Médianapló

Médianapló - A köpcös moderátor

2013. március 10. 11:38 - Zöldi László

Miközben figyelemmel kísérem az elemzéseket Mesterházy Attila tegnapi évértékelőjéről, azon tűnődöm, vajon a politológusok miért nem veszik észre a lényeget. Mert nem az a kérdés, hogy a szocialista pártelnök teljesítménye miként mérhető Gyurcsány Ferencéhez, Bajnai Gordonéhoz vagy Orbán Viktoréhoz. Az inkább, hogy miben különbözik tőlük.

 

A többi évértékelő one man show-nak hatott. Azt sugallták, hogy a pártelnök kimagaslik, és nem is érdemes mellé állítani a vezetőtársait. Mesterházy produkcióját viszont a csapatjáték különböztette meg az egyszemélyes műsoroktól. Emberei között akadt három - Gúr Nándor, Lukács Zoltán és Tóbiás József -, aki illett a Sportaréna közepén kialakított dobogóra, ráadásul Lukács telitalálatnak bizonyult. Több százszor voltam moderátor, és megtanultam, hogy e közvetítő szerepnél nincs fegyelmezőbb erejű. Úgy kell alkalmazkodnia az előadókhoz és a közönséghez, hogy azért belőle is áradjon valami hatás.

 

A tömzsi Lukács Zoltán látszólag antipéldája az előnyös külsejű moderátornak, mégse ajánlanám neki, hogy kezdjen fogyókúrába. Érdekességét épp az adja, hogy hasonlít a túlsúlyos milliókra. Abban is hasonlít rájuk, hogy hiányzik belőle a fanyar, gyakran bántó irónia, ami az értelmiségi moderátorokat eltávolítja a hallgatóságtól. Olyan szavakat használ, mint a köznapi tudat szférájában élők, és nem azért, mert megtanulta a nyelvüket, hanem mert közülük való. Ezt fejtegette például: „A Fidesznek az a problémája, hogy miért Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az a problémánk, hogy miért pont Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.”

 

Valószínűleg nem ő találta ki a ’Ponta’ és ’pont’ köré szőtt szójátékot, talán lakóhelyén, Tatabányán hallotta egy nyugdíjas bányászok látogatta kocsmában. Igényes szerkesztőként ki is húznám szövegéből a pont-ot, és helyette az éppen-t javasolnám, csakhogy a legtöbben a másik változatot használják, amely mellesleg rímel is az évértékelőre meghívott román miniszterelnök nevére. A köpcös moderátornak volt bátorsága formálni a kocsmai mondatot, és bedobni az országos nyilvánosságba. A Mesterházy-féle évértékelő műsorvezetője tehát nem riad vissza az erőteljesebb hatáselemektől, amelyek jól is állnak neki. Lehet, hogy nem ő lesz Kálmán Olga legárnyaltabban fogalmazó beszélgetőpartnere az Egyenes beszéd stúdiójában, a lakossági fórumokat azonban nyugodtan rá lehet bízni.          

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr335125905

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Útmutató Orbanisztán felépítéséhez 2013.03.10. 18:22:36

A "csináld magad" diktatúra korrekt leírása legalább annyira pontos és követhető, akár egy IKEA összeszerelési útmutató. Innen loptam.   "@sam poppat: Azt javasolnám neked, hogy az összes elvtelen orbánistával menjetek ki valahova a végeláthatat...

Trackback: Aranyos János: Orbán spanja 2013.03.10. 18:16:29

Kubatov Gáborunk levelét megírta / Álságos könnyével azt is telesírta. / Csürhének ment levél Pestnek városából / Rémhíreket viszen a Fidesz-székházból. / „Híveim! Gyertek fel a Fidesz-székházhoz / Törnek-zúznak, vernek minket a diákok."   Arany...

Trackback: Sikeres ráncfelvarrás 2013.03.10. 17:48:13

Szombaton tartotta az MSZP megújuló/évértékelő/kampánynyitó nagygyűlését. Sokat fogják elemezni a következő napokban a rendezvényen elhangzó beszédeket, ezért mi nem azt fogjuk boncolgatni, hogy miket mondtak, hanem azt, hogy hogyan mondták. Alapvetőe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2013.03.10. 18:19:41

Az Együtt rendezvénye nem volt "egy-emberes", hiszen előbb Juhász Péter, majd Kónya Péter beszélt és csak utánuk következett Bajnai Gordon.
Ami Lukács Zoltánt illeti: valóban, jól állt neki ez a szerep: természetes volt, az utca embere volt.
Mesterházy sokat beszélt ugyan, de előttem nem lett jobb miniszterelnök-jelölt ettől. Aki ennyire el tud szakadni a realitástól (egyedül akar nyerni), az még nem elég érett. Talán 9 év múlva.

