Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz a szálkából gerenda?

2013. április 22. 11:18 - Zöldi László

Hallottam Szájer Józsefet a Hír TV-ben. A Fidesz európai parlamenti képviselője álláspontját adta közre a Strasbourgban és Brüsszelben zajló fejleményekről. Talán nem torzítom el a véleményét, ha úgy foglalom össze, hogy az Unió milyen alapon tekinti alapelvének a szubszidiaritást, ha Magyarország esetében következetesen figyelmen kívül hagyja. Vagyis ha irányelvként szabja meg, hogy a döntéseket ott kell meghozni, ahol a legtöbb információ van, vajon miért kifogásolja, hogy az egyik tagállama saját érdekeinek megfelelő döntéseket hoz?

 

A kormánypárt talán legintelligensebb politikusa nem fűzte hozzá, hogy különösen káros ez a gyakorlat, ha egyébként az Orbán-kormány döntései megfelelnek az Európai Unió szellemiségének. Ezen mosolyogtam volna, noha abban, amit kifejtett, egyetértek vele. Igen ám, csakhogy Szájer úr álláspontjából elég sok belpolitikai következtetés adódik. Ha ugyanis országunk kinti képviselője Barroso elnök szemében meglátja a szálkát is, vajon Orbán Viktoréban miért nem fedezi föl a gerendát? A Fidesz-politikus szelektív látása azért lep meg, mert kormányzó elvbarátai sosem tagadták, hogy központosítják Magyarországot. Ezzel magyarázható, hogy a döntések jogát elvonták az emberközeli, információkban gazdag szintektől. Azt már nem hangoztatják, de naponta érzékeljük, hogy a végrehajtó hatalom csúcsán üldögélő miniszterelnök dönt olyan kérdésekben is, amelyekhez semmi köze.

 

Ha tehát az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, akkor a magát szenvedő félként feltüntető Orbán-kormány is lehetne önkritikusabb a maga belpolitikai gyakorlatában. Hadd említsek példát a saját szakmámból. Ahogy telik az idő, úgy lazul a kapcsolat a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a helyi sajtó között. Ennek okát abban látom, hogy ha egy kisvárosi szerkesztőség információt kér a jobboldali többségű megyei önkormányzattól, akkor a településhez elég közeli hivatal nem válaszolhat önállóan. A kérdést föl kell terjesztenie egy országos főhivatalhoz, ahonnan csupán napok, néha hetek múltán válaszolnak. A szubszidiaritás elvét megsértő eljárásban két hibatényező is rejlik. Az egyik, hogy a főhivatal nincs tisztában a helyi körülményekkel, és valóságtól elvonatkoztatott válasza rossz vért szül a helyi nyilvánosságban. A másik pedig az, hogy a hírversenyben lévő helyi médiumok lemondanak az állami szervek kérdezgetéséről, és az információkat máshonnan szerzik be.       

komment
süti beállítások módosítása