Médianapló

Médianapló - Kázmér Judit emlékkönyvébe

2018. május 30. 10:02 - Zöldi László

Több mint harminc éve ismerem. Először a Magyar Televízióban futottunk össze, ahol a gazdasági igazgató, Bayer József egyik legközelebbi munkatársa volt. Aztán jött a rendszerváltás, a vidéki sajtó privatizációja, és a Pannon Lapok Társaságánál kötött ki. Széleskörű nyelvtudása és a médiában szerzett tapasztalatai miatt a négy dunántúli megyében (Zalában, Vasban, Veszprémben és Fejérben) berendezkedett német cég ügyvezetőként alkalmazta. Stratégiai ügyekkel foglalkozott, és az volt a benyomásom róla, hogy leginkább ő értette meg a Ruhr-vidéki vállalkozás mottóját: „Gondolkodj globálisam, cselekedj lokálisan!”

Aztán jött a harmadik Orbán-kormány, amely a G-nap (2015. február 6.) után kinézte magának a megyei sajtót. Volt az a pénz, amennyiért az esseni cég megszabadult a pannon lapoktól. Judit velük együtt került át a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworkshoz. Benne maradt a legszűkebb vezetésben, amidőn ’16 karácsonyán valaki meghekkelte a miniszterelnök interjúját. Kitört a botrány, néhány újságírót és szerkesztőt el is távolítottak a magyarosított cég kötelékéből. A döntés részese volt Kázmér Judit is, ezt azonban szakmabeliként nem nehezményezném.

Orbán Viktor megérdemelte, hogy képmutató soraiba vicces folytatást csempésszenek, de zavart, hogy a sajtóban ilyen könnyen lehet hamisítani. Azóta a munkaügyi bíróság rehabilitált két elbocsátottat, egy másik bíróság pedig perbe fogta az állítólagos vétkest. Valószínűleg ő lesz majd a „felségsértés” utolsó áldozata. Az utolsó előtti Kázmér Judit, akinek most szűnt meg az állása. Igaz, hogy már nem engedték a sajtószakmai döntések közelébe, de még jól fizették a pr- és marketing-igazgatói beosztását.    

Amikor vagy másfél évtizede megválasztották a Magyar Lapkiadók Egyesületének élére, sokat dolgoztunk együtt. A SÉTA (Sajtó és Tanulás) újságolvasásra nevelési nozgalom például a kettőnk nevéhez fűződik. Jó menedzsert és kellemes embert ismertem meg benne. Mostanában talán csak azt nem hitte el, hogy a megyei sajtó gleichschaltolásában (egybehangolásában, vonalasításában) nincs megállás. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy azért tolta a Mediaworks szekerét, mert máskülönben a zalaegerszegi, a szombathelyi, a veszprémi, a székesfehérvári és a dunaújvárosi napilap nem maradhatott volna az igényes újságírás takaréklángon pislákoló tűzhelye.

Végül is nem maradt, ő pedig ráment az egészre. Lesz miről beszélgetni, ha leülünk ebédelni Budán, a Feneketlen-tó melletti vendéglőben.  

komment
süti beállítások módosítása