Médianapló

Médianapló - Mikor született a médiatörvény?

2013. február 27. 11:34 - Zöldi László

Vajon Gyurcsány Ferenc minden újságíróval szóba áll, csak hogy némi nyilvánossághoz jusson? Vagy a kollégáim rohannak hozzá, hogy kihúzzanak belőle valamit? Válaszért a számokhoz fordultam. Az idén hány figyelemre méltó mondatot sikerült rögzítenem a három legutóbbi miniszterelnöktől?

 

Meglepett az eredmény. A jelenlegitől, Orbán Viktortól, aki a legnagyobb médiafelületen fejtheti ki az álláspontját, 31-et. Az elődjétől, Bajnai Gordontól, aki éppen most alapít pártot, 48-at. A parlamenti küszöb alá szorult Demokratikus Koalíció elnökétől, Gyurcsány Ferenctől pedig 109-et. Most már csak az a kérdés, hogy az újságírók miért keresik egy kis párt kétségkívül amortizált vezetőjét? Nyilván azért, mert könnyű vele kapcsolatot teremteni, ráadásul válaszol a leggonoszabb kérdésre is. Mindez a nyilvános tér leggyakrabban megszólaltatott szereplőjévé teszi. Szívesen vállalja az élő adást is, valószínűleg azért, mert azt nem lehet manipulálni. Ilyenkor csúsznak be válaszaiba a rögtönzések, az egyik elszomorított.

 

A Klubrádióért meghirdetett tüntetésen szóba elegyedett a Mandiner portál riporterével. Tömören jellemezte a sajtószabadság pillanatnyi állapotát, egy érdekes mondatát föl is jegyeztem. Aztán megállt a tollam, mert így fogott a válaszba: „a 96-97-es médiatörvény”. Ha vizsgán hallom, a kommunikáció szakos diáknak azonnal beírom az elégtelent. Ha viszont olyan ember mondja, némi szünetet tartva a 96 és a 97 között, mint aki nem képes eldönteni, vajon melyik a valós szám, akkor eltűnődöm a bizonytalanságán. Ezek szerint négy és fél évig az a politikus ült a miniszterelnöki székben, aki nem tudja, hogy a kormányzása idején hatályos médiatörvényt mikor fogadta el az országgyűlés. Tétovasága sejteti, hogy az ország első embereként milyen jelentőséget tulajdonított a nyilvánosságnak.

 

Ama médiatörvényt egyébként 1995. december 21-én szavazta meg az országgyűlés. Azért nevezik 96/1-esnek, mert akkortól érvényes egy jogszabály, amikor a Magyar Közlönyben megjelenik. A születésnapját úgy is meg lehet jegyezni persze, hogy a jelenleg hatályos médiatörvényt szintén december 21-én, méghozzá 2010-ben fogadták el a parlamentben. Bár félő, hogy ezzel aligha segítek Gyurcsány Ferencnek. Minek jegyezze meg? Elvégre akkor már nem ő volt a kormányfő.

komment
süti beállítások módosítása