Médianapló

Médianapló - Lehet-e főorvos vagy iskolaigazgató a polgármester?

2020. február 20. 09:59 - Zöldi László

Tegnapi fejlemény, hogy néhány Fidesz-politikus módosítaná az önkormányzati törvényt. Ha indítványukat elfogadja az országgyűlés, akkor ez lesz a Lex Dézsi. Megengedné a nemrégiben megválasztott győri polgármesternek, hogy tovább vezethesse a helybéli szívcentrumot.

Az újdonsült városgazda reagált a hírre. A Kisalföld című napilap tegnapi számában kifejtette: „A törvénymódosítás indítványozása nem miattam született, egyszerűen rossz a törvény, mely a művészi és tudományos munkát engedélyezte a polgármestereknek, más jellegű munkavégzést nem.” Abban vitatkoznék vele, hogy a kormánypárti indítványozók igenis személyre szabták a módosítást. Abban viszont egyetértek Dézsi Csaba Andrással, hogy a törvény csakugyan rossz. De nem azért, amit ő mondott róla. Fenntartásomnak más oka van. Az önkormányzati törvény nem veszi figyelembe az úgynevezett kistelepülések adottságait. Körülbelül két és félezer faluban ugyanis kevés az értelmiségi, még kevesebb vállal közéleti feladatot.

Márpedig ha a helybéliek orvost, tanárt, agronómust választanak polgármesterré, akkor a jelenlegi jogszabály szerint az elöljáró nem vállalhat „egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt”. Így azonban a helyi iskolának, újságnak, portálnak, művelődési háznak, múzeumnak nem lesz felkészült vezetője. Amivel nem számoltak a jogalkotók, azzal számoltak a jogalkalmazók. A belügyminisztérium értelmező füzetsorozatot gondoz, amelyben figyelembe vette a kistelepülések értelmiségi adottságait is. Azt javasolja, hogy az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi záradékot enyhébben alkalmazzák a 3000-nél, és lehetőleg ne alkalmazzák az 1500-nál csekélyebb lélekszámú falvak esetében.

Az már a győri ügy pikantériája, hogy a városnak 130 ezer lakosa van, és nem szűkölködik közéleti szerepet vállaló értelmiségiekben. A törvény megértően, visszafogottan alkalmazott végrehajtási utasítása tehát jelenleg nem érinti Dézsi professzort. Hogy érinthesse, a parlamenti többség valószínűleg elhárítja az útjában álló akadályt. Dézsi Csaba András egyszerre lehet polgármester és főorvos. Igen ám, de akik tegnap beadták a módosító indítványt, aligha gondoltak arra, hogy a szívgyógyász kimenekítése láncreakciót indíthat el a közigazgatásban.Például Miskolc polgármestere, Veres Pál félig-meddig visszaköltözhetne a Földes Gimnázium épületébe, ha a kormánypárti politikusok nemcsak a főorvosi tevékenységet engednék meg a főállású polgármestereknek, hanem az iskolaigazgatóit is.       

16 komment
süti beállítások módosítása