Médianapló

Médianapló - Új érv egy régi vitához

2013. április 25. 11:31 - Zöldi László

Már-már megsajnáltam magam. Tegnap húsz percet kaptam, hogy bemutassam a rendszerváltás utáni Népszavát. Ötven másodperc jutott volna egy évfolyamra. A Politikatörténeti Intézetben derült ki, hogy az előttem megszólaló Takács Róbert negyven évre kapott húsz percet. Keresnünk kellett hát olyan zsinórmértéket, amely átfogja a hosszú korszakokat. Hogy ez sikerült-e, azt döntsék el mások. Inkább arról számolnék be, hogy a szociáldemokrata napilap száznegyvenedik születésnapja alkalmából megrendezett konferencián melyik előadás tetszett a legjobban.

 

A mikrofonhoz vánszorgott egy kontyos matróna. Súlyos betegség után lehetett, mert szabadkozott, hogy nem volt lehetősége alaposabban felkészülni. Ám amikor érvelésbe fogott, kiegyenesedett a termete, kisimult az arca, kiöblösödött a hangja. Megbabonázva hallgattam. Talán azért, mert velünk ellentétben csupán villanásnyi epizódot nagyított ki a Népszava múltjából. Bebizonyította, hogy a sajtótörténészi vélekedéssel ellentétben a második világháború utáni lapot először nem Budapesten adták ki 1945 februárjában, hanem a januári Debrecenben, az ideiglenes kormány székhelyén. Na, ekkor kezdtem fülelni.

 

Vesszőparipám ugyanis, hogy az MSZP 1989/90-ben azért szabadult meg a megyei lapoktól, mert kétes volt a hálózat tulajdonjoga. Azt írták föl ugyan a vidéki újságok fejlécére, hogy A megyei pártbizottság lapja, de az MSZMP csupán az egymillió példányos hálózat kezelési jogát kapta meg. Ha tehát az 1990-es választáson nem a szocialisták nyernének - amire számítani lehetett -, akkor a negyvenes évek végén államosított napilapok is az új kormányzó párt kezébe kerülnének. Vagyis ha a Hajdú-Bihari Napló, diákkorom szerkesztősége a szociáldemokraták alapította Tiszántúli Népszava jogutódja, akkor a rendszerváltás táján újjáalakult MSZDP okkal igényelhette volna vissza hajdani újságját az MSZMP jogutódjától.

 

Az elképesztő alapossággal elemző Strassenreiter Erzsébet arra használta a húsz percét, hogy kibontsa: Rákosi Mátyás miként húzta-halasztotta, hogy a szocdemek lapalapítási engedélyt kapjanak Debrecen szovjet katonai parancsnokától. Az indoklás is körvonalazódott egy korabeli levélből: a két világháború közt legálisan tevékenykedő szociáldemokraták csaknem huszonöt évnyi előnyt szereztek a nyilvánosságban, ezt kellett volna a kommunistáknak 1945 elején behozni. Jobbulást kedves történész asszony, és kisztihand a kutatási útmutatásért.      

komment
süti beállítások módosítása