Médianapló

Médianapló - Orbán fügefalevélnek szánja-e a Népszavát?

2019. november 20. 10:15 - Zöldi László

A hét első napján a miniszterelnök válaszolt az ellenzéki politikusok kérdéseire. Szavaiból összeállítást adott közre a YouTube. Amidőn Orbán Viktor felállt, hogy újra meg újra leszólja a vitapartnereit, mindig begombolta a zakóját. Az ismétlődő gesztusból kabaréjelenet lett, ám a mulatságos mozzanat sem feledteti az egyik kijelentés baljós tartalmát.     

A kormányfő ezt fejtegette: „Miközben önök egyfolytában sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy nagyvállalkozó, ahogy önök mondják: oligarcha tulajdonolja és tartja el.” (2019.10.18.) A rögtönzés hevében nem fogalmazott pontosan. A baloldalnak nincs legnagyobb példányszámú napilapja, egyetlen napilapját, a Népszavát ugyanis nincs mivel összehasonlítani, sem a baloldalon, sem tágabb értelemben, az ellenzéki térfélen. Legföljebb a megyei napilapokkal lehetne összevetni, melyek nem baloldaliak. S mert ellenkező előjellel ugyan, de szintén politikai jellegű újságnak tekinthetőek, az úgynevezett közéleti napilapok mezőnyében legalábbis a példányszámok tekintetében a Népszava körülbelül a tizedik helyen áll.

Hajdan 300 ezer példányban jelent meg, ez csökkent a rendszerváltás idején 200 ezerre, 2005-ben 29, 2010-ben 19, 2016-ban pedig 10 ezerre. A megszüntetett Népszabadság redakciójából érkezett Horváth Gábor 2017 februárjában lett felelős szerkesztő, akkor 11 ezer példányban látott napvilágot a Népszava, Amikor pedig főszerkesztő lett (2017. május 17-én) 14 ezerben. Leváltásáig a napi átlag meghaladta a 21 ezret, ami akkor is a javára írandó, ha a korábbi tulajdonos, Puch László két feltételhez kötötte a megjelenést: „Racionális működés, 30-35 ezer példány.” (ATV, 2016.12.20.) Néhány hónapja pedig az MSZP egykori pénztárnokát ama bizonyos nagyvállalkozó váltotta fel a tulajdonosi székben, akit Orbán némi iróniával oligarchának nevezett.

A jelek szerint Leisztinger Tamás mintha most látta volna elérkezettek az időt, hogy főszerkesztőt váltson. Érteni vélem, ha kevesellte a példányszámot. Azt is, ha sokallta a Népszava kormánykritikáját. Az is felötlött, hogy ugyanazt a szerepet tölti be, mint amilyent a Horn-kormány országlása idején a Postabank. Akkor Princz Gábor tartotta lélegeztetőgépen az Orbán-féle ellenzék egyetlen napilapját, a Magyar Nemzetet, most Leisztinger Tamás a Népszavát. Ha tehát a történelmi párhuzamban akár csak szemernyi igazság van is, a miniszterelnök parlamenti kijelentése cinizmusról árulkodik.     

 

22 komment
süti beállítások módosítása