Médianapló

Médianapló - Hogyan lett Berci Tóth Bertalanból?

2018. június 18. 21:40 - Zöldi László

Még nincs kialakult elképzelésem az MSZP újdonsült elnökéről, de a Médianaplóban találtam egy régi bejegyzést róla. 2015. augusztus 27-én jegyeztem föl néhány benyomást a hirtelen fölbukkant szocialista politikusról. Íme.

xxx

Baloldali értékrendű olvasók firtatják, miért foglalkozom Tóth „Berci”-vel, ha az MSZP amúgy sem hirdetett miniszterelnök-jelölti kasztingot. Elismerem, hogy nem hirdetett, ettől azonban még van eredménye. Talán a szocialista párt kezdeményezte, talán valamelyik rosszakarója tulajdonítja neki a kasztingot, mindazonáltal tény, hogy az érdeklődés középpontjába csöppent egy ismeretlen politikus.

A pécsi Tóth Bertalan lefogyva, kecskeszakáll nélkül, fiatalosabb hajviselettel jelent meg az országos nyilvánosság előtt, és tucatnyi interjút adott. Két mozzanat rajzolódott ki belőlük. Cáfolta, hogy a pártja országos funkcióra szánja. Azt is cáfolta, hogy Puch László baranyai illetőségű volt párt-pénztárnok állná az újrafazonírozás költségeit. De mi a csudát akarhat, ha nem áll mögötte senki, és saját bevallása szerint az óvónőként dolgozó felesége ad neki sztájliszt-tanácsokat? Megjelent vagy elhangzott interjúiban ugyanis egyetlen mondat sem akadt, amelyet fölvennék a szállóige-gyűjteményembe.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a körülötte (nem) lévő stábtagoknak semmi sem ötlött fel. Mert ha eszükbe jutott volna, kihegyezik a mondandóját. Ő azonban úgy nyilatkozza tele a nyilvánosság fórumait, hogy véletlenül se mondjon valamit. Ezt olvastam a legutóbbi interjújában: „Az MSZP-nek nyitottnak, együttműködőnek és kezdeményezőnek kell lennie.” Ha egy politikai szervezetnek az ellenzékiség hatodik évében ennyire telik az elképzeléseiből, akkor csakugyan baj van vele. Ezt is olvastam tőle: „Hálózatot kell építeni mindenütt az országban.” Dettó, bár ebből kiindulva Tóth Bertalan akár meg is magyarázhatná az ismeretlenségből való kiemelkedést.

Például úgy, hogy a pártelnök Tóbiás József az MSZP újraszervezésével foglalkozik, és nem akarja olyasmivel tölteni az idejét, ami 2015-ben még nem időszerű. A választmányi elnök, Botka László pedig stratégiai ügyekkel foglalkozik, és szegedi polgármesterként a dél felől érkező menekültek is lekötik a figyelmét. De mert 2018-ra mégiscsak készülné kéne, az elnökség megbízta Tóth Bertalant azzal, hogy vegye kézbe a még nem sürgős, de már az országgyűlési választással kapcsolatos teendőket. Ez nem föltétlenül miniszterelnök-jelöltség, bár lehetőség arra, hogy végiggondolt, ráadásul közfogyasztásra alkalmas mondatokkal kecsegtesse azokat a fránya újságírókat. Ha már valamilyen rejtélyes okból megrohanták interjúkészítés céljából.   

komment
süti beállítások módosítása