Médianapló

Médianapló - Közszereplőnek számít-e Mimi?

2013. június 25. 09:56 - Zöldi László

A hétvége politikai eseménye volt a szárszói találkozó. Farkasházy Tivadar balatoni telkén hozta össze Orbán Viktor szétszabdalt ellenzékét, mintegy hatszázan tisztelték meg jelenlétükkel. Köztük az Index hírportál munkatársai is, akik több fényképet közöltek a tanácskozásról, az egyik kiverte a biztosítékot.

 

A fotóriporter lefényképezte a nyaraló angolvécéjét, az újságíró pedig ezt a szöveget biggyesztette a kép alá: „Teddy és Mimi WC-je”. A házigazda berzenkedésére gyorsan lehúzta a Mimit, ennek ellenére az indexes tudósítókat Farkasházy indexre tette, mondván, hogy neki ugyan kötelessége elviselni a nyilvánosság képviselőitől a csipkelődést, de a felesége nem közszereplő, őt hagyják ki a játékból. E mozzanat aligha volt a szárszói találkozó legfontosabb eseménye, csakhogy újságírással kacérkodó kommunikáció szakosokat tanítok, a szemináriumon pedig gyakran kérdezik, vajon ki nevezhető közszereplőnek. Most talán sikerül rá válaszolnom.

 

Van az alkotmánybíróságnak egy döntése, amely szerint a közszereplőknek kötelességük többet elviselni, mint a magánembereknek. Ha Farkasházy Tivadar ehhez tartja magát, akkor jogosan tiltotta ki nyaralójából azokat a fránya újságírókat. Elvégre a Heti hetes állandó közreműködöje és a Hócipő alapítója, ő számít közszereplőnek, a felesége pedig magánembernek. Igen ám, de az RTL Klub közéleti kávéházában a csetlő-botló kisember szerepét osztotta magára. Ő a műsor állandó humorforrása, és a szerepéhez tartozik, hogy eljátssza a papucs-férjet, akit még a felvételekre is elkísér Mimi, aki gyakran tűnik fel vágóképként. Ettől persze még nem föltétlenül közszereplő, noha a férje elég sokat beszél róla a milliós nyilvánosság előtt, hogy annak tartsák.

 

Ráadásul a Hócipő impresszumában az olvasható, hogy a kéthetilap főszerkesztője Farkasházy Tivadarné. A szakmában mindenki tudja, hogy a férje szerkeszti az újságot, de amikor a közszolgálati rádió vezető munkatársa volt, a főnökei számon kérték rajta, hogy magánlapot is irányít. Ő pedig azt a megoldást választotta, hogy azóta Mimivel íratja alá a számlákat. Ha tehát a közszereplő formai jegyeit nézzük, akkor a már nyugdíjas Farkasházy Tivadar tekinthető magánembernek, a felesége viszont közszereplőnek. Inkább azt kellett volna felrónia a kaján indexeseknek, hogy a ’Teddy’ mit keresett a képaláírásban.          

167 komment
süti beállítások módosítása