Médianapló

Médianapló - Tiszteletes úr, miért ritkítja a tantestületet?

2013. február 16. 11:56 - Zöldi László

A hír bejárta az országos sajtót, de még egyik szerkesztőség sem kerített sort arra, hogy riportert küldjön Balatonfüredre. Pedig érdemes volna, az észak-balatoni város református iskolájából ugyanis el akarnak távolítani két pedagógust, mert „nem elég lelkesen közvetítik a keresztyén szellemiséget”. Az idézett félmondat a Napló című napilap mai számából való. A Veszprém megyei újság munkatársa utánajárt a szülők panaszának, akik nehezményezték az egyházi fenntartót helyben képviselő lelkipásztor döntését.

 

A rövid, egyelőre inkább csak a tényekre összpontosító cikkből kiderül, hogy a korábban állami iskola tavaly ősszel került át a református egyházhoz, és az említett pedagógusokat nem azonnal rúgták ki, hanem csupán az új tanévtől kell majd másik munkahelyet találniuk. Szerencsére a polgármester - aki egyéb közéleti megnyilvánulásai alapján a vezető kormánypárt egyik legnormálisabb és legkulturáltabb önkormányzati vezetőjének mutatkozik - a lapátra tett tanárok segítségére sietett. Kifejtette, hogy miután a város másik, állami gondozásban maradt általános iskolájából szívesen átmenne az egyháziba két pedagógus, ő cserével oldaná meg a kínos helyzetet.

 

Bizonyára így is lesz, és az emberséges polgármester újabb piros pontot kap a választópolgároktól, a 13 ezres város közvéleménye pedig megnyugszik. Igen ám, de van az országban néhány száz kisebb falu, amely anyagiak híján tavaly ősszel kénytelen-kelletlen lemondott egyetlen általános iskolájáról. S hogy a gyerekeknek ne kelljen hóban-fagyban más településre utazniuk, a közoktatási intézményt átadta valamelyik egyháznak. A tantestületben valószínűleg akadtak olyan pedagógusok, akik átélés nélkül énekelték a vallásos dalokat, esetleg elvi okból ellenezték a hitbéli kötöttségeket. Vagy semmi bajuk nem volt az új fenntartóval, csak éppen útjában álltak valakinek. Ők vajon kivel és hogyan cseréljenek?

 

Hogy kenetteljes stílusban maradjak, üdvös volna, ha az országos lapok mégiscsak riportert küldenének Balatonfüredre, netán azokba a falvakba is, ahonnan a tiszteletes vagy a tisztelendő úr kiebrudalta a kevésbé lelkes pedagógusokat. Az oknyomozó újságíróknak nem föltétlenül azért kéne tájékoztatni a nyilvánosságot, hogy kiközösítsék (exkommunikálják) az egyházakat. Elég, ha beérik a tanügyi valóság felmutatásával.              

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr475083301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mahet 2013.02.17. 09:50:37

Ez komoly? Sötét középkor.

Mária 2013.02.17. 09:56:18

Az nem zavarja a kedves szülőket, hogy egy olyan iskolába jár a gyerekük, ahol egy gyilkosságot ábrázoló szobor előtt rendeznek ceremóniákat, amely szertartások vezérmotívuma a megalázkodás és a vakhit?

Miért nem akkor pampogtak, amikor az állami iskolát megkaparintotta az egyház?

Elnézést a VALÓBAN hívő emberektől, attól a 10%-tól, aki valóban érti a hitük lényegét, de ettől még a "hívők" 90%-a számára a kereszténység nem más, mint egy bizarr parádé.

felcsutisuttyo 2013.02.17. 10:04:31

Keresztény létemre mondom: ROHADÉK GERICTELEN PAPOK TAKARODJATOK A POLITÁKBÓL!!!!!!!!

egysmás 2013.02.17. 10:05:07

@Mária: A reformátusok leszedték az artistát...

Csak a kivégzőeszközt tisztelik.

Ginlia 2013.02.17. 10:05:59

Az érdekelne, hogy milyen indokkal mondanak fel a két tanárnak. A közoktatásból nem lehet nyomós érv nélkül felmondani. Még az alkalmatlanság sem elég ehhez.

Papageno68 2013.02.17. 10:06:42

@Mária: A lelkészről megvan a véleményem, de azért gratulálnék, ha tudnál olyan református iskolát mutatni, ahol "egy gyilkosságot ábrázoló szobor előtt rendeznek ceremóniákat".

felcsutisuttyo 2013.02.17. 10:11:11

Második feleségemmel élek...20 éve. A templomban nem oldozott fel a pap egyéb bűnök alól mer a második házasságomban élek. Elküldött a pöspökségre a várba, ahol felvették a " tényállást"s közölték, hogy 45 ezer forintért megszüntetik az első házasságomat. Mondtam, hogy 36 ezer forint a havi nyugdíjam, akkor azt monda az erdő bíboros apáca növérke titkárnője, hogy menjek az egyház közösségembe és kérjek pénzt hozzá. (20 évig külföldön éltem). Nincs " saját2 egyház közösségem ( mert az számít sajátnak aholt évtizedeken " tejeltem2 a pénzt az egyháznak... HÁT EZ A MI MAGYAR KERESZTÉNY EGYHÁZUNK....ÉS EZ MÉG POLITIZÁL...PÉNZÉRT "lefekszik" A POLITIKÁNAK. ISTEN NEM EZT AZ EGYHÁZAT TEREMTETTE MEG !!!!

felcsutisuttyo 2013.02.17. 10:13:24

ja a megszüntetett első házasság után feloldoznak a bűneim alól...ezt mondták
( 45 ezer forintért...ha nincs annyi akkor kárhozzam el) ezt gondolták

fizetekmegegysort 2013.02.17. 10:15:00

@Mária: de, biztos sok szülőt zavar. Csak ha a gyerek pl x éve jár oda, szereti a közösséget, szereti a tanárokat, láthatóan jól érzi magát és szeret ott tanulni, akkor bizony szülőként nyel egyet az ember, de semmiképp nem traumatizálja a gyereket azzal, hogy kiszakítja a jól működő közegéből a saját világnézete miatt. Inkább a plusz meló azzal, hogy sokat beszélgetek vele őszintén a vallásról, hogy én mit gondolok és miért úgy ahogy... Aztán ha nagyon nem működik és nagyon gáz, akkor majd gondolkodik az ember másik iskolán. Ha a GYEREK visszajelzése ezt indokolja.
Mondjuk elsőst nem iratnék oda, az egyház meg szégyellje magát, hogy nem a szakmai szempontok az elsők.

