Médianapló

Médianapló - A vidéki nyilvánosság nyomában

2018. április 19. 10:04 - Zöldi László

Ogli dzsi hozzászólását betűhíven közlöm. „Én komolyan nem tudom ki veszi be azt a mesét hogy a nyomtatott sajtó bármit is számít 2018ban.” Voltaképpen nem is kéne rá felelni, mert egy másik kommentelő (Emmett Brown) ezt írta neki: „Ha nem számítana, akkor nem lenne Lőrincé az összes megyei napilap.”

Április 8. választ adott arra, vajon az ország sorsát utoljára dönti-é el a hagyományos sajtó, vagy először a digitális. Orbán Viktor a papír alapút szorgalmazta azzal, hogy megvétette a megyei napilapokat. Ráadásul miniszterelnöki megbízottjával, Deutsch Tamással a választás utánra halasztatta a vidéki digitalizáció felgyorsítását. Nem akarta esélybe hozni az ellenzéket, amely a személyes jelenléttel szemben a világhálós tájékoztatást részesítette előnyben. A kormány leginkább a kisfalvakban nyerte meg a kétharmadot. Ott, ahová az ellenzéki képviselőjelöltek alig tették be a lábukat.

Ismerek olyan falut, amely digitalizációban megelőzi a kilenc kilométernyire lévő várost. A leleményes polgármester az elöregedett település üresen maradt házaiba invitálta a fiatal párokat, akik nem képesek megfizetni a városi telekárat. Arról is tudok, hogy a 2,7 millió nyugdíjasból 600 ezren használják a számítógépet. Csakhogy elenyésző hányaduk él ezernél csekélyebb lélekszámú településen, amelynek koros lakói évtizedek óta ragaszkodnak a néplapnak vagy népújságnak becézett megyei napilaphoz. Igaza van tehát Emmett Brown-nak, aki helyettem is felvilágosította a tájékozatlan Ogli dzsit.

Szavaihoz legföljebb azt fűzném hozzá, hogy nem Mészáros Lőrincé az összes megyei napilap. A felcsúti polgármester „mindössze” a Zalai Hírlapot, a Vas Népét, a Naplót (veszprémi újság), a Fejér Megyei Hírlapot, a 24 Órát (Tatabánya), a Somogyi Hírlapot, a Dunántúli Naplót (Pécs), a Tolnai Népújságot, a Petőfi Népét (Kecskemét), az Új Néplapot (Szolnok), a Heves Megyei Hírlapot, a Nógrád Megyei Hírlapot és a Békés Megyei Hírlapot vásárolta meg. A miniszterelnök bizalmi köréből Andy Vajnáé lett a győri Kisalföld és a szegedi Délmagyarország, Heinrich Pecináé pedig az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-bihari Napló.

Ezt azonban már nem a kommentelők kedvéért rögzítem, hanem mert tegnap este Hadházy Ákos LMP-politikus azt állította az ATV-ben, hogy „A megyei lapokat Mészáros Lőrinc vette meg.” A hozzászólókon aligha érdemes számon kérni a helyzetismeretet, egy hivatásos politikustól viszont elvárható, hogy eligazodjon a vidéki nyilvánosságban.            

2 komment
süti beállítások módosítása