Médianapló

Médianapló - A kormánynak vagy az ellenzéknek hosszabb-e a ceruzája?

2018. április 30. 09:38 - Zöldi László

Györfi András „vállalkozó, újságíró”, ebben a sorrendben. Volt része sikerben és kudarcban, tapasztalt kolléga tehát, a Portfolio Blogger közösség megbecsült tagja. Április 28-án figyelemre méltó elemzést adott közre Tegyük tisztába a hazai médiát! címmel. Végigbogarászta a föllelhető hatáselemzéseket, médiumok szerint csoportosította a számokat, és színes diagramokkal tette érzékelhetővé az arányokat, százalékokat. S bár a következtetésével nem értek egyet, a részeredményei elgondolkoztatóak.

Szerinte a tévéfronton nincs kormányzati túlsúly, az egyensúlyban jelentős szerepe van a kritikus húrokat pengető RTL Klubnak. A rádiózásban túlsúlyos a kormányzati oldal, de fölénye „nem lehengerlő”. Az interneten „óriási” túlsúlyra tettek szert a kormányt bíráló portálok, bár a kormánypárti Origo napi 640 ezres olvasottsága sem lebecsülendő. A „printben” egyensúlyt állapított meg, régóta figyeli ugyanis a lakása közelében lévő újságstand forgalmát. A következtetése ez: „A kormánnyal szemben álló, azzal erősen kritikus orgánumok, ha nem is kiütéssel, mégis egyértelműen megnyerik a kinek nagyobb a ceruzája meccset.” A ceruzás hasonlat emlékeztet egy árokparti jelenetre. Tízévesen kiálltunk a kiskőrösi árokpartra, és versenyeztünk, hogy melyikünk pisil messzebbre.

Efféle méricskélés folyik mostanában. Sokakkal ellentétben úgy vélem: az ellenzéknek több lehetősége lett volna, hogy kihasználja a nyilvánosságban rejlő lehetőségeket, médiafölénye azonban korántsem egyértelmű. Olyannyira nem, hogy a kormányzat túlsúlyát körülbelül kétharmadosra becsülöm a hazai médiapiacon, hangsúlyozva persze, hogy amit látok, hallok és olvasok, az nem szociológiailag hiteles felmérés eredménye. Ilyen ugyanis nincs, nyolcezer médiatermék esetében talán nem is lehet. Az érdekes okfejtés épp a „print” sajtónál bicsaklik meg. Alighanem azért, mert a cikkíró nem tavalyról, hanem a 2016-os évből szedte össze a számokat. Valószínűleg nem talált náluk frissebbeket.

A Népszabadság 2016. október 8-i megszüntetésére még utal Györfi András, ám továbbgondolásra késztető vizsgálódásából kiesik, ami utána történt. Például a teljes megyei sajtó kormányzati felvásárlása megváltoztatta a médián belüli arányokat. Négyszázezer példánya és másfél milliónyi olvasója révén jelentős szerepet játszott abban, hogy a Fidesz 2018. április 8-án nem abszolút, hanem ennél súlyosabb, kétharmados eredményt ért el. Ha már a súly és a súlyozás került szóba.     

6 komment
süti beállítások módosítása