Médianapló

Médianapló - Ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

2013. április 20. 11:15 - Zöldi László

Fogalmam sincs, és nem is találgatnék. Elvégre nem vagyok politológus, aki vitaműsorokban vázolja a legvadabb feltételezéseket is. Úgy elégíti ki a médiafogyasztók politikai intimitásigényét, hogy néhány összefüggéssel nem számol.

 

Fél éve, hogy Bajnai Gordon berobbant a nagypolitikába. Ez azt is jelentette, hogy igényt tart a demokratikus ellenzék vezetésére. Mozgásba is hozta a hivatásos értelmezők képzeletét, azóta találgatják, vajon ki lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor kihívója. Mintegy kétszáz eszmefuttatást számoltam össze, ennek a felét véleményformálásból élők fogalmazták meg. Bajnai és Mesterházy Attila között elkeseredett harcot vizionálnak, de a lehetséges jelöltek körébe beveszik Gyurcsány Ferencet is. Így kétségkívül izgalmasabb a találgatás, csak éppen a volt miniszterelnök többször is bejelentette, hogy 2014-ben nem ambicionálja a  kormányfőséget. Felismerése tükrözi a politikai realitásokat.

 

Pártja, a Demokratikus Koalíció legfeljebb azért küzdhet, hogy jövő ilyenkor bekerüljön az országgyűlésbe. Ha e reményt hitelesítik a választók, a DK valamivel több mint öt százaléka hozzájárulhat az ellenzék sikeréhez, ha nem adnak hitelt neki, a parlamenti küszöb alá szorult szavazatok elvesznek az ellenzék számára. A tét tehát nagy, de nem abból a szempontból, amihez a legtöbb politológus makacsul ragaszkodik. Ebben a helyzetben Gyurcsány számára más lehetőség adódik: eljátszhatja az idősebb fivér, Ferenc bátyó hálás szerepét. Ő az a rezonőr, aki minduntalan felbukkan a színpadon, és mindig mond valami hatásosat.

 

Legutóbb egyenesen legyerekezte a két másik politikust, „Gyerekek! Felelősségetek a megegyezés felelőssége.” (ATV, április 18.) Virtuálisan simogatja Bajnai Gordon és Mesterházy Attila buksiját, nyilvánosan hiányolja az ellenzéki összefogást. De mert aggódó szavai egy-két kivételtől eltekintve nem országos terjesztésű vagy sugárzású médiumokban hangzanak el, a fővároson túl alig tájékozódó politológusok észre sem veszik. Ami azért meglepő, mert ez a szereposztás még érdekesebb értelmezésekre kínálna lehetőséget. S hogy tényekkel is bizonyítsam állításomat, a miniszterelnök-jelöltségről szóló politikusi megnyilatkozások közül minden negyedik Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik. Huszonnyolcszor fejtette ki álláspontját, és ötször nyugtatta meg kvázi ellenlábasait, hogy nem ambicionálja a miniszterelnöki bársonyszéket. Kedves közvélemény-formálók, egyszer talán érdemes volna meghallani.    

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr425236136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2013.04.21. 19:34:56

Teljesen indokolatlan a jelöltek közé Gyurcsány Ferencet is bedobni, mert egyrészt többször kijelentette, hogy nem kandidál a miniszterelnökségre, meg amúgy is esélytelen lenne. Ami a két másik személyt illeti: Mesterházy esélytelen önjelölt, ha történetesen ő lenne a baloldal közös jelöltje, az Orbán további regnálását eredményezni. Innen már egyszerű a helyzet: az egyetlen esélyes jelölt Bajnai Gordon, aki nemcsak esélyes, hanem alkalmas jelölt is lesz.

Bolsi Buster 2013.04.21. 19:45:31

Gecire nem érdekel ki lesz az ellenzék vezetője. Ahogy az önmagával vitatkozó ellenzék sem érdekel.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.21. 20:00:05

Az ellenzék vezetője természetesen én leszek. Megtanítom őket egymásra mutogatásra, felelősség kenésre, kormányfikázásra, patásorbánozásra. Közben szépen elfelejttetem velük a múltbeli hibáikat, és segítek nekik, hogy 100 ezer fő támogatóval a hátuk mögött is úgy érezzék, hogy kormányváltó erőt képviselnek. Aztán megtanítom őket arcoskodni, a szavazókat eszköznek használni, majd választást bukni.

Mi? Hogy ezt maguktól is tudják? Ne mondd! Akkor az ellenzének nincs szüksége rám, ezek el bírják szúrni egyedül is.

Csetepaté márki 2013.04.21. 20:04:28

Minek ez a szarakodás? Induljanak mind a hárman oszt gól! Valamelyik csak nyer! A demokratikus ellenzék meg lesz a másik kettő...

komplikato 2013.04.21. 20:16:52

" Ez azt is jelentette, hogy igényt tart a demokratikus ellenzék vezetésére."

