Médianapló

Médianapló - Gyurcsány és azok a fránya számok

2018. június 05. 09:49 - Zöldi László

Amióta a volt miniszterelnök ellenzéki politikusként üldögél a parlamentben, ritkán hasznosította szónoki képességeit. Talán azért is takarékoskodott a megszólalással, mert frakció nélkül, független honatyaként amúgy is korlátozták a lehetőségeit. Ezért aztán tegnapi, immár saját frakcióval övezett hozzászólalása akár székfoglalónak is vélhető. Nem a leglényegesebb, de a legjellemzőbb mondata késztetett tűnődésre.

Gyurcsány Ferenc a magunk mögött hagyott országgyűlési választásra utalva fejtegette, hogy elismeri, nem kevés a Fidesz-KDNP pártszövetségre leadott 2,5 millió voks, de „ennél valamivel többen szavaztak arra, hogy ez a kormány ne folytassa”. Bizonyára gyanakvóbb vagyok a kelleténél, mindazonáltal úgy rémlik, mintha a DK-politikus hajlamos volna nagyvonalúan bánni a számokkal. Röviddel a voksolás előtt például azzal állt elénk, hogy „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.” (Hír TV, 2018. március 17.) Ehhez képest a Demokratikus Koalíció április 8-án 308.836 szavazatot kapott, és 5,37 százalékkal éppen csak átcsusszant az ötszázalékos parlamenti küszöbön.

Gyanakvásom azonban indokolatlannak bizonyult, a két kormánypárt ugyanis 2.824.206 szavazatra tett szert. Csakhogy ez azért nem lett hiteles adat, mert a Kúria (a legfőbb bíróság) levont 4360 voksot, így jött ki a 2.819.864-es végeredmény. Ezt kellene összehasonlítani az országgyűlési választáson indult többi párt teljesítményével, ami 2.861.373 volt. Gyurcsány Ferenc tehát arányilag igazat mondott. Igen ám, de idézett mondatában az is olvasható, hogy szerinte a többi párt arra szavazott: ne folytassa az Orbán-kormány. Vajon e politikai szándékot ráfogta-e az úgynevezett kamupártokra, melyek nem sokat vittek el ugyan (mindössze 45.773 szavazatot), de épp annyit, hogy kijöjjön a 2.816.000.

Ha nem hagyott cserben a politikai logikám, akkor a két tömb között 3864 a különbség. Kétségkívül csekély, de a mérleg nyelve a kormánypártok oldalára billent. További mérlegelést igényel, vajon hová sorolható az LMP (404.425 vokssal), a Momentum (175.225-tel), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (99.410-zel) és a Munkáspárt (15.640-nel). A kormányváltó szándékukat élénken vitatják ellenzéki körökben. El kéne végre dönteni, azt tűzik-e zászlajukra a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az Együtt vereségmagyarázói, hogy több szavazójuk volt, mint a Fidesz-KDNP-nek, vagy ama pártokat hibáztatják a kudarcért, amelyek kilógtak a kormányváltó összefogásból. 

11 komment
süti beállítások módosítása