Médianapló

Médianapló - Átállás vagy átállítás?

2013. április 16. 11:24 - Zöldi László

S hogy valami jót is állítsak a kimondhatatlan nevű médiahatóságról, a digitális átállást sokkal ügyesebben oldja meg, mint a hajdani, a kimondható nevű. Az „elmúltnyolcéves” antivilágból való elsinkófálta az átállást, noha törvény is volt rá, a mostani viszont csak elodázta. Az idén, csekély egyéves késéssel talán lekapcsolható lesz az analóg műsortovábbítás.

 

Jelenleg ott tartunk, hogy immár van pénz az úgynevezett set-top-boxokra. Ezek azok az adapterek, amelyek alkalmassá teszik a készülékeket a digitálisan sugárzott tévéműsorok vételére. Több számot hallottam-olvastam, akár mindegyik is hiteles lehet, ha a folyamat különböző szakaszait tükrözik. Olvastam 810 ezer háztartásról, ahonnan hiányzik a digitális televízió, szakmai konferencián hallottam 600 ezerről, mostanában pedig 300 ezer háztartást emlegetnek a médiahatóság hivatalnokai - ez is jelent vagy egymillió embert. Leginkább olyanokat, akik falun vagy tanyán élnek, öregek és betegek, ráadásul szociális segélyen vagy közmunka-éhbéren tengődnek.

 

Őket érintette volna az előregisztráció (feliratkozás), amelynek révén a kormány elzárta volna tőlük a szavazás jogát a jövőre esedékes országgyűlési választáson. De mert ez nem sikerült, hirtelen felgyorsult a nem is annyira átállás, mint inkább átállítás folyamata, hogy a kormány hangja az analóg fogható három csatorna helyett digitális héten jusson el hozzájuk a választási kampányban. Bár nem biztos, hogy ez sikertörténet lesz. Az íróasztal mellett valaki úgy találta ki a műveletet, hogy az a néhány százezer ember, aki lemaradt az állami listákról, sajátos módon jelentkezhet a készülékenként 25 ezer forintos támogatásért. Erre két lehetőség kínálkozik, az egyik a www.digitalisatallas.hu honlap, a másik a 06/80/38-39-40 ingyenes telefonszám.

 

Az ötletgazdában talán föl sem ötlött, hogy azt a társadalmi réteget szólítja meg, amelynek tagjai nem használnak számítógépet, és telefonkészülékre sincs pénzük. Bár az is elképzelhető, hogy az illető vagy az ellenzék beépített embere, vagy a titkos kormányhatározat megvalósítója. Vagy azért dolgozta ki a jelentkezés teljesíthetetlen feltételeit, mert országos botrányt akar csiholni, hogy lám, a médiahatóság látványos propaganda-akciója mögött nincs is tartalom. Vagy pedig így akarja gátolni, hogy a legtájékozatlanabb és legkiszolgáltatottabb választópolgárokat megkísértse a gondolat: jövő tavasszal ők is élhetnek a szavazati jogukkal.           

komment
süti beállítások módosítása