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.02.17. 10:21:08

Örülök, hogy valaki nyílt színen is vitára bocsátja ezt az esetet. Szerintem felháborító és végül most lett tele a hócipőm ezzel az álszent ájtatos manó bagázzsal.
Mindig toleráns voltam a vallással, ne bántsunk valakit azért, mert mást hisz - még ha mégoly fantasztikus és bizonyíthatatlan is. Még a belenyomott pénzt is csak dörmögve fogadtam, mindenkinek van hobbija, én például szeretem a negyvenes évek noir filmjeit - bár azt nem támogatja senki milliárdokkal.

Viszont hogy elveszti a munkáját kép pedagógus - akik létező dolgokat tanítanak és megfoghatóan hasznos munkát végeznek - valami áhítatos szarság jegyében odadobott állami intézmények állományából, na ez már feldühít.
Ráadásul a gerinctelen hülyebirka polgármesterek (és valahol a szülők is) önként és dalolva hajtották bele a gyerekeket egy, az eddig megszokottól teljesen eltérő szubkultúra fennhatósága alá.

Elhiszem én, hogy voltak mézes-mázos kijelentések, hogy nem változtatnak a tanrenden, meg mindenki megtarthatja az állását, de tudjuk, ezek az ígéretek csak a szerződés aláírásáig tartanak.
A pedók csak annyit látnak, szegények, hogy volt valami eddig és most azt a keveset is elcseszi neki valami emberidegenül torz és beteg lelkületű csuhás balfasz.

Hát a kurva anyátokat, szentfazék társaság.

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.02.17. 10:22:27

@felcsutisuttyo: Minek ez a sok fáradság az egyházzal, félsz a pokoltól? :)

Mária 2013.02.17. 10:29:35

@fizetekmegegysort:

Pedig nem lenne baj, ha traumatizálná.

Az ÉLET ilyen, hogy néha elveszítünk személyeket, dolgokat, vagy önként kell lemondanunk róla.

Ráadásul szép példát adnának a szülők a gyerekeknek az elvek melletti kiállásból.

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2013.02.17. 10:30:19

Jogos a felháborodás.
Itt lehet az ellenérzéseket kifejezni, ha nem értenétek egyet a "keresztényi értékeket" rosszul közvetítő tanárok elbocsátásával:

bfuredireformatus@gmail.com

A másik balatoni református botrány a diákokat kihallgató igazgatónő, akinek annyi érdeme van, hogy presbiter egy templomban. Most már nem észre vagy pártkötődésre osztják a hűbérességet, hanem imádkozásra?

EGYIKRESEM 2013.02.17. 10:33:00

@Mária:
Te pár éve még egész értelmeseket irogattál, de mióta az orbán van hatalmon, teljesen meghülyültél...
Komolyan szánalmasabb vagy lassan, mint Vidéki és társai.

Deres · http://textura.blog.hu 2013.02.17. 10:35:55

Civilizált ember ugyanakkora tisztelettel fogadja a vallásos iskolát világnézetük miatt elhagyó tanárok döntését, mint a vallásuk miatt egyházi iskolába átszerződő tanárokét.

Megváltozott a világ. Van választása a szülőknek is és a tanároknak is. Legyen bátorságunk dönteni, és ennek következményeit becsülettel viselni!

A csótány is ember 2013.02.17. 10:36:48

Kíváncsi lennék az indoklásra meg kicsit több infóra, ez rosszul hangzik de 1-2 elégedetlen ember véleménye biztosan nem elég a véleményformáláshoz...

"el akarnak távolítani két pedagógust, mert „nem elég lelkesen közvetítik a keresztyén szellemiséget”"
Ezt kíváncsi lennék ki mondta, mert viccesen hangzik.

fizetekmegegysort 2013.02.17. 10:40:53

@Mária: szerintem meg ebben az esetben az elvek mellett való kiállásom rólam szól nem a gyerekről. A gyerek baromira tud alkalmazkodni, és nem akkor leszek jó szülő, ha MINDENÁRON azt tolom a fejébe, ami az én világnézetem. Lehet, hogy én karakán szülőnek érezném magam, a gyereket meg visszavetném a tanulásban, jól elcseszve a jövőjét. Én nem lépnék rögtön, csak ha úgy látom, hogy a gyerek igényli.
Igen, az ÉLET néha elvesz dolgokat, embereket. Ebben az esetben viszont anya és apa veszi el, aki a saját világnézete és félelmei miatt a gyereket kényszeríti változásra. A gyerek nem a saját kiterjesztett létezésem, hanem egy önálló lény. Nem kezelhetem CSAK a saját igényeim és elvárásaim szerint. Szerintem.

Mária 2013.02.17. 10:42:11

@EGYIKRESEM:

Ez az, szívem, ha észérveid nincsenek, személyeskedj!

brumeszkosz 2013.02.17. 10:44:36

@Papageno68:
A keresztre feszített jézus nem egy gyilkosságot ábrázoló bálvány?????????