A politikusok általában hazudnak, de amíg ez nem igazolódik be ...
Bajnai 3 fő eseményen mondta azt, hogy nem neki kell lennie az M.E.-nek. Az első bejelentésnél is elmondta, meg amikor párttá alakultak és a kettő között is. Persze lehet kamuzott, de nekem rémlik utalás rá, hogy van nekik a posztra jelöltjük.
Ez azért lehet érdekes, mert a Fidesz-KDNP a muníció nagy részét most Bajnai démonizálására lövi és mondjuk érdekes lehet ha indulnak 2014-ben és nem is ő lesz a fő jelölt :D

_most_ 2013.04.21. 20:18:47

@Puskát kellett volna hozni: nem teljesen értem a logikádat, ha nem érdekel, hogy ki lesz az ellenzék vezetője, akkor mégis miért kattintasz rá egy olyanon posztra, aminek az a címe: ki lesz az ellenzék vezetője.

reszeg tengeresz 2013.04.21. 20:26:03

En lassan mar komolyan kezdem azt hinni, hogy a boszmet a fidesz fizeti. De komolyan. Ennel erosebb fegyveruk soha nem volt, a tulmozgasos idiota hibbant nero a csodafegyver maga. Amig az az emberi szar mozog, addig a fidesz nem veszithet. Ezt a fidesz is tudja persze. Viszont a boszme vajon van annyira ostoba, hogy ezt maga nem latja be?

komplikato 2013.04.21. 20:30:40

@reszeg tengeresz: Most ha az első fele igaz, akkor nyilván van az a pénz amitől fullba nyomja a kretént, nem? :D

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.21. 20:47:07

Újabb fideszes pécsi simli, erre mi a válasz?

Nemrég még arról szólt a pécsi városházi kommunikáció vezérfonala, hogy a szocik eladósították a várost, de a jóságos kormány elvitte az adósság hetven százalékát. Arról mélységesen kussoltak, hogy laza három év alatt mennyit tettek hozzá az adóssághoz (elárulom: tízmilliárdot felvettek, míg még tízet lehívtak egy korábbi hitelből, a teljes adósság meg 40 milliárd volt vagyis 20 ide- 20 oda a mérleg) az áldozat szerepében tetszelegve teleplakátolták Pécset, hogy ezek adósították el a várost. És persze a Fidesz-KDNP alatt csökken a hitel. Erre jött a csütörtöki közgyűlés, ahol megszavaztak laza nyolc milliárd forint felvételét. Kővári János a vita hevében új dimenziókat nyitott meg a kérdésben, amikor azt mondta, hogy a szocialisták közel 40 milliárd forint adósságot halmoztak fel, ezt kormányzati segítséggel konszolidálták. Természetes, hogy most fejlesztési hitelt kell felvenni. Vagyis a szocik ellenzékből vettek fel hiteleket, ami persze elítélendő, de a mostani hitel az már zsír. Ennyire hülyének nézik az embereket? Ezt Kővári elhiszi, vagy egyszerűen annyira megszívatták magukat, hogy össze-vissza beszél, mert nem tud mit mondani. Fejlett demokráciákban ilyenkor lemondanak a képviselők, de ez ugyebár Magyarország.
Miközben felköptek és aláálltak, persze egy két érdekes ügy is kibontakozott a városatyák ülésén. Megveszi a város a Biomű Baranya nevű kft-t. A város lakóinak végtermékét, a szennyvíziszapot ma elszállítják a városból. Ez 16-17 tonnát jelent évente, költsége 200 millió forint. A cég elnyert egy pályázatot az iszap energetikai hasznosítására. A város 85 millióért venné meg a céget, az egymilliárdos önerőt így tudják biztosítani. Az persze nagy kérdés, hogy miért nem a város pályázott? Esetleg ez volt a terv, hogy majd jó pénzért megvesznek egy céget ehhez? Csak nem egy kövér mutyiról van szó?
És a slusszpoén: 9 millióért egy fővárosi iroda átvilágította a projektet. Ehhez csatolták a pályázatot, és saját munkaként 6,1 oldalnyi anyagot tudtak produkálni. Szóval oldalanként másfél milliót fizettek. Ha most demagóg akarnék lenni, akkor csak annyit mondanék, hogy kedves tükék, menjenek és adják fel az ingatlanadós csekket, a pénzük jó kezekben lesz. HaHaHa!
Persze az átvilágítós biznisz nem áll meg egy ilyen pöcegödörként bűzlő sztorinál. Már állhat a leendő átvilágító (na vajon ki lesz az?) nagykanállal a zsírosbödönnél, mert Pécs adókoncepcióját is meg fogják vizsgálni. Reméljük ismét olyan alapos anyagot fogunk látni, mint legutóbb, amikor hatvan millióért még vers is került az anyagba...

Jock Ewing 2013.04.21. 20:56:13

@Ne zaklass levelekkel Orbán, míg szépen kérem!:

HÜLYE

Bolsi Buster 2013.04.21. 20:57:15

@_most_: Hogy így jelentsem a poszternek, foglalkozzon valós problémákal.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.21. 21:30:55

@Nincs fizetés a fradi focistáknak, mondja kubaszov: "Újabb fideszes pécsi simli, erre mi a válasz?"

Mi a válasz? Mondjon le a Fidesz! Váltsák le az emberek! Mikor is történt ez? Azóta biztosan mélyrepülésbe kapcsolt a Fidesz támogatottsága.

NEM? Akkor öcsém, megszívtad. Az agitpropot nem vette be senki.

P.bubus 2013.04.21. 22:38:56

Legyen ay ellenzék miniszterelnök jelöltje Vona Gábor !