Médianapló

Médianapló - A Heti Válasz fejfájára

2018. június 09. 10:32 - Zöldi László

Tegnap este megszólalt a megszüntetett hetilap főszerkesztője. Borókai Gábor egy tévéstúdióban kifejtette, hogy amikor még az első Orbán-kormány szóvivője volt, minden megszólalása előtt azt mérlegelte, vajon állami mondandójához mit szólna az újságíró énje. A kérdés sok félrecsúszástól kímélte meg. Mi, újságírók annyit vettünk észre, hogy a miniszterelnök olyan szóvivőt tart, aki nemcsak a kormányt képviseli a nyilvánosságban, hanem a nyilvánosságot is a kormányban.

Ezt az érzést sosem tapasztaltam, ha a második és a harmadik Orbán-kormány szóvivője szólalt meg. Kovács Zoltán hegyes megnyilvánulásai és utálkozó metakommunikációja a miniszterelnök gyökeresen megváltozott médiapolitikáját érzékeltették: az egyre önkényesebb rendszer csak azt a nyilvánosságot tűri el, amely kedvez neki. S bár a Heti Válasz sosem vonta kétségbe az Orbán-kormányok stratégiáját, nem állt távol tőle a kritikus hangvétel. Emlékeztet a múlt századi Élet és Irodalomra, leginkább a nyolcvanas évekből, amidőn a hetilap sosem jutott el odáig, hogy ellenzékinek nevezhessék. Legjobb szerzői mégis meglátták a rendszer fonákságait, és ami legalább ennyire fontos: az írásaik meg is jelenhettek.

A párhuzamot persze nem erőltetném. Elvégre könnyebb volt akkor hatvanezer példányban kritikai szellemű újságot csinálni, mint most húszezer példányban kritikai szellemű újságot életben tartani. E szerepkörre manapság több hetilap is pályázik, és a szűk körű lappiacon belépésük veszteségessé tette, kilépésük pedig nyereségessé teheti a versenytársakat. Mint Borókai Gábor megírta a búcsúzó számban, ha a nevezetes G-nap (2015. február 6.) után élnek a kínálkozó lehetőséggel, és csatlakoznak a kétharmaddal kormányzó Orbán Viktorhoz, akkor meglesz az egzisztenciájuk, ám elsorvad a hivatástudatuk. Maradtak a Simicska-féle médiabirodalomban, ezért megerősödött a hivatástudatuk, de az április 8-i választási vereség nyomán elvesztették az egzisztenciájukat.

Sajnálom őket, mert a szintén megszüntetett Magyar Nemzet mellett ők képviselték az úgynevezett polgári újságírást. A Heti Válasz minden lapszámát megvásároltam, elvégre válaszokat találtam bennük. Nem kellett egyetérteni velük, de voltak annyira tartalmasak, hogy továbbgondolásra késztessenek. A jobb sorsra érdemes hetilap nyilván többet is jelentett az Orbán-kormányokkal rokonszenvező értelmiségieknek. Mostantól magukban őrlődhetnek, vajon meddig mehetnek el a rendszerrel való azonosulásban. 

8 komment
süti beállítások módosítása