EGYIKRESEM 2013.02.17. 10:45:02

@Mária:
Leirtam a SAJÁT véleményemet RÓLAD.
Ezt nem vagyok köteles megindokolni, mivel ez egy benyomás a "tevékenységed" alapján.
És igen, személyeskedés, mivel látom miből lettél mi.

Mária 2013.02.17. 10:46:20

@Deres:

Az alap problémáról nem írtál semmit:

Miért is kerültek az állami intézmények az egyházak kezébe?

Normális országban a szülők ilyenkor kiíratnák a gyereket egy olyan intézményből, amelyik az ő akaratuk ellenére tanít az ő világnézetükkel vélhetően nem egyező tanításokat.

Te például mit szólnál hozzá, ha a gyereked egy nap azzal menne haza, hogy az iskolájukat átvette valami keményvonalas iszlám társaság, és holnaptól a lányoknak kötelező a csador, az osztályokat meg szétbontják, és a fiúk délelőttre, a lányok meg délutánra járnak?

Mária 2013.02.17. 10:47:04

@EGYIKRESEM:

Személyeskedj! Még! Még! Mééég...!

egysmás 2013.02.17. 10:53:58

@brumeszkosz: A reformátusok leszedték róla a artistát.

A katolikusok imádják azt a bálványt.
Meg a többit.
A reformátusok egyszerűsítették a bálványukat.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.02.17. 10:54:38

@felcsutisuttyo: izé, Isten nem teremtett egyházat, ha jól emlékszem... Ő csak összepattintotta a világot hét nap alatt, beindította, oszt' jónapot.

Azok, akik ezt a sztorit elhiszik, na ők teremtettek egyházakat, egy bizonyos "Isten/Allah/Jahve/stb" nevében ölték/ölik meg emberek millióit közvetve vagy közvetlenül, akadályozták a tudomány, ezáltal az emberiség fejlődését évszázadokig, terjesztenek buta középkori babonákat a mai napig...

egysmás 2013.02.17. 10:58:10

@fizetekmegegysort: Ki diszponál a gyereked felett, amíg fiatalkorú?

Az állam, vagy te?

Mária 2013.02.17. 10:58:32

@fizetekmegegysort:

"A gyerek baromira tud alkalmazkodni, és nem akkor leszek jó szülő, ha MINDENÁRON azt tolom a fejébe, ami az én világnézetem."

Baromira tud alkalmazkodni, éppen ez a baj. Ha te nem teszed oda a saját példádat, ellenben mások odateszik elé az ő saját példájukat, akkor nem a te példádat fogja követni, hanem azt a másikat, amivel te, mint a gyerek szülője, a saját életedben nem azonosulnál.

*

"A gyerek nem a saját kiterjesztett létezésem, hanem egy önálló lény."

A saját gyereked egészséges testi és szellemi fejlődéséért te vagy a felelős, nem az iskola vagy éppen a papok. A te döntésed, hogy mutatsz-e neki követendő mintát, vagy hagyod, hogy azok után a minták után menjen, amiket 1000 évvel korábbi tanok követői mutatnak, ráadásul nem a teljes egészében, hanem a saját érdekeik szerint kimazsolázva.

Én egy percig se tűrném, hogy követendő mintaként állítsanak a kiskorú gyerekem elé olyan magatartásmintákat, amelyekben központi helyen vannak az "eredendően bűnös vagyok" meg az "uram, irgalmazz" meg a "könyörülj rajtunk, bűnösökön" típusú mondatok.

A gyerekeket arra kell nevelni, hogy erősek, szépek, okosak. Nem arra, hogy gyarló kis férgek, akiket a hatalom szeszélye bármikor eltaposhat.

Ráadásul pont azok akarják erre nevelni a gyerekeket, akik maguk is ott rúgnak a szegényekbe, az elesettekbe, a rászorulókba, ahol csak tudnak?

Nem az egyházi tanításokkal van bajom, úgy általában, hanem azzal, ahogy azokat a tanokat a MAI HATALOM fel akarja használni a fogékony lelkű emberek manipulálására.

indapass90210 2013.02.17. 11:00:53

@Mária: Füreden annyi arcoskodó, de ronda fiatal picsa van, hogy a csador egyáltalán nem rossz ötlet.

doubting thomas 2013.02.17. 11:05:06

Én úgy gondolom, hogyha valakit neme, faja, vallása, világnézete stb. miatt munkahelyéről eltávolítanak, az diszkrimináció és a református lelkész úr perelhető; minden bizonnyal sikerrel.

doubting thomas 2013.02.17. 11:06:49

@Deres: Van ahol nincs választás. Egy iskola van egy településen, azt megkapta az egyház, és onnantól az van amit ők akarnak. B verzió: gyerek ingázik naponta 2-3 órát akár hat éves korától egy olyan iskolába, ami megfelel neki-szüleinek.

Ginlia 2013.02.17. 11:07:57

@doubting thomas: Pont ezért lenne jó tudni, hogy milyen indokkal bocsátják el őket. Jogi oldalról könnyebben megfogható az ügy.

csárli hárper 2013.02.17. 11:12:11

vallás...mikor az első csaló találkozott egy hiszékennyel.

Netuddki. 2013.02.17. 11:25:48

Most mit vagytok felháborodva az eseten? Átjátszották az egyháznak az iskolát, az egyház meg olyan tanárokat alkalmaz akik a világnézetének megfelelnek. A kedves szülők meg szépen gondoljanak ebbe bele amikor egy ilyen iskolába beíratják a gyereküket...

Netuddki. 2013.02.17. 11:27:17

@kovi1970: Persze az is egy érdekes kérdés, hogy az egyháznak miből van pénze működtetni az iskolát amikor az államnak/önkormányzatnak meg nincs...

azbesztos 2013.02.17. 11:43:00

Ha egy pedagógus nem lelkes, valóban ki kell rúgni. Elég az unott, hazudozó bolsi tanerőkből.

