Médianapló

Médianapló - Be vagy ki, kedves Olga?

2013. március 03. 11:36 - Zöldi László

A minap sokan dicsérték az ATV arcát, mondván, hogy Kálmán Olga nyilvános visszavonulásra késztetett egy civilszervezeti vezetőt. (Aki mellesleg kormánypárti volt, főleg pedig ostoba és előítéletes.) Engem a műsorvezető teljesítménye nem hozott lázba, hiszen végül is csak a kérdezés mesterségét gyakorolta. A normalitása azért hatott szokatlannak, mert a mai politikai légkörben kevés újságíró meri indoklásra kényszeríteni a hatalom képviselőit.

 

Az Egyenes beszéd háziasszonyát inkább azért dicsérném, mert kellemes modorban tesz föl kellemetlen kérdéseket. Erre csupán az képes, akik nem arra használja a nyilvános szakmánkat, hogy tündököljön, hanem hogy az olvasók, hallgatók, nézők helyett firtassa mindazt, ami érdekli őket. Kálmán Olgával a nemzetközi nőnap alkalmából készített interjút a Vasárnapi Hírek munkatársa, Kertész Anna, és a két újságírónő tartalmas csevegésében ezt fejtegette az interjúalany: „Többet használok azzal, hogy behívom az iskolaigazgatót, az érintetteket…” De miért hívja be a beszélgetőpartnereit? Miért nem lép ki a stúdióból, a televízió székházából? Miért nem a történtek helyszínén bírja szóra őket?

 

Az interjú műfajának terjedelmes szakirodalma van. A legtöbb tankönyv-író megegyezik abban, hogy nem szerencsés, ha az újságíró a számára otthonos körülmények között faggatja a feszengő beszélgetőpartnert. Olvastam riasztó példáról is. Akadt magyar műsorvezető, aki még csak nem is a stúdióba hívta meg az interjúalanyát, hanem a saját lakására, hadd érezze magát minél nyomorultabbul az a disznó. Kálmán Olga ennél tapintatosabb, persze, mindazonáltal elszólásából kisejlik, hogy az ATV korántsem tőkeerős médiavállalkozás. Nincs elég pénze arra, hogy munkatársai rendszeresen forgassanak kint, az életben.

 

Nem lepődnék meg, ha egyszer Friderikusz Sándor bevallaná, hogy néhány évvel ezelőtt azért szakított az ATV-vel, mert berendeztek ugyan neki egy csillogó-villogó stúdiót, arra azonban már nem maradt pénz, hogy legjobb szerepében, valóságfeltáró riporterként is megmutassa magát. Akkor borulnék le Kálmán Olga nagysága előtt, ha a munkáltatói alkalmat teremtenének arra, hogy az ATV otthonosságot árasztó falain kívül is kamera elé állhasson. Nem behívó műsorvezetőként, hanem kihívott riporterként.          

komment
süti beállítások módosítása