Médianapló

Médianapló - Orbánnak van-e szülőfaluja?

2018. április 25. 10:30 - Zöldi László

Az idén még csak egyszer próbáltam válaszolni a magyar nemzet sorsát befolyásoló kérdésre. Választókörzetünk momentumos képviselőjelöltje a kampányban azért kárhoztatta a miniszterelnököt, mert volt képe a szülőfalujába építtetni egy stadiont. Hajnal Miklóst azonban csupán korholtam, elvégre alig múlt húsz, és politikusnak is pályakezdő. Még nem tanulta meg, hogy ha a korszak névadójáról állít valamit, akkor annak illik utánanézni - már csak a hitelesség érdekében is.

De mit szóljunk ahhoz, ha egy jó nevű és gyakorlott újságíró állítja ugyanezt? Azzal a különbséggel, hogy Batka Zoltán a Népszava mai számában a felcsúti polgármester lemondásáról tűnődvén jegyezte meg: a közpénz „Mészáros Lőrinc távozása után is aranyesőként hullik majd Orbán Viktor szülőfalujára”. A szerző kitűnő újságíró, a néhai Népszabadság legendás valóságfeltáró brigádjának tagja, immár a Népszava változatlanul érdemdús munkatársa. Ehhez képest apróság, szinte szóra sem érdemes, hogy nincs tisztában a miniszterelnök érzelmi kötődéseivel.

A bakit meg se említeném, ha a felcsútozás nem épült volna be az Orbán tevékenységét fenntartással kezelők érvelésébe. Érteni vélem az okfejtésüket. Szülőfaluzás nélkül elég nehéz megmagyarázni, miért éppen Felcsút kapta a stadiont, a kisvasutat meg a többi kegyajándékot. Egyébként Orbán Viktort, a pályakezdő politikust 1989-ben kifaggatta a Képes 7 című hetilap munkatársa. Arra a kérdésre, hogy Székesfehérvárott született-é, ezt válaszolta: „Nem. Alcsútdobozon. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel.” De ha így történt, vajon miért írják egyöntetűen a kézikönyvek szócikk-szerzői, hogy 1963. május 31-én Fejér megye székhelyén látta meg a napvilágot.

Az ellenmondást azért érdemes pedzegetni, mert a nyilvánosság képviselői korántsem ok nélkül értelmezik Orbán Viktor közköltséges kapcsolatát Felcsúttal. Az Alcsútdoboz és a Székesfehérvár közti ellentmondást úgy oldanám föl, hogy amióta a környék legkorszerűbb kórházában, szakorvosok közreműködésével szülnek a kismamák, jócskán megcsappant a falusi bábaasszonyok révén világra segített csecsemők száma. Ha igazuk van a lexikonoknak, akkor Orbán Viktor is közéjük tartozik. Ha viszont a miniszterelnök emlékszik jobban, akár még helyzetbe is hozhatja Batka Zoltánt. Az oknyomozó újságíró nekirugaszkodhat ama témának, hogy az ország első embere miért tünteti ki jelenlétével és milliárdos kegyajándékaival a választott faluját, Felcsútot.  

6 komment
süti beállítások módosítása