Ló Elemér 2013.02.17. 11:47:08

Az a vicc, hogy az egyház is állami pénzből működteti az iskolát, sőt több fejpénzt kap, mint egy önkormányzati iskola, csak másik zsebből. Saját bevételük (adomány, egyházi adó, esketés/temetés/miazmás utáni pénz)kevés lenne ehhez. Tehát az egyház ténylegesen csak működteti az iskolát, állami pénzből. Ez hosszabb távon többe is kerül az államnak, mint ha az önkormányzatokat támogatna. És hogy miért gondolják, hogy ez jó? mert úgy vélik, az egyházi iskolákból tömegével kerülnek majd ki a "helyes világnézetű", rendes magyar emberek, akik rájuk fognak szavazni. Azért nem írom, hogy a jobboldalra, mert a Fidesz/Kdnp jobboldali gondolkodást legfeljebb nyomokban tartalmazó, vérpopulista, egyre inkább államkommunista, nemzetiszocialista, prosztó nacionalizmussal végigfosott , de legbelül abszolút ideológia nélküli, csak a hatalmat istenítő párt.

DarthVader 2013.02.17. 11:49:37

@kovi1970: Onnan, hogy az egyházi iskoláknak adott állami normativa jóval több, mint az önkormányzatoknak adott.

A héten fogadtuk el a falu 2013-as költségvetését. Iskola nélkül. Kb annyit ér, mint a papír, amire kinyomtatták. Teljesen ismeretlen bevételi adatokkal kellett dolgozni. Olyan tételekkel, amelyeknek a pontos mértékét majd 2-3 hónap múlva ismerjük meg.
Totál káosz.

(az meg külön öröm, hogy az adósságállomány eliminálásával együtt is a kötelező feladatok ellátására előirányzott összeg jóval meghaladja az ezévi bevételi előirányzatot, hiánnyal tervezni nem lehet, hitelt felvenni nem lehet, költségvetés nélkül lenni nem lehet, tehát akkor olyan bevételi tételekkel kel operálni, pl. önkormányzati telkek eladása, aminek a teljesülésére esély sincs. És várjuk mit hoz a jövő. )

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2013.02.17. 11:54:58

@azbesztos: Tehát aki nem vallásos az kommunista. Elég egyszerűen levezetted, balfaszkám.

GS650E (törölt) 2013.02.17. 11:59:36

Akkor egy érintett szülő véleménye:

Három iskola van Balatonfüreden, és tavaly ugye államosították az iskolákat. Sok iskola ( közöttük a balatonfüredi Bem is ) a várható bezárás elöl egyházi fenntartás alá menekült.
Akkor a szülőket megnyugtatták, hogy nem kell aggódni....pamparamparamparammmm.....apró, de vállalható változásokkal fog tovább működni az intézmény. És ez idáig így is volt, pár gyerek iskolát váltott ( ez nem is olyan egyszerű, hiszen a többi iskolában jóval nagyobb létszámmal működnek osztályok....) de a túlnyomó többség bizalmat szavazott a református egyháznak.
A mi esetünkről tudok csak írni, mi a gyerekünket kifejezetten az egyik távozó tanár miatt nem írattuk át, sőt amikor iskolát választottunk pont Miatta kezdett el oda járni Ő is.
A családom apai ágon különösen érintve volt az egyházak tevékenységétől, és én is meggyőződésem ellenére mentem el többször is vasárnaponként templomba, de arra gondoltam, hogy ennyit megér, hogy a gyermekeink számunkra kiválónak ítélt pedagógusok között szeressék meg az iskolát és a tanulást.
De ismét csalódnom kellett, és szomorú tény, hogy a gyermekeink már ilyen hamar megértik miért fontos több nyelvet is megtanulni......
És az egyház, akinek pont támogatnia kellene a "nyájat", jelen esetben éppen az ellenkezőjét teszi.
És akármi is lesz a vége ennek, a gyerekek már tuti megszívják, mert nehogy azt higgye valaki, hogy a 8 évesek nem tudnak mindent és nem érzik, hogy baj van.
A felnőttek életét már ellehetetlenítették az egyetemistákat is egyre megoldhatatlanabb problémák elé állítják, a középiskolások is kapkodják a fejüket, most meg már az általános iskolásokat is megismertetik a népnemzeti széthúzással.
Félve megyek be az óvodába, vajon oda mikor érnek el?.......

