Médianapló

Médianapló - Az előválasztási vita margójára: hogyan lesz a mondásból ellentmondás?

2019. június 24. 08:06 - Zöldi László

Torzít a látószögem. E rovatban mindent és mindenkit a média nézőpontjából értelmezek, ezért a jó kommunikátorok óhatatlanul fölértékelődnek. Ezzel magyarázható, hogy a budapesti főpolgármester-jelöltek tegnap esti vitájában furcsa sorrend alakult ki. Rögtönző képességével a Demokratikus Koalíció támogatásával induló Kálmán Olga bizonyult a legjobbnak.

Ha valamelyik versenytársa mondott valami figyelemre méltót, rögtön reagált rá, röviden és hatásosan, ahogy megszokta a rádió- és tévéműsorokban. Elvitte a show-t a másik két jelölttől, különösen az MSZP-Párbeszédet képviselő Karácsony Gergelytől. A momentumos Kerpel-Fronius Gábortól kevésbé, mert ő nem is mondott érdekeseket. A mintegy órányi vitában Karácsonytól négy erős mondatot hallottam, Kálmántól egyet, Kerpel-Froniustól egyet sem. A stúdióba ültetett támogatók (a felsorolt pártokhoz tartozó politikusok) körében a legélénkebb tetszést a termetével kimagasló jelölt mondása aratta: „Lehet, hogy Tiborcz nem közszereplő, de közpénz-szereplő.”

Ma még tudhatjuk, hogy a bíróság nem tekintette közszereplőnek a miniszterelnök közpénzzel gazdálkodó vejét, ezért Tiborcz István néhány napja bejelentette, hogy a róla elnevezett adójavaslat miatt - ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, akkor megadóztatja az 500 millió forintnál többet érő fővárosi lakásokat - bepereli a nyurga politikust. Csakhogy a kétségkívül ütős mondatból valószínűleg nem lesz szállóige. Időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy a digitális kávéházakban üldögélő (fészbukozó) választópolgárok szájról szájra adhassák. Mire a folyamat végére jutnának, már talán nem is tudják majd, ki volt az a Tiborcz. Legföljebb Tiborc panaszára gondolnak a kötelező olvasmány Bánk bánból.

Amúgy pedig a jelöltek közül Kerpel-Fronius Gábor hatott a legrokonszenvesebbnek. Tegnap este ő volt az egyedüli, aki be merte vallani, ha a műsorvezető kérdéseire nem tudott válaszolni. A másik kettő kísérletezett a számokkal, többnyire sikertelenül. A legkevésbé ismert jelölt abból indult ki, hogy egy városmenedzsernek nem kell a legapróbb részletekig ismerni a számokat. Inkább az a dolga, hogy jó szakembereket válasszon maga mellé, máskülönben nem lesz képes üzemeltetni a települést. Az előválasztás ironikus ellentmondása, hogy ehhez előbb ügyes rögtönzésekre és ütős mondatokra lett volna szüksége. Nélkülük aligha lehet ősszel Tarlós főpolgármester ellenzéki kihívója.

6 komment
süti beállítások módosítása