Médianapló

Médianapló - Az MSZP miért akar megszabadulni Molnár Gyulától és Szakács Lászlótól?

2021. június 22. 11:18 - Zöldi László

A volt pártelnök tudta, hogy mivel kell beköszönni. Molnár Gyuláról ugyanis elterjedt, hogy bejelentkezett a Demokratikus Koalíció majdani képviselőcsoportjába. S mert meghívták az ATV Egyenes beszéd című műsorába, tegnap este egyenesen ezzel kezdte a mondandóját: „Akart a fene DK-s lenni.”

Kifejtette, hogy tudomása szerint az MSZP és a DK elnökei egyeztettek a sorsáról. Állítólag abban állapodtak meg, hogy ha mandátumra tesz szert jövő tavasszal, akkor az MSZP átengedi a DK frakciójába. Valahogy úgy, mint ahogy értelmezése szerint a ’18-as választás után Burány Sándor ült be a párbeszédesek közé, hogy Karácsonyék pártja frakciót hozhasson létre a parlamentben. Pontatlan a párhuzam. A Demokratikus Koalíciónak aligha lesz szüksége arra, hogy jövő tavasszal egy szocialista politikus kikölcsönzésével alakíthasson frakciót. Ettől persze még lehet hiteles Molnár Gyula magyarázata. Különösen akkor, ha tudhatjuk, hogy néhány napja az MSZP elengedte volt elnökhelyettesének is a kezét. Szakács László szintén elmondta az ATV stúdiójában, hogy meglepetésként érte a hír, hiszen még nem is tárgyalt Gyurcsány Ferenccel.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy az önkormányzati választás óta két fővárosi (kerületi) polgármester önként lépett át az MSZP-ből a DK-ba. Most pedig két volt szocialista vezető is a Demokratikus Koalíció felé vezető úton találta magát. Logikailag három eset lehetséges. Az egyik az, hogy működik a Gyurcsány-féle szalámizás. A másik, hogy az MSZP éppen harakirit követ el. A harmadik pedig, hogy a jelenlegi vezetése igyekszik megszabadulni ama politikusoktól, akik korábban elnökölték a pártot, mint például Molnár Gyula. Vagy mint Szakács László, aki egy korábbi pártelnök, Mesterházy Attila kabinetfőnöke (bizalmi embere) volt.

A fejlemények latolgatásánál több nem is tartozik rám. Az viszont rögzíthető, hogy a rendszerváltás óta 2800 mondatot gyűjtöttem össze az MSZP-ről. Évi átlagban 80-90 mérvadó vélemény látott róla napvilágot. Csupán az önkormányzati választás (2019. október 13.) után, az év utolsó 9 hetében 19 jellemzés jelent meg, hangzott el. Tavaly 52 hét alatt 39, az idén pedig 24 hét alatt 3 figyelemre méltó álláspont. Akiknek tehát az volna a dolguk, hogy elemezzék, értékeljék, jellemezzék, minősítsék az MSZP állapotát, helyzetét, már oda sem figyelnek rá. Legföljebb akkor foglalkoznak vele, ha meg akar szabadulni valamelyik politikusától.   

 

Tíz mondat az MSZP-ről

 

Az MSZP-központ tényleg halott, de a helyi szocialista szavazók és polgármestereik, képviselőik élnek. (Lengyel László politológus, 168 Óra, 2019. november 7.)

Az MSZP szellemileg valóban kiüresedett. (Friss Róbert újságíró, Népszava, 2020. január 8.)

A két volt MSZP-s kerületi polgármester átlépése után ezek valószínűleg nem könnyű napok az MSZP számára. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, Facebook.com, 2020. február 21.)

Az MSZP vitt be pártokat a parlamentbe, most őt kell bevinni. (Böcskei Balázs politológus, ATV, 2020. június 8.)

A legtágabban értelmezett baloldalon három évtized után megszűnt az MSZP dominanciája. (Széky János újságíró, Pareméter.sk. 2020. augusztus 21.)

Még mindig működik a párt. Noha nem túl jó állapotban. (Antal Attila politológus, Azonnali.hu, 2020. szeptember 18.)

Elsorvadtak a vidéki szervezetei. (Kéri László politológus, Klubrádió, 2020. szeptember 28.)

Kilépett az MSZP-ből, és a Momentumhoz csatlakozott. (Szilágyi József újságíró László Győző szombathelyi alpolgármesterről, Nyugat.hu, 2020. november 3.)

A DK nyugdíjas segédcsapata a Magyar Szocialista Párt. (Puzsér Róbert publicista, Facebook.com, 2021. április 2.)

Az MSZP mostanra már önmaga árnyékának árnyéka. (Rajcsányi Gellért újságíró, Mandiner.hu, 2021. június 11.)

komment
süti beállítások módosítása