Médianapló

Médianapló - Az elmaradt kérdés

2013. március 24. 11:25 - Zöldi László

Tegnap reggel óta hessegetem magamtól a témát, nem akarnék megbántani egy bizonyára kedves kolléganőt. Eddig sem olvastam tőle durva, hozzá méltatlan szöveget, mostani írásában sincs sértő megjegyzés. Miért mégis, hogy nem hagy nyugton a hétvégi számban közölt interjúja? Alighanem javíthatatlan médiatanár vagyok, aki tizenharmadik éve azzal a szándékkal írja ezt a Médianaplót, hogy szakmai példákkal gondolkoztassa el az újságírással kacérkodó fiatalembereket. Hátha levonják az adott esetből fakadó tanulságot.

 

Péntek Orsolya szombaton azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy a Magyar Hírlap első oldalán olvasásra csábított. Át is lapoztam a negyedik oldalra, és Halász János terjedelmes államtitkári „székfoglalójában” nem találtam utalást a Táncsics-díj körüli botrányra. Pedig a kulturális rovat vezetője alaposan felkészült a kulturális főhivatalnokkal készítendő interjúra. Szóba hozta a Magyar Művészeti Akadémia kérdését, ami engem is nyugtalanít. A múzeumok megannyi problémáját, ami mérsékelten érdekel, bár a diplomámba beírták, hogy értek hozzá. Megemlítette a majdani autópályák helyén dolgozó régészek sanyarú helyzetét, ami együttérzéssel tölt el, mégsem hoz lázba. Azt azonban elfelejtette megkérdezni az újságírónő, hogy igaz-e a pletyka, miszerint az újdonsült államtitkár javasolta kitüntetésre Szaniszló Ferencet, az Echo TV műsorvezetőjét.

 

Tudom persze, hogy a Magyar Hírlap és az említett televízió tulajdonosa ugyanaz. Azt se gondolom, hogy a kormánnyal rokonszenvező szerkesztőség mindig korrekt munkatársnőjének meg kellett volna szorongatnia Halász Jánost. Talán az agresszivitás sem illik az alkatához, talán meg is sajnálta az államtitkárt, aki az országos nyilvánosság előtt hozta kínos helyzetbe a gyanútlan és tájékozatlan főnökét, a minisztert. Akadnak tehát enyhítő körülmények, amelyek azonban aligha változtatnak a lényegen: egy újságíró elmulasztotta firtatni, amit minden olvasó elvárt tőle. Számomra például ebből derülhetett volna ki, vajon elfogadja-e azt az álláspontot, amiben a szakmabeliek többé-kevésbé egyetértenek: a nyilvánosság képviselőjének nem szabad kétségbe vonnia, hogy a választópolgárok képviselőjének joga van dönteni, ám szabad, sőt kötelessége indoklásra kényszeríteni a döntéshozót. A pályakezdő újságíróknak pedig azt javaslom, hogy taktikai megfontolások miatt sose veszélyeztessék a hitelüket.         

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr905165353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2013.03.24. 18:41:15

Nem hinném, hogy a kámánolgázás' kötelesség lenne, aki 100x felteszi ugyanazt a kérdést, amire már rég választ kapott.

A pali már mindent elmondott a témában, amit el lehet, 65x-re ugyanazt megkérdezni és ugyanazt a választ meghallgatni még a népszavától sem várható el, nemhogy egy kormányközeli laptól.

Az újságírás elsődleges szabálya, az információtartalom. Ha egy kérdéssel 0 új információhoz jutunk, akkor ne tegyük fel a kérdést.

regress 2013.03.24. 18:44:47

nagyon csodálkoztam volna,ha megkérdezi.de már 3-éve nincs korrekt tájékoztatás,csak mellébeszélés.az meg hab a tortán,hogy nemrég kövér is ott köpködött az echo-ban

Éhes_ló 2013.03.24. 19:50:18

Nagyon csodálkoztam volna, ha megkérdezi:
- mi köze van a zsidó és az usa követnek egy kultórális díjhoz, amit a magyar(?) állam adomyánozott?
- visszautalták e bolgárúrék a pénzt a díjvisszaadással egyidőben?
- vajh ér-e a minisztere és az ő szava is egy fityinggel is többet, mint a használt budipapír ezek után?

De sajnos nem kérdezte meg.
Gondolom a poster is ezeket a kérdéseket hiányolta. DD

B. Bíró 2013.03.24. 20:28:15

@különvélemény: Bocs, de Halász tudtommal nem nyilatkozott még erről a kérdésről. Ha neked megvan, mutasd!

Jenyei 2013.03.24. 22:40:08

@Schindler Pistája: teljesen igaz, egy elmegyógyásznak sokkal több köze lenne Szaniszlóhoz, meg a Táncsics-díjához. Tényleg, mutassatok már egy képet, amin azok a rusnya nátó-gépek bombázzák a MAL-tárolókat. Már annyiszor kértem...legalább a bombatölcséreket, lécci-lécci.