fizetekmegegysort 2013.02.17. 12:01:07

@Mária: Jajj, ne idegesíts már Mária! :) Mi az, hogy hagyok-e ezer éves követendő példákat a gyereknek, meg hogy az én döntésem, hogy milyen minták alapján fejlődik? Most ezt komolyan gondolod? Ezek szerint Nálad pl. családlátogatás és casting van a gyerek minden egyes barátjára? Ellenőrzöl minden információt, ami a gyerek fejébe bejut, és azon nyomban törlöd, ha TE nem értesz egyet vele? A homokozóban pl. nem játszhat Jézuskásat a szomszéd kislánnyal, mert a TE világnézeted azt nem engedi? Sőt, ha a szomszédék mondjuk templomba járó népek, nem is barátkozhatnak? És ez a felelős szülői magatartás?
A gyerek alapvetően érzelmi lény, szemben azzal amit sok felnőtt gondol. Nem egy intellektuális robot. Érzelmek alapján működik, az alapján dönt, és az alapján viszonyul a világhoz (elég sokáig). Éppen ezért az ELSŐ SZÁMÚ referencia számára az lesz, hogy az apja és én hogyan viselkedünk, otthon mit tapasztal, és ebben biztonságban érzi-e magát. Ha a gyerekem egyértelműen tudja, hogy apja és anyja véleménye és világnézete szerint az egyház maga és a hit mint olyan baromi messze állnak egymástól, akkor neki ez lesz az alap érték. Tolhatnak a fejébe bármit, nem fogja SZŰRÉS NÉLKÜL magáévá tenni. Főleg, ha ezt újonnan kinevezett, számára ismeretlen ezért érdemi referenciával (érzelmi kötődés) nem bíró pap bácsik és tanáremberek teszik. Kérdezni fog róla, "anya, ha te ezt mondtad, a tantónéni miért azt mondta"? Nem hülye, nem egy lény, akinek a környezete tölcsérrel tölti a fejébe a baromságot, ő meg gond nélkül elhiszi. Az a gyerek akivel OTTHON FOGLALKOZNAK, beszélgetnek, figyelnek rá, együtt nézik át a leckét, a szülők ismerik a tanárokat, barátokat, a barátok szüleit, no ez a gyerek nem fog bármit bevenni az iskolában. Épp ezért írtam, hogy MÉRLEGELNÉK. Megnézném, hogy hova "fajul" a suli. Konkrétan az adott esetben nem rejteném a gyerek elől véka alá a véleményem, miszerint úgy gondolom, nem jó dolog, hogy a tanárait a világnézetük miatt kirúgják. Azt sem, hogy a hideg kiráz attól, hogy egyházi lett a sulija. Megkérdezném tőle, ő mit gondol erről.
Én abban hiszek, hogy egy gyerek kiválóan érzékeli az ÉRZÉSEIN keresztül a világot, és az ilyen dolgokkal, mint ez az botrányos tanár elküldés dolog, tökéletesen tisztában van, hogy igazságtalan. Tökéletesen tudja, hogy ez így nincs rendjén, érzi, hogy a papok MÁST PRÉDIKÁLNAK mint ahogy VISELKEDNEK. És ha megfelelő a szülői közeg, akkor kérdezni fog erről, beszélni fog erről. Az én felelősségem az, hogy ezt a megfelelő szülői közeget biztosítsam, és minden energiámmal fenntartsam. Biztonságot adó és megengedő közegben nincs az az egyház és nincs az a pap, aki a gyerekem agyát át tudja mosni. Ha mást nem, a saját példámon tudom, mert nekem is KELLETT hittanra járni, és mivel ÉREZTEM, hogy ez gáz, hát nem hittem el maradék nélkül amit ott mondanak. Egész véletlenül olyan ember vált belőlem aki a hitet nem, az egyházat viszont elutasítja.
Igen, a gyerek az én felelősségem, míg nagykorú lesz. És az én DÖNTÉSEM, hogy a saját mintámra formázott biorobotot, vagy gondolkodó, önálló világnézettel rendelkező embert nevelek belőle. Nem azzal óvom meg az általam károsnak vélt hatásoktól, ha tiltok, és kiemelem a környezetből azonnal, hanem azzal, ha olyan otthoni környezetet teremtek számára, ahol ezeket a hatásokat és a hozzájuk való viszonyulását nyíltan, őszintén, következmények nékül bármikor kibeszélheti és megvitathatja, majd a tanulságot levonhatja Ő, saját magának.
Szóval, még egyszer: én CSAK AZÉRT mert a világnézetemmel ellentétes szellemű lett a sulija, nem venném ki azonnal az amúgy kiegyensúlyozott, és iskolát szerető gyerekemet. Figyelnék, tapasztalnék. Ha indokoltnak látom - a gyerek viselkedése, vagy objektív ok (mondjuk egy tanár zaklatja)miatt - akkor lépnék.

Papageno68 2013.02.17. 12:02:48

@brumeszkosz: Természetesen így is lehet gondolni. Én csak arra utaltam, hogy a reformátusok általában mindenféle ábrázolást kerülnek.

fizetekmegegysort 2013.02.17. 12:05:34

@GS650E: Én azt gondolom, pont ezért lesz nekik hiteltelen az egyház: mert már nyolc évesen is érzik, hogy baj van...hogy a dolog hamis.
Minden esetre nem irigyellek, baromi nehéz lehet szülőként dönteni ebben a helyezetben.

nyu 2013.02.17. 12:07:40

Én csak azt nem értem, miért nem a katolikusoknak adták vissza a Bemet?

Ők építették a Piros Iskolát az ezerkilencszázas évek elején, amiből lett az állami Bem az ötvenes években.

azbesztos 2013.02.17. 12:07:40

@Túl Hosszú Captcha: Jó látod. Nem, minden vallástalan kommunista, lehet libsi is. De minden komcsi és libsi vallástalan.

zellerlevél 2013.02.17. 12:10:12

Érdekes dolog figyelhető meg itt (is).

Történik valami a REFORMÁTUS egyház által fenntartott intézményben, amiről el lehet mondani, hogy majd semmi konkrétumot nem tudunk, amit mégis, az nagyjából az, hogy a fenntartó (vagy képviselője) élni akar a törvények adta jogával, hogy a munkatársait saját maga választhassa meg. A hírekből úgy tűnik, hogy ezt a jogát szabályosan gyakorolta (időben felmondott). A polgármester közbelép, és ideálisnak tűnő megoldást javasol.

Kérdezem én Máriát, meg a többi hivatásos hőbörgőt, hogy akkor miért jut eszükbe most is (mint mindig) a katolikus egyházat meg a kormányt, fideszt szidni?

Elég bedobni a hívőszót, és már jönnek is a kommentek, tényektől, igazságtól, szükséges információ mennyiségétől függetlenül.

Martian (törölt) 2013.02.17. 12:14:58

"Vagy semmi bajuk nem volt az új fenntartóval, csak éppen útjában álltak valakinek."

