Médianapló

Médianapló - Ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

2013. április 20. 11:15 - Zöldi László

Fogalmam sincs, és nem is találgatnék. Elvégre nem vagyok politológus, aki vitaműsorokban vázolja a legvadabb feltételezéseket is. Úgy elégíti ki a médiafogyasztók politikai intimitásigényét, hogy néhány összefüggéssel nem számol.

 

Fél éve, hogy Bajnai Gordon berobbant a nagypolitikába. Ez azt is jelentette, hogy igényt tart a demokratikus ellenzék vezetésére. Mozgásba is hozta a hivatásos értelmezők képzeletét, azóta találgatják, vajon ki lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor kihívója. Mintegy kétszáz eszmefuttatást számoltam össze, ennek a felét véleményformálásból élők fogalmazták meg. Bajnai és Mesterházy Attila között elkeseredett harcot vizionálnak, de a lehetséges jelöltek körébe beveszik Gyurcsány Ferencet is. Így kétségkívül izgalmasabb a találgatás, csak éppen a volt miniszterelnök többször is bejelentette, hogy 2014-ben nem ambicionálja a  kormányfőséget. Felismerése tükrözi a politikai realitásokat.

 

Pártja, a Demokratikus Koalíció legfeljebb azért küzdhet, hogy jövő ilyenkor bekerüljön az országgyűlésbe. Ha e reményt hitelesítik a választók, a DK valamivel több mint öt százaléka hozzájárulhat az ellenzék sikeréhez, ha nem adnak hitelt neki, a parlamenti küszöb alá szorult szavazatok elvesznek az ellenzék számára. A tét tehát nagy, de nem abból a szempontból, amihez a legtöbb politológus makacsul ragaszkodik. Ebben a helyzetben Gyurcsány számára más lehetőség adódik: eljátszhatja az idősebb fivér, Ferenc bátyó hálás szerepét. Ő az a rezonőr, aki minduntalan felbukkan a színpadon, és mindig mond valami hatásosat.

 

Legutóbb egyenesen legyerekezte a két másik politikust, „Gyerekek! Felelősségetek a megegyezés felelőssége.” (ATV, április 18.) Virtuálisan simogatja Bajnai Gordon és Mesterházy Attila buksiját, nyilvánosan hiányolja az ellenzéki összefogást. De mert aggódó szavai egy-két kivételtől eltekintve nem országos terjesztésű vagy sugárzású médiumokban hangzanak el, a fővároson túl alig tájékozódó politológusok észre sem veszik. Ami azért meglepő, mert ez a szereposztás még érdekesebb értelmezésekre kínálna lehetőséget. S hogy tényekkel is bizonyítsam állításomat, a miniszterelnök-jelöltségről szóló politikusi megnyilatkozások közül minden negyedik Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik. Huszonnyolcszor fejtette ki álláspontját, és ötször nyugtatta meg kvázi ellenlábasait, hogy nem ambicionálja a miniszterelnöki bársonyszéket. Kedves közvélemény-formálók, egyszer talán érdemes volna meghallani.    

13 komment
süti beállítások módosítása