Médianapló

Médianapló - Miért ildikózott Puzsér?

2018. június 08. 10:26 - Zöldi László

Nem szoktam nézni, mert nem kedvelem az ordibáló műsorvezetőket. Hírtévés műsorát, a Sznobjektívet például ma reggel láttam először, azt is szokatlan módon. Egyik fészbukos ismerősöm megosztotta a Lendvai Ildikóval készített és a múlt vasárnap (június 3-án) sugárzott beszélgetést. Puzsér Róbert egy szocialistákat elmarasztaló kérdéssel kezdte, majd így fordult az MSZP volt elnökéhez: „Egyetért ön ezzel? Mert én bevallom neked, ez szimpatikus gondolat.”

Hát igen - tűnődtem -, ilyenkor üt vissza a képmutatás. A magánéletben tegezik egymást, műsor előtt azonban megállapodtak, hogy a nyilvánosság előtt imitálják az udvarias magázódást. Lám, most kiderült a turpisság. Arról nem is szólva, hogy Lendvai Ildikó önözve válaszolt neki, amivel elegánsan jelezte a távolságtartását. Eme apró trükkel a tapasztalt közszereplő már az első két percben megnyerte a szellemi párbajt. A műsorvezető pedig kínjában még kellemetlenebb helyzetbe hozta magát azzal, hogy az elmaradt visszategezés helyett mindvégig ildikózással keltette a bennfentesség látszatát.

Az is felötlött persze, hogy szintén távolságtartó volnék. Idestova három évtizede dolgozom a felsőoktatásban, ahol mindig fiatalabbak voltak a diákok. Éppenséggel le is tegezhettem volna őket, ők azonban aligha tegezték volna vissza az apányi, mostanában viszont inkább már nagyapányi korú oktatót. Utálom az úgynevezett csendőrpertut, amikor a hatalomban lévő letegezi a kiszolgáltatottat, és ugyanezt nem engedheti meg magának a hatalmában lévő. Ezzel magyarázható az is, hogy ebben a rovatban önözöm az engem letegező kommentelőket, és a fordított csendőrpertut sértésnek veszik. Holott nem akarom őket megbántani, csupán nem fogadom el a beidegződésüket.

Idáig jutottam a tűnődésben, amidőn az a fránya technika megbokrosodott. A tévéfölvétel visszasorolt az elejére, és újra kezdődött a tanulságos beszélgetés. A kétségkívül harsány műsorvezető megismételte az MSZP-t elmarasztaló mondatot, és másodjára már pontosan értettem, hogy mivel fordult a volt pártelnök felé: „Egyetért ön ezzel? Mert én bevallom, nekem ez szimpatikus gondolat.” Csak egy vesszőnyi meg egy betűnyi a különbség, és a rakoncátlan technika megkímélt egy téves következtetéstől. Ha vasárnap este láttam volna a Lendvai Ildikóval készített beszélgetést, nem ismétlődött volna meg a felvétel, és aligha vettem volna észre, hogy mindvégig magázták egymást. Bocs, kedves Puzsér, hogy kis híján bunkóságot feltételeztem - rólad. 

komment
süti beállítások módosítása