Médianapló

Médianapló - Mit keres nálunk a kézilabdás világválogatott?

2018. június 01. 10:07 - Zöldi László

Érdekes hírt olvastam a digitális sajtóban. Hosszú idő után újra nyereséges lett a Népszava, a tavalyi bevételek több mint fele (56 százaléka) állami hirdetésekből származik. A hvg.hu még azt is hozzáfűzte, hogy a patinás napilap kiadója állítólag magával Orbán Viktorral állapodott meg egy ellenzéki újság létjogosultságáról. Ezt további információk híján egyelőre nem értelmezném, ám a közleményben van egy mozzanat, amely már most is tűnődésre késztet.

A kiadóhivatal „személyi jellegű ráfordításokra” 376 millió forintot költött. Ebbe nyilván beletartozott a főszerkesztőtől az újságírókon keresztül a portásig mindenki. Nehéz persze a körtét összehasonlítani az almával, a 376 millió mégis párhuzamba állítható két másik számsorral, amely szintén ezekben a napokban jelent meg. Az egyik az, hogy a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia futballcsapata 847 millió forintot költött személyi kiadásokra. Az NB I-es keretben van néhány külföldi játékos is, bár nem a világklasszis kategóriából. Így jött ki az 1,1 millió/750 ezer közti átlagfizetés, amely az idén megduplázódik, a személyi költségek ugyanis valószínűleg 1,5 milliárd forintig kúsznak fel. S ami a legérdekesebb: a bevétel jelentősebbik része, 2,8 milliárd forint a tao-ból (társasági adókedvezményből) származik, amely még nem vesztette el közpénz-jellegét.

Van tehát két gazdasági vállalkozás Magyarországon. Az egyik állítólag a miniszterelnöki sajtókoncepciónak köszönheti a nyereségét, a másik pedig a miniszterelnök lokálpatrióta érzelmeinek. A harmadik számsor a győri Kisalföld lapozgatása közben ütötte meg a szemem. Az ETO kézilabdás lányaira az egyesület tavaly 850 millió forintot költött, beleértve az edzőktől a játékoskeret tagjain keresztül a portásig mindenkit. Íme, a magyarázat, hogy mit keres nálunk a norvég Grimsbő, Mörk és Oftedal, a holland Broch és Grooth, valamint a brazil Amorim. Rajtuk kívül is akadnak még idegenlégiósok, ők azonban kiegészítő emberek.

Ha a kerethez tartozó gimnazista lányok még csak zsebpénzt kapnak, amíg profi szerződést nem köt velük az egyesület, akkor egy-egy világsztár évente akár 20-25 millió forintnak megfelelő devizát is láthat a számláján. Azért nem sajnálom tőlük a pénzt, mert szórakoztató a teljesítményük. S ami legalább ennyit nyom a latban, a klub-bevételek tetemes része nem föltétlenül közpénzből érkezett, hanem szponzoruktól, a német Audi-cégtől. A három csapatból leginkább az ő játékuk tetszik.

komment
süti beállítások módosítása