Érdekes, hogy a "fenntartó" szó helyett önkéntelenül is "helytartót" olvastam... :)

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2013.02.17. 12:18:42

@zellerlevél: Tök mindegy, a katolikusok még keményebbe szoktak fellépni. Gond a népesség vallásosságához mérten túlzott egyházi nyomulás. Már nem tudom bekapcsolni szinte a közmédia bármelyik csatornáját, hogy ne misét vagy határon túliakkal foglalkozó műsort közvetítsen.
Köznem évek óta nem tudunk róla, mi folyik Kecskeméten :)

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2013.02.17. 12:22:01

Az pedig erősen vitatható, hogy jogosnak ítéli valaki a kirúgásukat, miközben a fejük felett változott meg az iskola szellemisége. Nem is tudom, van ilyen elbocsátási indok a munka törvénykönyvében, hogy "nem közvetíti lelkesen a keresztény szellemiséget"? Mert ha van, akkor régen rossz.

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2013.02.17. 12:25:41

@azbesztos: Csak a gondolatjáték kedvéért. Szóval, aki szerinted komcsi vagy libsi, annak nincs helye a közoktatásban vagy az országban?

Én sem kedvelem sem az ideológiájukat, sem a közszereplőiket, a politikában nincs helyük a jelenlegi közhangulat szerint, viszont te elmebeteg vagy. Kérj menekült státuszt a Vatikánban, vagy legalábbis ne hangoztasd az elveidet, mert szar életed lesz.

GS650E (törölt) 2013.02.17. 12:37:35

Akkor, hogy érthetőbb legyek, megpróbálom rövidebben:

Az én problémám az ahogyan ezt az egészet keverik, és próbálják ( illetve nem próbálják ) kommunikálni.
Pont úgy ahogy a mostani kormány.
Nem ért volna rá év végén?
Miért kell a tanév közepén a gyerekeknek és a tanároknak mással foglalkozniuk mint ami a dolguk lenne?
Ezt meg lehetett volna oldani szép csendben, csakis az érintettek közreműködésével, minden balhé és hiszti nélkül.
De nem tudok elvonatkoztatni attól, ahogy ez az ország még mindig így működik, itt az elhallgatásnak ( amiről nem beszélünk az ugye nincs is?...) és a kavarásnak évezredes hagyományai vannak.
És igen, el lehet menni, de sajnos a gyerekeink már megtanultak magyarul.

komplikato 2013.02.17. 12:52:10

@zellerlevél: OFF: Azért a Magyar katolikus Egyház keményen megdolgozott, dolgozik. Viszont most úgy látszik a Reformisták be akarják hozni a "lemaradást". De szerintem várunk picit még viccesebb lesz az a pár HIT Gyülis iskola ... /OFF

Desexis 2013.02.17. 13:12:17

Nem csípem a papokat, vallásos sem vagyok, de a dilemmám a következő. Egy olyan településen lakom, ahol egyre több a cigány nebuló, a középiskolákban egy kivétellel már lassan ők vannak többségben. Ezzel önmagában nem is lenne baj, DE! Nap mint nap szembesülök azzal - hisz ott dolgozom -, amit művelnek. Lopnak, terrorizálnak, a pár éve sok millióból felújított iskolát egyszerűen lelakják. Tudom, ez a pedagógusok felelőssége is, de az más téma.
A gyerekem hamarosan középiskolába megy és NEM TUDOM hova adjam, ahol BIZTONSÁGBAN tudhatom! Eljutottam oda, hogy talán egy egyházi iskola lenne a legmegfelelőbb választás, bármennyire is berzenkedek ellenük. Ez tragédia. Erről vajmi keveset olvasok...

Nem Penny hajója 2013.02.17. 13:12:34

Nem tudom, hogy most min lepődtök meg? Eddig is lehetett tudni, hogy a Református és a Katolikus Szekták minden szintjén idióták vannak. Ha egy idióta banda átvesz egy iskolát, akkor pedig ez lesz.
Alapvetően tök mindegy, hogy református, vagy katolikus. Annyi a kettő papi gárdája között a különbség, hogy az utóbbiban az elfojtott szexualitás miatt több a pedofil.

De persze, adjátok nyugodtan egyházi iskolába a gyereketek.

Desexis 2013.02.17. 13:15:57

@Túl Hosszú Captcha: egy vallásos iskolában szerintem alap, hogy a szellemiségét magukénak valló pedagógusok dolgozzanak. Különben mit közvetítenek? Nem hitelesek... Az már a világi pedagógusok pechje, hogy adott esetben nincs választásuk.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2013.02.17. 13:16:03

@felcsutisuttyo: Sajnos sok pontatlanságot írt, valószínűleg nem értette meg az eljárás lényegét, a szerzetesnővér (ha valóban ő mondta) nem tájékoztatta megfelelően. A pap egyszerűen nem oldozhatja föl azt a személyt a kánonjog alapján, aki megátalkodott a bűnben, tehát annak ellenére, hogy tudja azt, hogy cselekedete a tanítás szerint helytelen, mégis folytatja. Az áldozópap tehát vélhetően helyesen járt el a szentgyóntatáskor. Ez nem azt jelenti, hogy Ön elkárhozna az Egyház szerint. Nyilván jobb volna, ha az eredeti házasságot helyre lehetett volna állítani, de ez nem kötelező, a különválásra (nem elválásra) az egyházjog lehetőséget ad.

A szentségi házasság megszüntetésére nem adhatott árat a titkár, hanem egy, az érseki bíróságon lezajló per illetékét mondhatta el. Ez egy olyan eljárás, mely során megvizsgálják az esetet, ha pedig valamelyik privilégium vagy más szabálytalanság alapján az első házasság érvénytelen, akkor ezt kimondják. Ha az első házasság érvénytelen, akkor jelenleg nem él rendezetlen kapcsolatban, így a gyónás szentségét kiszolgáltathatja a pap.

