Médianapló

Médianapló - Az indexesek megcsinálhatják-e az ellenzéki hírügynökséget?

2020. augusztus 02. 10:47 - Zöldi László

Vajon mire készülnek az Indexből kivált munkatársak? Csak annyit tudunk róluk, hogy együtt akarnak maradni. S mert hallgatnak az elképzeléseikről, sorjáznak a kívülállók ötletei. Az egyiket a hódmezővásárhelyi polgármester dobta a köztudatba. Márki-Zay Péter azt fejtegette az ATV stúdiójában, hogy ha már így alakult az Index sorsa, jól jönne neki és kollégáinak egy „ellenzéki MTI”. Elvégre „Mindenkinek van újságja, tévéje vagy rádiója.”

Kétségtelen, hogy az ellenzéki polgármesterek lazábban, ha úgy tetszik: demokratikusabban kezelik a helyi nyilvánosságot, mint a kormánypártiak. Arról azonban ők se mondanak le, hogy a sajátjuknak tekintsék az önkormányzati tulajdonban lévő médiumokat. Márki-Zay például az önkormányzati újságot működtető cég vezetőjének is kinevezte magát, holott ezt tiltja, sőt szankcionálja az önkormányzati törvény. Ettől persze még lehet őszinte a szándéka, hogy a Szabad Városok Szövetsége karolja föl a mintegy 80 Index-munkatárs tartalmasnak ígérkező vállalkozását. De melyik SZVSZ?

Tudunk egy momentumos kezdeményezésről, amely a bajai polgármester, Nyirati Klára nevéhez kötődik. Tudunk egy baloldaliról is, amelyet a szocialisták volt miniszterelnök-jelöltje, az MSZP-ből nemrégiben kilépett Botka László szegedi polgármester vezetne. És tudunk egy olyanról is, amelynek irányítása a budapesti főpolgármesterre várna. Karácsony Gergely volt már az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, most azonban mintha ódzkodna az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltségétől. Márki-Zay Péter viszont nem ugrana el a miniszterelnök-jelöltség elől, ezért talán nem tévedek, ha feltételezem, hogy ama bizonyos alternatív MTI elsősorban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt versenyben tartását, népszerűsítését szolgálná.

Igen ám, csakhogy ameddig nincs közös jelölt az árnyékkormány élére, aligha dől el, melyik Szabad Városok Szövetsége karolná fel az új országos hírügynökséget. Márpedig az Index-válság katalizátorként gyorsítaná föl a miniszterelnök-jelölti versenyt. Vagy fordítva: a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt megválasztása gyorsítaná föl az alternatív MTI szervezését. Ha a száznál több ellenzéki polgármester a település teherbírásához képest szállna be néhány millió vagy százezer forinttal az új országos hírügynökségbe, akkor össze lehetne hozni azt a mintegy 300 milliót, amelyből jó kis sajtótermékeket gazdálkodhatnának ki az Indexből távozó újságírók..            

komment
süti beállítások módosítása