Jolka40 2013.03.10. 18:25:41

Kedves Zöldi László! A poénos mondat úgy szólt: A Fidesznek az a problémája, hogy miért éppen Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az a problémánk, hogy miért PONT A VIKTOR a miniszterelnökünk.

Balt 2013.03.10. 19:19:52

@Jolka40: Ráadásul úgy fest, hogy ehhez a PONThoz jó lesz hozzászokni... :)

J.László 2013.03.10. 20:07:54

Ezt fejtegette például: „A Fidesznek az a problémája, hogy miért Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az a problémánk, hogy miért pont Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.”

Helyesen: miért "pont a Viktor" Magyarország miniszterelnöke.

A viccben eredetileg Románia problémája Victor Ponta és Magyarországé "pont a Viktor". Mesterházy nyilván nem mondhatta ezt Ponta jelenlétében. Akinek különben gratulált a puccsal szerzett kétharmadához.

kela-bá 2013.03.10. 22:40:03

Az előadás nagyszerűen volt megrendezve, le a kalappal e rendező előtt. (Külföldi lehet?)Remények, változások, olyan jó hallgatni...

Viszont ez egyik moderátor mondott egy érdekeset,
nem szó szerint idézve: A lenyúlt magánpénztár összeget az állam adósságba fizették és mégsem csökkent az... Na , most akkor mi az igazság ?
Mit csinál a kormány az önkormányzatoktól átvállalt adósságokkal ? Egyáltalán kifizethető az a temérdek összeg ? Erről nem esett szó ezen színvonalas évértékelőn. Ők hogy rendeznék ?

Az, hogy hol mikor ki a miniszterelnök majdnem mindegy az egyes ember számára az elégedettséget illetően. (De Gaulle mondta anno, hogy Franciaországban több százféle sajt van és még sem elégedettek az emberek sajtkérdésben, hát akkor hogy lennének elégedettek a kormánnyal ?)

A mindenkori kormánynak és miniszterelnöknek elsősorban a nemzete érdekeit kell képviselnie !
( Persze a "nemzeti érdek " is jó téma.)

További szép estét !

Buntus 2013.03.11. 00:43:19

Pont a "médianapló" tudhatná, hogy nem egy tatabányai kocsmában, sem nem romkocsmák mély ölén fogant eme kétsoros! Előző nap, egy jobbos megmondóember kreálta beszélgetős műsor(á)ban, majd együtt a többiekkel elrötyögtek rajta... Tehát pont mint a "Magyarország Ma". Nyúlás.

felcsutisuttyo 2013.03.11. 06:02:32

Vers Mindenkinek (kiegészítés)

Kubatov Gáborunk levelét megírta
Álságos könnyével azt is telesírta.
Csürhének ment a levél Pestnek városából
Rémhíreket viszen a Fidesz-székházból.
„Híveim! Gyertek fel a Fidesz-székházhoz
Törnek-zúznak, vernek minket a diákok."

Ma már mások a Fradi ultrái,
Nem drukkerek már azok,
hanem a Fidesz csicskái.
Videoton, Fradi, Debrecen
új stadiont kapnak, s rájuk szavaznak.
A Civil Együttfosás Birkákat lefizetik
s rendelésre meneteltetik.

Amilyen a csőcselék olyan a pártja,
Ennyire telik már csak,
Gyűlik a Nemzeti Szar a gatyába.
Hamarosan elmennek a pi...ba!!!!!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.11. 08:44:08

index.hu/belfold/2013/03/09/horn_in_the_usa/
"Mesterházy elmagyarázta, hogy amit Victor Ponta csinál, az nem nacionalizmus, hanem hazafiság, "

Értse mindenki... A Székely zászló betiltása, a magyar nyelv korlátozása, az autonómia igények leszarása, a magyar iskolák ellehetetlenítése, bezárása, magyar ellenes beszédek sokasága, .....
Mesterházy és az MSZP szerint hazafias cselekedet.
Ez a mai MSZP álláspontja.
Becsüljük is ekként őket !

SOHA TÖBBET MSZP !

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 09:17:18

azt írod, hogy nem legárnyaltabban fogalmazó, és akkor finom jelzővel illeted.