Péntek Orsolya 2013.03.24. 22:53:21

Akkor játsszunk kvízt.
a., Megkérdezte, de nem kapott választ.
b., A w., válasz a helyes.
c., Meg sem tudta kérdezni, mert az interjúalany nyitásból közölte, hogy erre a kérdésre nem válaszol.
d., Ki az a Halász Szaniszló?
e., Tényleg nem kérdezte meg, mert sokal fontosabb dolgokat kérdezett.
f., Kálmán Olgát mindenhová!

Jenyei 2013.03.24. 22:58:57

@Péntek Orsolya: kimaradt egy verzió:megkérdezte, de a frissen kitüntetett tulaj pofánvágta egy szívlapáttal.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.03.24. 23:54:41

Újságírás???

"...taktikai megfontolások miatt sose veszélyeztessék a hitelüket..."

Szerintem pont taktikai megfontolásból tette amit nem tett :-)
Stratégia megfontolások meg minek? Elég ha a Főnöknek van olyan.
Akik nem hiányolták itt kommentjeikben az inkriminált kérdést, azokon már régen nem csodálkozhatunk...
A NER univerzumát gründoló világképükben idegen ez. Mi az a KÉRDÉS? ...és MINEK?
KINYILATKOZTATÁS, na az van.

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.25. 00:30:09

Néha elgondolkodom, hogy az egyébként művelt, olvasott (ez itt nem egy múlt idejű ige) értelmiség köreiben ki örvend nagyobb ismertségnek? Szanyiszló vagy micsoda Feri, vagy a Táncsics, akiről a díjat elnevezték.

Kövezzenek meg, de én egyiktől sem olvastam semmit. Nagy baj?

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.25. 00:33:09

Egyébként pedig a Táncsics díj helyett egy másik, kisebb kitüntetést javasolnék Szalesznyó úrnak:

Tán csicska?

Zolker 2013.03.25. 01:20:15

Kedves posztíró, kedves kolléga!

Én is újságíró volnék. Direkt elolvastam a posztban tárgyalt interjút. Nem szeretnék fogadatlan ügyvédbojtárt játszani, de volna egy-két észrevételem.

Látom, a szerzője is idekommentelt. Nos, velem is megesett a kvízében említett néhány pont.

Mit tegyen az újságíró, ha pl. azzal nyit az interjúalany, már belépésemkor, hogy erről és erről ne is kérdezzem, mert nem szeretne beszélni róla?

Tudva, hogy van másik 10 elég kemény és korrekt kérdésem, nem az a hiteles, ha akkor inkább ezekre koncentrálok, és hagyom veszni azt az egyet? Hát szerintem igen.

Ergo, mi van, ha az interjú szerzője is így járt?

Sőt, mi van akkor, ha feltette a kérdést? Honnan tudod, hogy nem?
Azért, mert nem jelent meg nyomtatásban/online? Ez még nem bizonyíték.

Mi van, ha feltette, Halász nem válaszolt, sőt, szólt, hogy akkor ezt most hagyjuk, "ugorgyunk" - és jött a fentebb általam leírt opció.

Miszerint: van még 10 másik igencsak "hiteles" kérdésem, hát hagyjuk veszni ezt az egyet, kérdésestől, nem-válaszostól.

Lehetséges, hogy a fenti két opció valósult meg az inkriminált interjúban. Mert hogy a többi kérdés, az azért rendben van, amint te is elismered.

Ezért kellene vigyázni az ex cathedra-posztolással. Szerintem.

Üdv

csavari 2013.03.25. 06:08:50

zödi elvtárs te egy szinten bolgár elvtárssal és társaival! Ugyanolyan aljas talpnyaló magyar ellenes féreg vagy mint azok csak eljátszod mintha nemzeti lennél! Akár a heti-hetesbe is beállhatsz ocsmányságod alapján!

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.03.25. 07:31:34

Pedig kíváncsi lettem volna akitüntetés okaira, azon kívül, hogy fogalmuk nincs, kit tüntetnek ki :D

Szaniszlót pedig nem az antiszemitizmus miatt nem tüntetnék ki egy értelmes helyen, hanem mert fullhülye. Bármelyik Világpanoráma adásban összehordott baromságok miatt is bőven lenne rajta röhögni való.
Nem beszélve az általános színvonaltalanságról...

@Jenyei: Pontpont!
És akkor a POsta előtt várakozva végighallgatom, hogy két öregasszony megbeszélni, hogy azért van klímaváltozás, mert a kínaiak rakétákat lődöznek.

különvélemény 2013.03.26. 08:51:00

@B. Bíró:
Bocs, igazad van, annyira a Balog volt a fejemben...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.03.28. 20:33:00

@Péntek Orsolya: ha lett volna egy kis eszed ezt nem írod le : "e., Tényleg nem kérdezte meg, mert sokal fontosabb dolgokat kérdezett."