Médianapló

Médianapló - Lustálkodás vagy óvatoskodás?

2013. szeptember 30. 10:58 - Zöldi László

A kecskeméti bíróság ítélete nyomán újabb felvonásra számíthatunk a bajai drámában. A időközi választás megismétlése késztet arra, hogy visszatérjek egy mellékesnek látszó mozzanatra: a területileg illetékes szerkesztőség viselkedésére.

 

Három ellenzéki párt jelölt közös képviselőt a Duna menti város önkormányzati testületébe, és a helyi televízió szerkesztője, Teket Melinda mellett személyesen kampányolt három pártelnök: Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila is. Érdeklődőként azt vártam, hogy a Petőfi Népe című megyei napilap online változata interjút közöl velük. Rövidet és tájékoztató jellegűt, ilyesmivel azonban nem szembesültem a számítógépnél ülve. Lehetséges, hogy a kecskeméti szerkesztőség Baján élő tudósítója megkérdezte őket, de ha esetleg így történt is, akkor azt firtatom, hogy a megyeszékhelyen miért tekintik másodrendűnek a digitális változatot. A BAON című portál ugyanis mellőzte a véleményüket.

 

Azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Petőfi Népe épp úgy elhanyagolta a bajai fejleményeket, mint az online változat. Abból következtetek erre, hogy a  portálon alig néhány soros információk jelentek meg az országos eseménnyé fajult időközi választásról. Sőt az egyik nap nem is a helyi tudósító jelentését hozta a szerkesztőség, hanem a Magyar Távirati Iroda közleményét. Tegnapelőtt, 19.10-kor pedig a Kecskeméti Törvényszék határozatát szintén az MTI fogalmazásában közölte a BAON, nyilván azért, mert szombaton a kecskeméti szerkesztőség senkit sem ért el a munkatársai közül. Nem azt hiányolom, hogy a megyei napilap „elfelejtett” állást foglalni - ez talán nem is a dolga. Annál inkább fájlalom, hogy nyögvenyelős, faramuci módon tett eleget tájékoztatási kötelességének.

 

Ebben az esetben ellenzéki politikusok estek áldozatul a magyar sajtóhoz méltatlan eljárásnak. Csakhogy manapság megeshet ez kormánypárti politikussal is. Ugyancsak a múlt héten Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik vezető, bár oktatási ügyekben rakoncátlankodó politikusa Miskolcon járt, és rezsicsökkentő fórumáról a BOON című portál az állami hírügynökség közleményét hozta. Megint csak lehetséges, hogy az Észak-Magyarország című megyei napilap kevésbé szűrmarkúan bánt vele (nem hasonlíthatom össze a digitális változattal). De ha mégis sikerült a miskolci szerkesztőségből munkatársat küldeni a miskolci rendezvényre, vajon a hozzá tartozó online újság miért nem a saját tudósítást közölte?

1 komment
süti beállítások módosítása