Médianapló

Médianapló - Hogyan engedélyezték nálunk a kapitalizmust?

2019. november 12. 10:16 - Zöldi László

Fábry Sándor figyelemre méltó interjút adott egy alig nézett televíziónak. A beszélgetést november 5-én sugározta a Fix TV, és azzal keltett feltűnést, hogy a magát jobboldalinak valló humorista okult az önkormányzati választás eredményéből. Mint oly sok konzervatív értelmiségi, ő is megcsipkedte a „pökhendivé, arrogánssá, úrhatnámmá, kellemetlenné” vált kormánypártot, mondván: „Nem árt, hogy a Fidesz kapott egy kis fricskát.” Bóta Gábor műsorvezető úgy reagált Fábry kritikai megnyilvánulására, hogy emlékezete mélyéről előkotort egy idézetet.

Szerinte a helyzetet leginkább Szilágyi János szállóigéje jellemzi, aki olyasmit mondott, hogy nálunk változatlanul szocializmus van, csak engedélyezték a kapitalizmust. Némi böngészés után megtaláltam a pontos idézetet, amely az akkoriban még liberális Magyar Hírlap 1996. március 30-i számában látott napvilágot. Imigyen jelent meg: „Magyarországon ugyanúgy szocializmus van, mint volt, csak engedélyezték a kapitalizmust.” Igen ám, csakhogy az immár 84. évében lévő rádióriporter nemrégiben interjút adott, amelyben kifejtette: „Egy könyvben olvastam egy mondatot, amivel teljesen egyetértek: itt változatlanul szocializmus van az agyakban, csak engedélyezve van a kapitalizmus.”  (168 Óra, 2019. október 17.)

Egyelőre nem sikerült föllelni, vajon melyik lehetett ama bizonyos könyv, és ki volt a szerzője, mindazonáltal annyi tudható a szállóigék természetrajzáról, hogy mindig van előzményük. Úgy kristályosodnak ki, hogy olvasunk vagy hallunk valamit, elgondolkozunk rajta, formáljuk, alakítgatjuk, fúrjuk-faragjuk. Az ütős mondat szájról szájra terjed, majd megállapodik egy közéleti személyiségnél, aki a nevére veszi. Az a benyomásom, hogy jó helyen van Szilágyi Jánosnál, ráadásul az ő változata mintha új jelentéssel gyarapodott volna. Napjainkban legalább annyira igaz, mint a Horn-kormány országlása idején volt.

Az idő tájt Orbán Viktor ellenzéki politikusként a szocializmust orrontotta Hornék kapitalizmusában, nem is ok nélkül. S bár 1998-ban miniszterelnök lett, a koalíciós kényszer megakadályozta abban, hogy az agyakban rejlő szocializmust hatalmi eszköznek tekinthesse. A gyökeres változtatás ideje 2010-ben jött el, a kétharmaddal. Azóta megvalósította azt, amit először a múlt század kilencvenes éveiben egy ismeretlen könyvszerző mondott ki, mi pedig egy neves rádióriporter átértelmezésében ismerhettük meg.     

38 komment
süti beállítások módosítása