Médianapló

Médianapló - A vízfejű sajtó

2018. április 18. 10:31 - Zöldi László

Pintér Bence napra, sőt percre kész újságíró. Átlátja az összefüggéseket, jó publicista lesz belőle. A jellemzést korántsem vállon veregetésnek szánom, hanem egy öreg szerkesztő szakmai értékítéletének. Amikor lapját, a Magyar Nemzetet megszüntette a tulajdonos Simicska Lajos, ifjú pályatársam elemezte a helyzetet. Fölírta a Facebook üzenőfalára, hogy az ellenzék választási vereségében szerepet játszott a sajtó is. Szerinte a Budapesten szerkesztett országos sajtó munkatársai nem ismerik a vidéki Magyarországot.

De nemcsak az ellenzéki lapokat marasztalta el, hanem a kormánypártiakat is. Hozzáfűzte azonban, hogy „a Fidesz agytrösztje” annál jobban ismeri a fővároson túli országot, elvégre „a fiúk” onnan érkeztek, hogy aztán meghódítsák Budapestet. Épp attól váltak sebezhetővé (manipulálhatóvá) a vidéki választópolgárok, hogy „Az elmúlt két évtizedben a fővárosi sajtó elveszítette, leépítette és lemetszette a regionális és helyi riporteri bázisát.” Helyzetértékelése pontos, továbbgondolásra késztető. Azzal egészíteném ki, hogy a megyei sajtóban ugyanez a jelenség játszódott le.

A külföldi, túlnyomórészt német tulajdonosok nem értették a magyarországi valóságot, valószínűleg nem is nagyon érdekelte őket. Az újságkészítést kizárólag gazdasági vállalkozásnak fogták föl, és azzal is faragtak a költségeken, hogy eljelentéktelenítették a tudósítói hálózatot. Vagy megváltak a helyi munkatársaktól, vagy továbbra is számítottak rájuk, de megszüntették a javadalmazásukat. Ugyanaz a vízfej-helyzet jött létre, mint az egész országban, ahol a csaknem kétmilliós főváros háttérbe szorította a nyolcmilliós vidéket. A regionális változatban a megyeszékhely játszotta Budapest szerepét, és egy település minél távolabb esett tőle, annál kevesebb esélyt kapott arra, hogy az eseményei bekerüljenek a megyei napilapba.

Amidőn a miniszterelnök bizalmi emberei (Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Heinrich Pecina) felvásárolták a 18 napilapot, olyan emberekre bíztak 400 ezer példányt és másfél millió olvasót, akik értik a dolgukat. Pénzt különítettek el a tudósítói hálózatra, régi munkatársakat vettek vissza, vagy újakat vettek föl, és azóta a megyei napilap hasábjain a legeldugottabb faluban élők is találkozhatnak életük eseményeivel. Eme változást örömmel élik meg, ennek fejében elviselik, hogy a központi (budapesti) szerkesztőségből elárasztották őket a kormány üzeneteivel. Az eredményt április 8-án este ismertük meg.           

11 komment
süti beállítások módosítása