Egyébként nem értem, miért írta le ide a történetét, mivel itt keresztyénekről, protestáns felekezetről (jelesül reformátusokról) esik szó, nem pedig katolikusokról. Több hozzászóló is alapvető tévedésben van, mikor vasárnapi miselátogatásról vagy papokról beszél a cikk kapcsán, hiszen ezek katolikus fogalmak.

Szakee 2013.02.17. 13:25:56

Ezt most úgy írom, mint hitét gyakorló katolikus, aki 10 évig járt egyházi iskolába: az ötlet, hogy egyházi kézbe adják az önkormányzati iskolákat, baromság.
Én anno azért mentem egyházi suliba, mert oda szerettem volna menni, azonosulni tudtam és akartam azzal az értékrenddel, amit ott közvetítettek. Vallásos emberként is azt mondom, hogy másra ilyen eszközökkel ráerőszakolni egy vallást minimum középkori, de talán még taplóbb dolog, mert hit kérdése a dolog, nem kell ráerőszakolni senkire.
Nálunk ismert volt, hogy az taníthat, aki a szakmai mellett megfelelt bizonyos hitéletbeli elvárásoknak is. Ezt minden tanár tudta, így jött ide tanítani. Itt meg fogják, ráküldik valamelyik egyházat a sulira, természetes hogy a tanári kar nem fog hirtelen más világnézetet követni, mint ahogy nem is kell nekik.

Egyáltalán nem tudok egyetérteni a kirúgásukkal sem, de a probléma gyökere egyértelműen a hatalomátvétel.

fefe79 2013.02.17. 13:28:38

Ja, hát az egyházak hírhedtek az intoleranciájukról, miközben ők a toleranciát papolják.

aleb19 2013.02.17. 13:42:36

@fefe79: igen ez az,semmilyen hatalmat senkinek és osszák szanaszét a fegyvereket egy csak egy maradhat, hulljon a gyengéje a férgese

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.17. 13:53:45

hát ez minimum elgondolkodtató, tényleg nem ártana utána nézni.

VikiVikiViktor 2013.02.17. 13:54:57

@Szakee: De jó, hogy nem csak valláskárosultak, hanem vallásos emberek is vannak. Köszönöm.
Egy vallástalan "libsi".

VikiVikiViktor 2013.02.17. 13:55:47

@Desexis: Akkor az a probléma, hogy messze nincs szükség ennyi egyházi iskolára, mint amennyi most lett.

Tiltsuk Bea 2013.02.17. 14:07:08

a hit az alázat hiánya
az alázat az igazi vallásosság
amikor azt mondja az ember, hogy nem tudom mi az igazság
ezért valláskárosult mindenki aki hisz valamiben
és ezért sugárzik az isten/az élet/az univerzum mittomén szeretete mindenkiből, akiben meg van ez az alázat

zajos1 2013.02.17. 14:40:50

@Mária:@fefe79: @Nyrségi Trolls: Téged nem zavar, hogy református iskoláról van szó? Azt se tudod miről beszélsz, nincs rosszabb a félművelt embernél...
@Túl Hosszú Captcha: Pl?
@Ló Elemér: természetesen igazad van, én is jobban örülnék, ha visszaadnák az egyházaknak az 1945-ben einstandolt vagyont, és kész.
@felcsutisuttyo: Te még akkor is mellébeszélsz amikor alszol..., olvastam pár komentedet, vajmi keveset ér a h....-e

Dusicza Ferenc · http://blog.hu/uzenetmemories/ 2013.02.17. 14:44:34

@Ginlia: a fenntartó csak az intézményvezetőnek a munkáltatója, tehát nem "rughat ki" pedagógusokat, gondolom nem is tette. A Polgármester úr salamoni döntése irányadó, valahogy így kéne csinálni, aki ateista annak segíteni kell hogy találjon kedvére való állást.

Desexis 2013.02.17. 14:46:08

@VikiVikiViktor: nem tudom megítélni, mennyire van szükség. De hogy valamit kezdeni kell(ene) az emberiséggel, az biztos. Nézd meg, hova jutottunk... erőszak erőszak hátán, sok esetben nulla tisztelet, tolerancia, és amit itt említ valaki, alázat...
Nem mondom, hogy ez a helyes út, de valamerre el kell indulni...

Desexis 2013.02.17. 14:51:40

@Desexis: viszont nagy hibának tartom ekkora hatalmat adni az egyház kezébe. Még hogy Mária országa...

zellerlevél 2013.02.17. 14:54:03

@Túl Hosszú Captcha:

Sok éve nem nézünk tévét, halvány gőzöm sincs, hogy most mi megy. Mi azért mondtuk le, mert nem tudtuk úgy bekapcsolni, hogy ne valami hülye film ismétlése folyt volna.
Nyilván ki mire érzékeny azt látja túlsúlyban. Mondd le, sokkal jobban fogod érezni magad.

Miért, mi folyik Kecskeméten?

zellerlevél 2013.02.17. 15:03:47

@Szakee:

A szülők többsége, ha aközött kell választani, hogy nincs iskola a településen, vagy aközött, hogy van, de egyházi, nyilván az utóbbit választja.

Szerintem az egyházak sem egyértelműen örülnek ennek a mostani átadási hullámnak, mert a meglévő iskoláik fenntartására is alig tudják összeszedni a pénzt. Arról nem is beszélve, hogy az átkerülő alkalmazottak és diákok egy része nem óhajtja elfogadni az egyházi iskolák speciális szabályait, működési elveit. Ha ez ellen tenni akarnak, akkor jönnek a bulvársajtósok mocskolódni, ha nem tesznek semmit, akkor meg azok reklamálnak, akik azért választották az egyházi intézményt, mert biztonságban, a család elveivel megegyező világnézetű közegben akarták tudni a gyerekeiket.

