Médianapló

Médianapló - Isten békéje

2013. június 22. 11:32 - Zöldi László

Meglepő, hogy milyen sokan vélnek tudatosságot fölfedezni Gyurcsány Ferenc egyszerre rafinált és durva beszédében. Én se zárnám ki a tudatosságot, mégis az a benyomásom, hogy a volt miniszterelnök vasárnapi hangvételében jelentős szerepet játszott a helyzettudata is.

 

Kiesett a hatalomból, már csak egy kis pártot vezet, amely önmagában nem volna képes bejutni a következő országgyűlésbe. Erős hatáselemekkel hívja fel magára a figyelmet, máskülönben mintegy 200 ezer híve nem lesz kapós az Orbán-ellenes erők számára. Félreszorított helyzetében megengedi magának azt, amit hatalomban lévő vagy hatalomra törő párt elnökeként nem engedhetett meg: az őszinteséget, sőt, a szabad szájú őszinteséget. A nagy hírre vergődött szónoklat legfontosabb mozzanatait végig lehet gondolni, a pillanat hevében fogant szófordulatok azonban előnyére vagy hátrányára módosíthatják a közéleti megnyilvánulás értékét.

 

A Demokratikus Koalíció elnöke szóba hozta a kormánnyal megalkuvó egyházakat is. Ült az a mondata, hogy „A lelkek szolgálata nem azonos Orbán Viktor szolgálatával.” Majd hozzáfűzte: „Aki a földi hatalmat szolgálja, nem szolgálhatja isten békéjét.” A folytatás rendben volna logikailag; ami lent van, az a pokol, ami fönt, az a mennyország. Igazán kár, hogy a Gyurcsány által használt ’isten békéje’ foglalt kifejezés. Épp az ellenkezőjét jelenti annak, mint amit a rögtönző politikus tulajdonít neki. A treuga Dei története ezer évre nyúlik vissza. A katolikus egyház böjt idejére fegyverszünetet rendelt el a civakodó Európában, és hogy óhajának nyomatékot adjon, döntésének mennyei eredetet kölcsönözött. Aki pedig nem tartotta be Isten békéjét, azt bizony kiközösítette.

 

Akadnak teológusok, akik a treuga Dei-t még korábbra, Pál apostolig vezetik vissza. Ha klasszika-filológus volnék, megkockáztatnám, hogy az ógörögök olimpiák idejére szintén meghirdették Isten békéjét, legföljebb Zeuszra hivatkoztak. Ez a gondolatsor azonban vasárnap délután aligha futott végig Gyurcsány Ferenc agyán. Ügyesen felépített beszédében rögtönzött, és egymás mellé sodorta az istent meg a békét, amiből lám, értelmezési bonyodalom származott. A szónok úgy kárhoztatta a jobboldali szavazókkal is kacérkodó ellenzéki erőket (például Bajnaiékat), hogy politikai fegyverszünetre noszogatott. Úgy látszik, a szabadon beszélő közéleti személyiség ki van szolgáltatva a rögtönzéseinek. Pórul járhat, ha nem figyelt oda a középiskolai történelemórákon.   

komment
süti beállítások módosítása