Médianapló

Médianapló - A lap visszamaradt sajtótermék vagy válságtermék?

2021. szeptember 17. 10:25 - Zöldi László

A Magyar Újságírók Országos Szövetségében megrendezett Főszerkesztők Fórumán szóba került az úgynevezett remittenda is. A latin remittare azt jelenti, hogy visszaküldeni. Kinyomtatnak egy újságot, eljuttatják az árusító helyekre, de nem sikerül eladni az összes példányt. A különbözetet visszáruként kezelik, és többnyire a terjesztők raktárában köt ki.

Amikor újságíró szemináriumon a remittendához értünk, a Dandár utcára hivatkoztam. Ami a ferencvárosi raktárban halmozódott fel, arról azt szoktam mondani, hogy a papír alapú sajtó válságterméke. Jócskán akad szerkesztőség, amely azért nem auditáltatja (hitelesítteti) a lapját, mert akkor kiderülne, hogy mekkora különbség van a kinyomtatott és az értékesített példányszámok között. A MÚOSZ minapi fórumán megjelent főszerkesztők becsületére válik, hogy némi noszogatás után bevallották a remittendájukat, pedig általában üzleti titoknak számít.

A Nyomtass Te is! főszerkesztőjének ez nem esett nehezére, mert fél- és egymillió közti példányról számolhatott be. Igaz, hogy a kétrét hajtott, A/4-es formátumú hír-lapot digitális úton küldi el az országos hálózat önkéntes munkatársainak, akik otthon annyi példányt nyomtatnak fénymásoló papírra, amennyire igény van a környezetükben. A Jelen főszerkesztője 6-7000 eladott példányról beszélt. 2500 az árusoknál kél el, 1500-at kézbesítő visz ki az előfizetőkhöz. Az online változatnak is van mintegy ezer előfizetője. A remittendájuk pedig meghaladja a kinyomtatott példányok felét.

A Magyar Hang 19 ezer példányt nyomtat ki, kiadóhivatala 14 ezret juttat el a terjesztőhöz, ebből 6500-7000 példányt vásárolnak meg. A hetilapnak azonban van még 5000 előfizetője is. De a főszerkesztő korjellemző történetéből az is kikerekedett, hogy a nagy bolthálózatok nem siettek kitenni polcukra a kormány tevékenységét firtató újságot. A leleményes munkatársak azonban a frissiben visszaérkezett példányokat hátizsákban vitték be az egyik hálózat boltjaiba, és a többi lap közé tették. Amidőn a vásárlók fizetni akartak érte, az árát nem találta merevlemezén a pénztáros. A sokadik bonyodalom után a kereskedelmi cég külföldi tulajdonosa megadta magát, azóta a Magyar Hang is kelendő portéka.

De hogy ennél azért rosszabb a helyzet, azt ma reggel tapasztaltam. A lakásom közelében boltja van a Sparnak, a Lidl-nek és az Aldinak is. Egyik helyen se leltem a Jelen legfrissebb számát. Lehet, hogy hátizsákot kéne kölcsönözni a tavaly nyáron indított hetilap munkatársainak?

 

Tíz mondat a sajtóról

 

Nem vagyunk ellene a sajtó modernizálásának. Annak, hogy a külföld is részesedjen kellő befektetés után a lapokból. (Antall József MDF-politikus, Vas Népe, 1990. április 5.)

Bagóért nem adunk lapot. (Máté László MSZP-kincstárnok, Zalai Hírlap, 1990. szeptember 5.)

Sajtószabadság akkor lesz Magyarországon, ha az el nem kötelezettségből legalább olyan jól meg lehet élni, mint a szekértolásból. (Wessely Gábor szekszárdi újságíró, Magyar Sajtó, 2000/5.)

A magyar sajtó terjesztési szempontból nemigen indokolt módon országosnak nevezett része olyannyira függ a pártoktól, mint az a heroinista, akinek már az anyaméhben adagolták az anyagot. (Halmágyi Miklós szombathelyi újságíró, Vas Népe, 2010. július 31.)

A politika és a pénzügyi élet agressziójának mértékén múlik, hogy a fogyasztók számára mennyire tűnik szabadnak a sajtó. (Frei Tamás újságíró, FN24.hu, 2011. október 26.)

A sajtóban hiányzik a függetlenség tartós megőrzéséhez szükséges profit. (Tóth Levente újságíró, Népszabadság, 2014. június 4.)

Ha a sajtó nem kritikus, akkor nem is sajtó, hanem hirdetési felület. (Csintalan Sándor, a Lánchíd Rádió műsorvezetője, Heti Válasz, 2015. április 30.)

A magántőke ahhoz is kevés, hogy a magyar sajtót eltartsa. (Lázár János Fidesz-politikus, miniszterelnökséget vezető miniszter, Népszava, 2016. november 5.)

A magyar sajtó nemcsak a politikának, hanem a hirdetőknek is befeküdt. (Szekeres Tamás, a Bors kirúgott főszerkesztője, Népszava, 2017. október 27.)

A sajtó szolgáltatás ugyan, de nem a politikusoknak szól, hanem az olvasóknak. (Szele Tamás újságíró, Zóna.hu, 2019. december 10.)

komment
süti beállítások módosítása