Médianapló

Médianapló - Alkalmas-e pártelnöknek Kunhalmi?

2018. május 10. 10:16 - Zöldi László

Tegnap vita bontakozott ki a Facebook-on. Székely Ferenc, a tapasztalt tévémenedzser azt firtatta, miként vélekedünk Kunhalmi Ágnes ama kijelentéséről, hogy „A bajor állampárt körbehordozza Orbánt.” (Hír TV, 2018.05.08.)

Sokan fejtették ki az álláspontjukat, és a legtöbben úgy találták, hogy a szocialista politikus tájékozatlan. Pedig bizonyos értelemben csakugyan állampártnak nevezhető a CSU, elvégre a Bajor Szabadállamban 1950 óta csupán kétszer volt szociáldemokrata miniszterelnök, akkor is rövid időre. A jelenlegi kormányban például kizárólag keresztényszociális politikusok ülnek. Abban viszont igazuk van a bírálóknak, hogy az állampárthoz rosszalló jelentéstartalom is fűződik, bár diktatórikus hajlamot csupán Franz Josef Strauss tartományi miniszterelnök árult el 1978 és ’88 között. Azért zavarnak az elmarasztaló vélemények, mert Kunhalmi Ágnes a politikai mezőny egyik legígéretesebb tagja. Épp most pályázik az MSZP elnöki székére, mert úgy véli, olyan vezetőre van szükség, aki hibátlanul játssza a „kifelé szóló kommunikációs szerepet”. (ATV, 2018.04.25.)

Íme, némi ízelítő a megszólalásaiból. Az úgynevezett migránsválság idején mondta: „Hideg vizet tudunk biztosítani a civileknek.” (ATV, 2015.07.15.) Ezt is mondta a Pedagógiai Önértékelési Csoport jelentéseiről: „Minden PÖCS-értékelés a miniszterelnök úr asztalán fog kikötni.” (ATV, 2015.09.29.) Sőt, ez is az ő száját hagyta el: „A CEU magyar hungarikum.” (ATV, 2017.04.12.) Ezt pedig a világ 33. leggazdagabb emberéről, Soros Györgyről állította: „Egy szegény öregemberrel kiplakátolják az országot.” (ATV, 2017.07.12.) Szerinte „Hadházy Ákos bicskája beletört a saját pártjába. (ATV, 2018.04.05.) S hogy teljesebb legyen a szókép, ezt is mondta: „Az önvezető autók előszobájában vagyunk. (hvg.hu, 2018.05.01.) A példamondatok azt sejtetik, hogy nemcsak azzal van tisztában, amit beszél, hanem azzal is, miként lehet visszhangzó hasonlatokat rögtönözni.

De visszatérve a kiindulási ponthoz, miközben kiejtette a bajor állampárt nevét, hibátlanul mondta cé esz u-nak. Bezzeg a rendszerváltó Vörös Vince, az 1990-es országgyűlés alelnöke furcsán üdvözölte a karzaton helyet foglaló bajor politikusokat. Hajdani kisgazda képviselőtársát, Ómolnár Miklóst idézem: „Senki se merte megmondani neki, hogy a bajor Keresztényszociális Unió rövidítését nem ’csu’-nak kell ejteni.” (hvg.hu, 2015.06.25.)      

45 komment
süti beállítások módosítása