Médianapló

Médianapló - Papír alapú sajtót a papír alapú Erzsébet-utalványosoknak?

2018. május 28. 10:19 - Zöldi László

Okfejtésben egyszer se merészkedtem tovább annál, hogy ez volt az utolsó választás, amelyben még jelentős szerepet játszott a hagyományos sajtó. Nem meghatározót tehát, hanem csupán jelentőset. Mégis mindig akadtak hozzászólók, akik felrótták, hogy lebecsülöm a falvak népét. Nem igaz ugyanis, hogy csak a kormánypropaganda jutott el hozzájuk. Aki akarta, akár még a Budapest vonzáskörzetébe kétségkívül beszorított Klubrádiót is hallgathatta a világhálón.

Tudtam, hogy nem ismerik az országos médiahelyzetet, de azért nem voltam vitaképes, mert számokkal és arányokkal kellett volna előjönni, hogy igazán érvelhessek. Most már van mivel érvelni. Egy friss felmérésből tudhatjuk, hogy a magyarországi lakosság 81 százaléka böngészik a világhálón. Ez szép eredmény, ráadásul a mintegy hétmillió embernek a 89 százaléka naponta szörföl a neten. Az is tudható immár, hogy feltűnően változott az okostelefont használók aránya. Míg 2013-ben csak 34,3 százaléknyi volt, vagyis minden harmadik netező az okostelenofonnal (vagy a számítógép mellett azzal is) böngészte a világhálót, az arány tavaly kétharmadosra, 65 százaléknyira növekedett.

Az is kiderült, hogy a 45 fölöttiek 45 százaléka, vagyis majd’ minden második netezik a számítógéppel, az okostelefonnal, esetleg mindkettővel. Az 55 fölöttiek körében „csak” 43 százaléknyi az arány. Nem ebből a felmérésből tudható, hanem egy másikból, amely néhány hónapja látott napvilágot, hogy a 2,7 milliónyi nyugdíjas korúból 600 ezren neteznek. Ha jól számolom, ez valamivel több, mint 20 százaléknyi, vagyis körülbelül minden negyedik-ötödik szépkorúra vonatkozik. Óriási a fejlődés ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt száz akkori nyugdíjasból még csak négy böngészett a világhálón. Egy évtized alatt oly sok fiatal ment külföldre dolgozni vagy tanulni, hogy ugrásszerűen gyarapodott a szkájpoló nagyszülők száma.

Az egyébként hiteles felmérésekkel az a baj, hogy hiányzik belőlük a településtípusokra való lebontás. Márpedig azt állítom, hogy április 8-án a Fidesz abszolút győzelme azért is erősödött kétharmadosra, mert üzenetei a kormányközeli kezekbe került sajtó révén eljutottak a kistelepülésen élő kisnyugdíjasokhoz. A fővárosi vonzáskörzeten túl csak világhálón fogható ellenzéki rádiók, tévék és digitális portálok közleményei viszont a 600 ezer nyugdíjas korúnak csupán a töredékéhez jutottak el a faluvégi, Erzsébet-utalvánnyal kibélelt házakban.             

9 komment
süti beállítások módosítása