Médianapló

Médianapló - Ellenzék, nem kétséges, hogy két l-lel

2013. április 27. 11:16 - Zöldi László

A Magyar Nemzet mai számában terjedelmes cikk jelent meg Bokros Lapos újonnan alapított pártjáról. Miközben a kormánypárti újságíró, Gazdag László elironizál a Modern Magyarország Mozgalom nevű konzervatív liberális szerveződésen, megemlíti a volt pénzügyminiszter egyik legközvetlenebb munkatársát, Pálfy G. Istvánt is. Őt sem kíméli, persze, becsületére váljék azonban, hogy pontosan írja le a vezetéknevét. Egy l-lel.

 

Nem úgy, mint a korántsem kormánypárti Amerikai Népszava budapesti munkatársa, Para-Kovács Imre. Hol Pállfy-nak írja - ami nyilván sajtóhiba -, hol Pálffynak, többször is, de egyszer sem Pálfynak. Elismerem, hogy ez a névjáték mellékes mozzanat, legalábbis látszólag. De ha már jellemzünk valakit, sőt még vitatkozunk is vele, nem azzal tiszteljük meg, hogy pontosan írjuk a nevét? Én például éppen most bizonytalanodtam el, vajon van-e a Para és a Kovács között kötőjel. Fölálltam a számítógéptől, és a könyvespolchoz mentem. Az egyik lexikonból kiderült, hogy jól emlékeztem, csakugyan van.

 

Egyébként Pálfy G. István azért lett G., mert a debreceni egyetemen, ahol tanult, az angol tanszéken tanított egy azonos nevű docens, és az idősebb pályatárs iránti tiszteletből, a szellemi élet íratlan szabályai szerint különböztette meg magát tőle a G betűvel. Máskülönben a docens testvére volt néhai Pálfy József, a Magyarország című hetilap főszerkesztője, a MÚOSZ hajdani elnöke, és fiát tévébemondóként ismerte meg az ország, jelenleg pedig kereszténydemokrata politikus. Ő szintén István, abba azonban nem mernék belemenni, hogy a családi hagyományhoz híven egy l-lel írja-e a vezetéknevét. Mentségemre szóljon, hogy nem is vitatkozom vele.

 

Van Para-Kovács Imre tartalmilag figyelemre méltó publicisztikájával más gond is. Nem vonom kétségbe ama állítását, hogy Pálfy G. István az MTV-híradó főszerkesztőjeként negatív szerepet játszott az Antall-kormány idején kirobbant médiaháborúban. Azóta viszont két évtized telt el, és hallottam már PGI-t szakmai tanácskozáson önkritikusan beszélni a kilencvenes évekbeli tevékenységéről. Vajon az ellenzékhez húzó publicista miért kifogásolja, ha egy Antall-hívő újságíró nem szereti Orbán Viktort, és csatlakozik Bokros Lajos stábjához, amelyet az új párt vezetője egykori MDF-esekből állított össze? Most, amikor az ellenzék oly nehezkesen működik együtt, nem kéne inkább azt méltányolni, hogy nemzeti demokraták is kivennék részüket az Orbán-rendszer leváltásából?        

komment
süti beállítások módosítása