VikiVikiViktor 2013.02.17. 15:15:28

@Desexis: Ez egy gazdasági és egyházhatalmi kérdés volt, nem az emberiség megjavítása volt a cél.
Persze ettől még érdemes beszélni a témáról. Szerintem nem a vallás és az egyház hozott jobb világot a történelem során, hanem a felvilágosodás, a humanizmus. Bármennyire is úgy tűnhet, jelen világunk nem erőszakosabb a középkornál, amikor az egyház hatalma csúcsán volt. Sőt, nem erőszakosabb a 80-100 évvel ezelőtti világnál, amikor a feketék nem mehettek el akárhová WC-re, amikor a nőknek kuss volt a neve vagy amikor örményeket, zsidókat lehetett kiirtani. Csecsemőhalál, koncepciós perek stb. stb. . Ez most egy jobb világ, csak több szörnyűség jut a fülünkbe. Na persze lehetne még sokkal jobb, csak nem az egyházi iskoláktól.

Szakee 2013.02.17. 15:26:02

@zellerlevél: nyilván nem megoldás bezárni az iskolát, aztán meg járjanak a gyerekek oda, ahova jól esik. Abban is igazad van, hogy ez mindkét oldalról kényelmetlen helyzetet szül, mert egy egyházi fenntartású iskola nem működhet olyan általános normák nélkül, amik az egyházi alapítású iskolákban teljesen elfogadottak. Viszont az is nyilvánvaló, hogy egy korábban önkormányzati iskolában a tanárok/diákok jó része nem vallja az a vallást, amit az iskola egyik napról a másikra felvesz.

Itt generálódik egy olyan szakadék, amit akadálymentesen sehogy nem lehet áthidalni.

zellerlevél 2013.02.17. 15:45:31

@Szakee:

Valóban. A kérdés az, hogy jobban tennék-e az egyházak, ha hagynák, hogy az önkormányzat az iskolákat csődbe vigye, vagy megszüntesse, aztán utána alapítanának ugyanott egy másik iskolát? Akkor a kép tiszta lenne, csak azok a pedagógusok és diákok jelentkeznének az új iskolába, akik felelősséggel vállalják az egyházi iskola házirendjében, szmsz-ében lévő szabályokat. Ezesetben a végeredmény majdnem ugyanaz lenne, csak éppen mindenkinek meglenne az az érzése (illúziója?), hogy saját maga választotta a kötöttségeket.

Desexis 2013.02.17. 16:12:38

@VikiVikiViktor: igazad van. De azok fényében, amit írtam, hová küldjem a gyerekem? Melyik az az iskola, ahol jóra és szépre tanítják és ahol nem kell féltenem... Tudom... Törődjek bele... Elkeserítő...
Azt nem tudom megérteni, miért nem lett jobb a világ? Miért nem tanulunk semmiből és miért fontosabbak az önös érdekek? Miért nem tudunk együtt tenni valamit azért, hogy ne ilyen világot éljünk?

[c] 2013.02.17. 16:23:21

@azbesztos: "Elég az unott, hazudozó bolsi tanerőkből."
Tudsz valamit róluk? Ismered őket? Dehogy, csak levezetted az egybites agyaddal, hogy mert nem hívők, biztos bolsik. Mert a világon csak kétféle ember léteik, hívő meg bolsi, mi? Barom.

VikiVikiViktor 2013.02.17. 16:40:15

@Desexis: Mindegy hova küldöd, egyházi és nem egyháziban is az számít kik tanítják. Ha szar emberek, akkor nem jó, ha pedig jók akkor örülhetsz.
Amit tehetsz, hogy felkészíted, hogy képes legyen különbséget tenni a kettő között.

Desexis 2013.02.17. 16:49:01

Nem is a tanároktól félek elsősorban. :) "Majd kinyő" ahogy mondották volt eleink. ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 17:38:00

@Mária:

"Az nem zavarja a kedves szülőket, hogy egy olyan iskolába jár a gyerekük, ahol egy gyilkosságot ábrázoló szobor előtt rendeznek ceremóniákat, amely szertartások vezérmotívuma a megalázkodás és a vakhit?"

Látom, te se ismered a kereszténységet...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 17:40:50

@immortalis:

Isten nem teremtett Egyházat valójában. Ugyanis nem teremtette, hanem megalapította.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 17:42:42

@Mária:

"Nem az egyházi tanításokkal van bajom"

Pedig pont azokat kritizáltad.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 17:48:03

@Hoffmann Rózsa Flores Eduardo:

Én ateista hitű általános és középiskolába jártam. Nem ártott meg túlzottan. Szerintem az elletéte is műbotrány: az egyházi iskola ugyanígy nem árt meg senkinek. Sőt: ha valamit erőszakolnak, még ellenérzést is szül.

Én pont ezért ellenzem az állami/önkormányzati iskolák tömeges egyházi kezelésbe adását. Azért mert keresztény vagyok.

Бабаяга 2013.02.17. 18:03:48

@Blogin: A per arról szólna, hogy kimondják az első házasság érvénytelenségét. És a 45 e leperkálása nem jelenti (legalábbis naivan így gondolom) automatikusan az érvénytelenség kimondását. Az valóban az eljárás díja. Amíg nincs kimondva (papírral igazolva = külső fórumon) az érvénytelenség, addig a gyóntatónak és mindenki másnak vélelmezni kell a házasság érvénytelenségét. Ha megvan a jogerős ítélet, utána megkötheti a templomban is a jelenlegi házasságát, utána jöhet a feloldozás meg miegymás.
@felcsutisuttyo:
Én visszamentem volna a helyedben a gyóntatóhoz, és neki sírtam volna el nyomorúságos helyzetem. Ha ő se segít, akkor addig mentem volna, amíg nem találok olyan papot, aki segít. (Szerintem nem kellene túl sokat rohangálni.)