Médianapló

Médianapló - Miért füllentett Kunhalmi?

2018. május 02. 10:03 - Zöldi László

Tanulságos megfigyelni, vajon az ellenzéki pártok mivel magyarázzák a megalázó vereséget. A DK például azzal, hogy a Fidesz elcsalta az országgyűlési választást, ezzel azonban most nem foglalkoznék. Az MSZP pedig azzal, hogy a torz választási törvény következtében az egyharmados kisebbség kétharmados többségre tett szert a parlamentben. Ebben van igazság, amit azonban Kunhalmi Ágnes kommunikál, az megér egy eszmefuttatást.

A szocialisták elnökjelöltje interjút adott a hvg.hu-nak, a beszélgetés tegnap jelent meg. A politikusnő azt fejtegette, hogy az ellenzék többségben van a Fidesszel szemben, ám a széthúzás megakadályozta abban, hogy április 8-án ütőképes legyen. A többség kifejezést hétszer használta, és mindannyiszor az ellenzék társadalmi beágyazottságára, támogatottságára utalt. A voksolás óta három és fél hét telt el. Bármilyen lassan dolgozott is az Országos Választási Bizottság, már ismert a végeredmény.

A Fidesz-KDNP pártszövetség 2824206 szavazatot kapott, ehhez képest a többé-kevésbé együttműködő ellenzéki pártok a következő eredményre jutottak. MSZP-Párbeszéd: 682602 voks, LMP: 404425, DK: 308068, Momentum: 175225, Együtt: 37561. Ha jól adtam össze a számokat, ez 1607880 szavazat. Elképzelhető persze, hogy Kunhalmi Ágnes hozzájuk számította az együttműködést elutasító pártokat is. Például a Jobbikot (1092669 voks) és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (99410). Ebben az esetben a szocialista elnökjelölt által utólag egyesített ellenzék 2799960 szavazatot könyvelhet el, ez 24246-tal kevesebb a választási győztesekénél. De üsse kő, számoljuk még hozzájuk a Munkáspárt voksait is (15640)! Igazán kár, hogy Thürmerék híveivel együtt sem emelhető többségbe az ellenzék.

Vajon ez a fránya többségezés csupán egy feltörekvő politikus magányos kezdeményezése? Vagy az MSZP választási vereség utáni kommunikációja? Ha az előbbi, akkor Kunhalmi Ágnesé a felelősség, hogy a nyilvánosság fórumain nem bontotta ki a valóság minden szeletét. Kevésbé szépítően fogalmazva hazudott. De mert udvarias szeretnék maradni egy hölgyhöz, választani kéne a rokon értelmű szavak közül. Átverhette, becsaphatta, félrevezethette, kábíthatta, megtéveszthette, rászedhette a pártjához vonzódókat. Csúsztathatott, füllenthetett, hantázhatott, linkelhetett, nagyíthatott, süketelhetett is. Kézenfekvő a füllenteni. Jóindulatúan feltételezem ugyanis, hogy a lendületesen érvelő elnökjelölt „csak” lelket akart verni az MSZP szomorkodó szavazóiba.           

22 komment
süti beállítások módosítása