

Sir Galahad 2013.11.28. 17:23:18

Ennél szerintem sokkal érdekesebb kérdés, hogy ha egy lap valakinek lehozza a nyilatkozatát (kommentként közli a véleményét), akkor az újságírót/újságot veszik elő, nem azt, aki a mondjuk becsületsértő dolgot állította. Ez így rendben van?

kvadrillio 2013.11.28. 17:25:24

"Másnak is feltűnt az áfahiány

SzkB

2013. november 28., csütörtök 07:32 | [7 órája frissítve] |

Beszélt az Indexnek a Horváth András exadóellenőr mellett kiálló, de egyelőre névtelenséget kérő volt adóhivatalnok. Sok az alkalmatlan ellenőr, az egész hivatal felépítése úgy rossz, ahogy van. Az Európai Bizottság egyik tanulmánya is alátámasztja, hogy Magyarország évente 1000 milliárd forintnál is több áfabevételtől esik el.
Előzmény

A maffia érdekeit sértem, a NAV is benne van
A Fidesz nem hallgatja meg Horváth Andrást
Újabb adóellenőr vádolja a NAV-ot
Orbáné a hét mondása, az biztos
Az adóhatóságnál tüntetett az LMP
Mindenki bízzon saját magában!
Versenylázban telt a szerda
Az MSZP megszavaztatná a parlamentet a NAV-botrányról
Pokolba Horváth Andrással
Betiltotta a dékán a NAV-os fórumot az ELTE-n
Nagyon durva dolgok történnek vidéken
Sokan nem jártak jól
Rogán: Az ügyészség vizsgálja ki a NAV-os ügyet
Borul a NAV-os dominó?
Horváth lemondatná a NAV vezetőit
Alibaba és a kiemelt áfacsalók
Kitálalt egy adóellenőr: engedik csalni a nagyokat

(17)
Címkék
nav, adóhivatal, adóellenőr, horváth andrás

Az Európai Bizottság (EB) kérésére nemrég készült el a teljes EU-t átfogó nemzetközi tanulmány, ami nagyrészt alátámasztja Horváth András adóellenőr áfacsalásra vonatkozó becsléseit. Ez azért fontos, mert sokan túlzónak gondolják az adóellenőr által emlegetett összeget, és ez alapján kérdőjelezik meg a hitelességét.

Horváth azt állítja, hogy évente nagyjából 1700 milliárd forint tűnik el az áfából. Ebből nagyjából 1000 milliárd forint az, amit nem fizetnek be, a maradék 700 milliárdot pedig úgy igénylik vissza, hogy nem is járna.
D TT20131127049
Horváth András volt adóellenőr az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki tagjai részvételével tartott tanácskozáson a Parlamentben 2013. november 27-én.Fotó: Kovács Attila

Az állítás első felével, tehát a be nem fizetett áfával kapcsolatban nemrég az Európai Bizottság közzétett egy tanulmányt. A dokumentum 27 EU-tagországnál összegzi, hogy 2011-ben, illetve 2000-2011 között évente mennyi áfa szivárgott el.

Magyarországon jó sok (pdf, 58. oldal). Csak 2011-ben 1100 milliárd forint, ami a GDP 3,7 százaléka. De 2000-től kezdődően minden évben a GDP pár százalékára rúgott az az összeg, ami nem érkezett be az államkasszába. Ezzel az EU-s mezőny átlagánál rosszabbul teljesítünk, de vannak nálunk is alacsonyabb beszedési hatékonysággal működő országok. "

....ejjjj....ejjjjj....."MERT GYILKOSOK KÖZT, CINKOS AKI NÉMA...."......AVAGY...KÚÚÚRMÁÁÁÁNY ! TE IS BENNE VAGY ????!

Szociknak vége 2013.11.28. 17:27:21

@Sir Galahad: Az újságot IS. És a kommentelőt IS. Sőt ha hollótéma van akkor megy a kommandó is egyből.

Persze ha nem így van akkor meg egy csomó visszaélésre van lehetőség.

Szociknak vége 2013.11.28. 17:28:07

@kvadrillio: Ez már nem aktuális, nézegesd a mai címlapokat.

Sir Galahad 2013.11.28. 17:39:24

@Brúsz Pringstein: Igen, de a kommentelő általában nincs meg... meg egyáltalán: miért nem az felel a mondataiért, aki mondja?

Sztavrosz_ (törölt) 2013.11.28. 18:08:58

Azért ez vélhetően visszafele is működni fog. Úgy értem amikor "szingli hordának" titulálnak polgárokat akkor azok perelhetik a politikust majd? És érdemben foglalkozik majd vele a bíróság?

Blogger Géza 2013.11.28. 18:41:04

@Sztavrosz_: Kizártnak tartom, hogy egy ilyen megfogalmazást (ráadásul konkrét személy megnevezése nélkül) rágalomnak vagy becsületsértésnek állítana be egy büntetőbíró.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.11.28. 19:35:16

Az ugye megvan,hogy akik dekriminalizálnák a rágalmazást és a becsületsértést, azok első sorból szokták kiabálni, hogy tiltsák be, ha éppen nekik nem tetsző vélemény kerül előtérbe?

De nem kell messzire menni, elég megnézni, a különböző blogokat egy-egy jobboldali politikus kicsit is keményebb nyilatkozata alapján. Se szeri se száma az olyan posztoknak, amelyeknek fő mondanivalója, hogy egyáltalán hogy jön az illető ahhoz, hogy ilyet mond.

con-troll 2013.11.28. 19:53:30

@Mértékadó értelmiségi: És erre azt várják, hogy mondjon le, mondassák le, határolódjanak el tőle, kérjen bocsánatot, mentegetőzzön, stb. Nem pedig azt, hogy lecsukják (kivétel pedig néhány habzószájú idióta minden oldalon). Helyben is vagyunk. A dekriminalizálásról volt szó, nem másról.

@Brúsz Pringstein: Az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, hogy lemászott a fáról.
A zsidó holokauszt maximum a 20. század egyik jelentős (társadalmi) tragédiája, amiből illő lenne tanulni, és nem megismételni. Senkivel sem (lásd még egyéb holokausztok a 20. században).

Szociknak vége 2013.11.28. 20:58:55

@con-troll: Jó jó ne nekem mondd én nem ebből élek.

A holonyomor eleve a 10edik remakeje az alapsztorinak, ki mondta hogy már nem lesz, tv. nem akadályozza a ragályt...:)