Médianapló

Médianapló - Miért nincs vasfüggöny Horvátország és Bosznia között?

2020. február 15. 10:41 - Zöldi László

Ada tízezres, Tisza menti kisváros Szeged vonzáskörzetében. Trianon után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia része lett. A túlnyomórészt katolikus magyarok lakta település azonban hitbélileg változatlanul a kalocsai érsekséghez tartozott. Ezzel magyarázható, hogy Várady Lipót Árpád érsek összegyűjtötte az első világháborús hadirokkantakat. A kalocsai vasútállomás mellett kialakított Rokkant-telepen adott házat, kiskertet nekik. Nagyszüleim 1923-ban így kerültek Magyarországra, anyám már itt született.

Az adai rokonsággal tartottuk a kapcsolatot - még a kilencvenes évekbeli polgárháború idején is. Négy-öt éve, a kerítés miatt azonban bonyolulttá vált a közlekedés. Olvastam a szegedi sajtóban, hogy az észak-vajdasági falvakból Mórahalomba átjárók azért veszítették el a munkájukat, mert nem a legközelebbi kapun jöhetnek át, hanem óriási kerülővel. Mindez azért ötlött fel, mert a közszolgálati rádió reggeli műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette: „A határsértés nem lehet emberjogi kérdés.” (Magyar Rádió, 2020. 02.13.) A kisebbségi politikus körülbelül ugyanolyan tekintélyuralmi rendszert honosított meg a Szerbiában élő magyarok körében, mint Orbán Viktor nálunk.

A kormányunktól kapott gazdaságélénkítő milliárdok révén uralja például a regionális nyilvánosságot, amelynek fórumain többször is kiállt a villamosított kerítés mellett. A nemzetegyesítés jegyében tehát vasfüggöny választja el egy tájegység mesterségesen szétszabdalt részeit. Ennek forrása kétségkívül Trianon, arról viszont már nem az első világháborúban győztes hatalmak tehetnek, hogy a mai magyar kormány közreműködésével sikerült megnehezíteni a vajdasági magyarok helyzetét. Ez olyan ellentmondás, amelyet kormányzatilag nem volna könnyű megmagyarázni - ha az ellenzéki pártok nem sumákolnának kerítés-ügyben. Ők azonban még Pásztor István árulkodó mondatát sem vették észre.

Azt pedig végképp figyelmen kívül hagyták, amit egy harmadik ország miniszterelnöke pedzegetett. Andrej Plenkovic a Tudjman alapította HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) elnöke. Jobboldali, hangsúlyozottan kereszténydemokrata politikus, aki együtt ül Orbán Viktorral a Néppártban. Az ő határai előtt szintén gyülekeznek a Nyugat-Európába törekvő menekültek, mégis így fogalmazott: „A boszniai határ túloldalán sok horvát él, és bármilyen fizikai akadály elvágná egymástól a közösség tagjait.” (Népszava, 2020.01.09.)     

26 komment
süti beállítások módosítása