Médianapló

Médianapló - Pártos vagy pártatlan sajtó?

2013. február 02. 04:42 - Zöldi László

Vidnyánszky Attilát gyakran faggatják az újságírók, ezért kezdi magát orákulumnak érezni. Arról is véleményt nyilvánít, amihez nem ért. Ilyen például a sajtó, amelyről ezt mondta a Népszavában: „Hogy világnézeti alapon szerveződnek és működnek újságok, az természetesen rendben van.” Nem természetesen, és nincs rendben.

 

A Nemzeti Színház majdani igazgatója 1999-ben települt át Ukrajnából. Művészi kvalitásait bizonyára nem minősíti, hogy hozta magával a sajtószemléletét is. Európa keleti részén, különösen a Szovjetunióban a sajtó politikai befektetés volt. Veszteséges maradhatott, ha közvetítette a politika üzeneteit; az állampártnak megérte pótolni a hiányt. Nyugat-Európában viszont a sajtó gazdasági befektetés lett, célja a nyereség. Magyarországon az államilag eltartott sajtót nyugat-európai befektetők privatizálták, több mint két évtizede ütközik a politikai és a gazdasági érdek. Épp ettől izgalmasak az újságok.

 

Tóth Gábor, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztő-helyettese mintha Vidnyánszky Attilával vitatkozna: „Nem a publikációban kell a végleteket elkerülni, hanem a lap irányultságában.” (Vas Népe, 1989.07.03.) Balogh Ödön veszprémi újságíró szerint pedig „a lap független, de az újságíró rokonszenvezhet bizonyos pártokkal.” (Napló, 1990.04.24.) Életszerű, hogy nem vagyunk pártatlanok, elvégre voksolunk valakire a szavazófülke magányában. Jól tesszük azonban, ha kritikai szellemünket a politikai közösség kedvéért sem adjuk föl.

 

Elterjedt az a gyakorlat, hogy a megyei lap főszerkesztője alkalmazott egy konzervatív értékrendszerű újságírót, egy baloldalit és egy liberálist. Ügyesen osztotta be az eltérő hangvételű publicisztikákat, a megye egyetlen napilapja ugyanis nem állhatott egyik, másik vagy harmadik párt mellé, máskülönben a mellőzött politikai szervezetek gazdasági holdudvara nem hirdetett volna benne. Márpedig a külföldi befektető nyereségre akart szert tenni. E gyakorlattal ellentétben az országos sajtó világnézeti alapon rendezkedett be. Bár akadt egy pillanat, amikor a liberális Magyar Hírlap főszerkesztője rovatot akart adni Orbán Viktor politikai tanácsadójának. Kísérletét megakadályozták a kilépéssel fenyegetőző liberális közírók.

 

Azóta kiteljesedett a kétirányú folyamat. A világnézeti alapon szerveződött újságok elveszítették a példányszámuk kétharmadát. A nem világnézeti alapon átalakított megyei lapok „csak” az egyharmadát.         

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr505057909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

debreceni.blog 2013.02.02. 14:07:50

Gigasaller a Fidesznek: melegházasságban élő, zsidó tanácsadók mondják meg, hogy mit kell tennie a kormánynak, csak elfelejtettek szólni a Magyar Nemzetnek, hogy nem kéne ezzel piszkálgatni a HaHát...
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3822_aki_masnak_werbert_as

édeslajos 2013.02.02. 14:08:36

Sajnálom, régi sajtós létemre, hogy igazat kell adjak Vidnyánszkynak. Tegyük túl magunkat a világnézet kissé baljós hangulatú visszhangján, és gondoljunk arra, hogy minden publikációnak igenis van és kell hogy legyen politikai irányultsága. Ez így van mindenhol a világon, senki sem gondolja, hogy a Guardian konzervatív avagy a Times liberális lenne. Ellenkezőleg gondolják.
Amennyiben nincsen - a megyei lapok langyos neutralitása nem mérvadó - elveszítik tartásukat, sokkal inkább veszélyezetteké válnak a pártokkal szemben.
Ja, hogy pártújságok ne legyenek, az igen. Magyarországon nem politikai szellemiségről, a bal-jobb vonalon való elhelyezkedésről van szó - ahogyan Kelet-Európában sehol - hanem a pártok azon igyekezetén hogy saját orgánumokká degradálják a publikációkat. Ez mindenképpen elítélendő, arról már nem is beszélve, hogy gyorsan megöli a lapokat. A Népszabadság sem azért maradt fenn mert megmaradt az MSZP orgánumának, mint ahogyan a Magyar Nemzet sem éli túl a Fideszt, hacsak nem távolodik el tőle még mielőtt beledőlnének egymás kar(d)jába.

Hohó60 2013.02.02. 14:50:11

Köszönjük a kedves osztrák elvtársak, a Paul Lendvai-féle múmiák támogatóinak hozzászólását. De ha mi nem írunk nekik, hogy kevesebb szadeszmpskedés is elég lenne Ausztriában, akkor ők se fáradjanak ezzel.
Ausztria sajnálatos módon még nálunk is jobban megnyomorításra került szellemileg az internacionalisták által, ott a hazugságáradat még a miénket is képes felülmúlni. Ez a kéretlen hozzászólásuk is ennek a kezeletlen betegségnek a szomorú tünete.

Vitéz László 2013.02.02. 14:57:25

ezeket az ukrán erdéji stb magyar magyar nyomulókat nagyon unom...

csörtető, tolakodó, rohat gátlástalan banda... lásd miskolci mafia

teknoc erno 2013.02.02. 15:12:11

@Vitéz László: az ilyen hatökör barmok miatt mint te undorodnak a legtöbben az MSZP-től. És jogosan, undorító, nyálkás komcsi féreg vagyol.

