Médianapló

Médianapló - A Bartus-jelenség

2013. március 26. 11:28 - Zöldi László

A magyar nyelvű publicisztika egyik legérdekesebb művelője, Bartus László évek óta Amerikában él. Szegényes körülmények közepette szerkeszti az ottani Népszavát. Digitális lapjában Orbán Viktort Mussolinihez hasonlítja, rendszerét az első perctől kezdve diktatúrának nevezi, működtetőit mameluknak, elszenvedőit pedig alattvalónak tartja.  

 

Itthon sokan nem értettek egyet vele, az ellenzék soraiból is ironizáltak rajta. Én viszont hezitáltam. Éreztem, hogy túloz, ám az is felötlött, hogy hátha onnan, az óceán túlsó partjáról ő látja jobban. Hátha mi nem látjuk a fáktól az erdőt. És még csak az sem állítható, hogy tőlünk néhány ezer kilométernyire távol él a hazai fejleményektől. A digitalizáció korában a másodperc tört része alatt szerezhet be rólunk, az állampolgári megpróbáltatásainkról, a hatalom packázásáról ezernyi információt. Aztán történt valami vele és benne. Közölte Kertész Ákos keserves gondolatait a magyarságról, és a kirobbant botrány nyomán körülötte is megritkult a levegő. Bizonyára közrejátszott ebben, hogy a portálját egyre nehezebben tartotta működésben, és számos szerzője elhagyta. Ki azért, mert nem értett egyet a Kertész Ákos melletti kiállásával, ki pedig azért, mert nem kapott honoráriumot a nyomorgó Amerikai Népszavától, és elszegődött inkább az ATV-hez, az ellenzéki média szinte egyetlen kifizetőhelyéhez.

 

Ez utóbbit az elhagyott szerkesztő különösen zokon vette. Itthoni életében ugyanis a Hit Gyülekezetében szolgált aktivistaként, majd kiábrándult Németh Sándorból, és leleplező könyvet írt a vezető lelkészről. Azóta mindenkit ellenségnek vél, aki az ATV közelébe kerül. Alighanem a magányérzetből fakad, hogy Bartus László hangja egyre keserűbb lett, a publicisztikái pedig megnyúltak (ami nem teszi őket hatásos olvasmánnyá a képernyőn). Két napja is közölt egy prófétai hevületű eszmefuttatást, amelyben mindenkit kioszt, aki él és mozog a hazai ellenzékben. Ízelítőül csupán három mondatot idézek belőle, két állítást és egy következtetést.

 

”A magyar lakosság nem ártatlan abban, hogy önkényuralmi kormányunk van.” „Felelőtlen és kalandor kormánynak felelőtlen és kalandor ellenzéke van.” „Orbánt nem lehet demokratikus úton leváltani.” E kijelentések a megszokott köntösben, hosszú és kacskaringós okfejtésben jelentek meg, de a legújabb fejlemények tükrében már engem is kezdenek nyugtalanítani.        

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr885172332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

republican 2013.03.30. 09:34:12

Túloz-e Bartus? A megfogalmazásaitól elszoktak az itthoni publicisztikában, a mondandóját meg nem vizsgálta meg senki tüzetesebben, vajon igaza van-e? Ha erősebben fogalmaz is, be kell látnunk, úgy történik minden, ahogy leírta, és egyáltalán nem rossz, ha figyelmeztet a kis megalkuvásokra, amik a nagy árulásokhoz (pl a közönyhöz, a cselekvésképtelenséghez stb. is) vezetnek. A magyar értelmiség - amelyik eleddig nem nézett szembe saját szerepével sem az elmúlt ötven-hatvan évben - ezt szokta kiemelni, mint legnagyobb bűnt, a korábbi rendszer elleni fellépés hiányát magyarázva. Nagyon sokan már nagyon türelmetlenek, s ez jóra nem vezet, a kép tisztul, de élesedik is, az elhallgatott,lefojtott, ködösített konfrontációk előbb-utóbb kibuknak, Nem mindegy milyen formában. Bartussal vitatkozni kell, ismerni kell, ha hosszú, ha nem. És sajnos sokban igazat adni neki. Március 29-30: két, indokolhatatlan és indokolatlan rendőri intézkedés a Fidesz (Lendvay u.)védelmében. Vízválasztó dátum.

kheiron 2013.03.31. 22:09:32

Bartust még akkor ismertem (közvetlen szomszédom volt), amikor még a Hit Gyülekezetében mozgott.

Manifeszt elmebetegnek nem mondanám, mert ugye szabadlábon van és nem egy pszichiátriai osztály lakója, de hogy nem 100-as, az egészen biztos.