Médianapló

Médianapló - A fideszes médiafölény mértékéről

2018. április 27. 07:09 - Zöldi László

Ha Majtényi László a médiáról beszél, akkor szakmai, sőt erkölcsi alapon is megérdemli, hogy odafigyeljünk a véleményére. Az ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület) vezetője volt a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején, majd egy MSZP-Fidesz mutyi után, amidőn a 2010-es választásra való felkészülés jegyében a két párt megosztozott a két leghallgatottabb rádiófrekvencián, tiltakozásul lemondott. Erkölcsi tőke birtokában mondta tehát tegnap este egy tévéműsorban az Orbán-kormányról, hogy „elképesztő a média-túlsúlya”.

Erről mások is beszámoltak a nyilvánosság fórumain. Gergely Márton újságíró szerint ama bizonyos túlsúly brutális. Varga Áron politológus szerint elképesztő, Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint elsöprő, Vásárhelyi Mária szociológus szerint iszonyatos, Kéri László politológus és Volner János Jobbik-politikus szerint nyomasztó, Gusztos István visszavonult liberális politikus szerint óriási. A jelzőkön érdemes eltűnődni, mert a hölgy és az urak megkíméltek bennünket a légből kapott százalékoktól. Nekem is vannak médiafogyasztói benyomásaim, ezért csupán a médiafölény mértékén vitatkozhatnék velük, az ítélkezésre nincs jogom.

Ama okfejtéssel azonban nem tudok mit kezdeni, mellyel egy kommentelő jellemezte a túlsúlyt firtató Médianapló-bejegyzésemet. Szerinte „bárkihez eljuthat a balos média”, majd kifejtette: „A választáson csúfosul megbukott baloldali ellenzék magából csinál közröhejt, ha a szánalmas ’fideszes médiafölény’ magyarázat mögé bújik a kudarccal való szembenézés helyett”. A balos és baloldali jelzőt azért mellőzném, mert a kudarc lényege, hogy a sokszínű, széttagolódott ellenzék többet vitatkozott egymással, mint a Fidesszel. Elismerem viszont, hogy bárkihez eljuthattak a kormányt nem kímélő médiumok.

Feltéve, ha előfizetett a megritkított ellenzéki sajtóra. Ha nem érte be a kábelhálózatok alapcsomagjaival, amelyekből ki-kimaradtak a bíráló hangvételű tévék. Ha böngészhetett a világhálón, hogy hozzájusson a fővárosba és környékére visszaszorított Klubrádió, illetve a kormányzati befolyástól egyelőre szintén mentes portálok tartalmához. Az igényes polgárok milliós tömege pedig kevés volt a választási győzelemhez. Rosszul teszik persze az ellenzéki pártok, ha a kudarccal való szembenézés helyett a fideszes médiafölényre hivatkoznak, csakhogy az a fránya túlsúly mégis szerepet játszott a Fidesz győzelmében. Százalékot azért nem írnék, mert ez is csupán benyomás, mértékéről nincs felmérés.      

142 komment
süti beállítások módosítása