Vitéz László 2013.02.02. 15:18:58

@teknoc erno: ez így bennem fel se merült hogy ezt a fidesmafiának "köszönhetem"

de köszi hogy felhívtad erre a figyelmem...

hazaáruló álnemzeti álkersztyény áldemokrata nemzetvesztő, országrombolók

(amugy a maszop is, de ez most mellékes mert nem mafiakormányoznak)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.02.02. 15:36:26

"A világnézeti alapon szerveződött újságok elveszítették a példányszámuk kétharmadát. A nem világnézeti alapon átalakított megyei lapok „csak” az egyharmadát."

A megyei lapok olcsóbbak, és elég agresszív üzletpolitikájuk van az előfizetők megtartására. Bezony pedig erősen liberális-balosak egy kis langyos konzervatizmussal megspékelve, hogy ne lógjon ki nagyon a lóláb, a nap lányán meg a Garfielden kívül nem sok értéket hordoznak, előnyük még a helyi lokálisabb ügyek bemutatása,de elég felületesen...

kzoltana 2013.02.02. 16:17:06

A téma iránt tényleg érdeklődők figyelmébe ajánlom:
Mennyit ér a helyi igazság?
Online-kísérletek a regionális sajtópiacon
nol.hu/belfold/20130202-mennyit_er_a_helyi_igazsag_

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.02. 16:19:48

" „Hogy világnézeti alapon szerveződnek és működnek újságok, az természetesen rendben van.” Nem természetesen, és nincs rendben."

De igen, az rendben van! Így, ebben a formában megfogalmazva: "... működnek újságok..."
Az már tényleg nincs rendben, hogy "... működnek _AZ_ újságok..." - ha érzed az árnyalatnyi különbséget.
Legyen a (párt)híveknek megfelelő gumicsont is, de ugyan, csináljon már valaki hangulatkeltéstől, bulvármocsoktól, pártoskodástól mentes lapokat is!

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.02. 16:21:10

@teknoc erno: szép dolog, hogy két nicken írsz és egyiken szidod a másikat, de ezzel szvsz inkább pszichiáterhez kellene fordulnod... :-D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.02.02. 17:22:23

„Hogy világnézeti alapon szerveződnek és működnek újságok, az természetesen rendben van.” Nem természetesen, és nincs rendben."

mintha nem lennének az usa-ban konzervatív és liberális lapok...
nahagyjá már

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.02.02. 17:23:48

„Hogy világnézeti alapon szerveződnek és működnek újságok, az természetesen rendben van.”
Már hogyne lenne rendben, egy normális szerkesztőségnek van értékrendje, világképe. Van valami gond a Libération baloldaliságával, vagy a Daily Telegraph konzervativizmusával?

Önnek megyünk (törölt) 2013.02.02. 19:09:47

Ha Vidnyánszky történetesen ballib lenne, akkor most azon menne az izmozás, hogy már a Nemzeti jövendőbeli igazgatója is ezt modja. Hát már a művészvilág is...

Így, hogy a nemzeti oldalhoz tartozik, azon vagyunk felháborodva, hogy egyáltalán hogy jön ahhoz, hogy véleményt nyilvánít.

Nevetséges :)

Önnek megyünk (törölt) 2013.02.02. 19:12:24

@TuRuL_2k2: Jaj de buta vagy, hogy nem érted:

Liberális / baloldali médium: hiteles, független semleges

A többi: párt/világnézet/egyéb érdek által vezérelt elfogult pártlap, aki ha nem a liberális ideológiát nyomja, akkor hazug is :)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.02. 19:14:58

Vidnyánszky takarodj!

Azt hazudta a nemzeti görény Moszkvában, hogy megvettük az E-on-t. Csak szándéknyilatkozat van, HAZUDOTT!
Nem is olyan hitelt kért a nemzeti szar törpe, amit itthon kommunikált, HAZUDOTT!

A nemzeti szánalmas békemenet Gyulára megy erőt fitogtatni, közben pénzt gyűjtenek az utcákon!
A fideszes karácsonyi jutalmakat ennek a sunyi, álszent bandának ajánlották sokan.
Ezek civilek, aljas fideszes seggnyalók?!

Meg kell szabadulni az orbáni diktatúrától minden áron.
Magyarország én nem így szeretlek, ennél sokkal többet érdemelsz!

Torkosborz 2013.02.02. 20:26:38

Tele van a padlás független (ki tudja kitől!)sajtóval és médiával.Meg az ellenőrizhetetlen "civil" szervezetektől származó hírekkel, amelyekkel a "függetlenek" takaróznak.
A függetleneket a pénzügyi manipulátorok rég bebuktatták. A pénzről még nem bizonyították be, hogy független lenne. Persze vannak kivételek, de arra leginkább az izraeli sajtónak van szüksége, meg annak aki nem szereti édes hazánkat, Magyarországot!

LallyPop 2013.02.02. 21:03:02

Zöldi

1. Ukrajnában azért volt politikai befektetés a sajtó mert nem volt piacgazdaság.

2. NyeU, USA gazdasági befektetés a sajtó, és a gazdasági vezetők is politikailag elkötelezettek.

Igy amit Vidnyánszky mondott az megállja a helyét.

Az újságok példányszámveszteségére adj forrást mert 1. hülyeség 2. mindenhol csökken a nyomtatott sajtó világszerte