Médianapló

Médianapló - A Magyar Nemzet mennyire volt veszteséges?

2018. április 15. 10:10 - Zöldi László

„Simicska Lajos üzletileg racionális döntést hozott” - fejtegette Urbán Ágnes. A  médiakutató előtte sajnálkozott persze a patinás napilap sorsán, de végül is eljutott az idézett megállapításig. Azon tűnődöm, vajon mennyi az a veszteség, amennyit egy tulajdonos képes elviselni, ha nem gazdasági, hanem politikai befektetésként tekint a válságos helyzetbe sodródott újságjára.

Egy napilap körülbelül 310-szer jelenik meg (365 nap mínusz 52 vasárnap, továbbá néhány államilag szentesített munkaszüneti nap). Kiadóhivatali szakemberektől tudom, hogy a 10 és a 20 ezer eladott példány közti sávban minimum napi egymillió forintnyi veszteséggel lehet számolni. Urbán Ágnes a G-nap (2015. február 6.) utáni első teljes évre, 2016-ra 700 millióban határozta meg a Magyar Nemzet veszteségét (ATV, 2017.04.11.). Ebben azért lehet valami, mert Szalay Dániel fiatal újságíró, aki beleásta magát a hazai sajtó gazdasági viszonyaiba, 762 millióról számolt be (24.hu, 2018.04.13.) Bolgár György, a tapasztalt műsorvezető viszont egymilliárd forintról beszélt (Klubrádió, 2018.04.14.). Elképzelhető, hogy neki van már 2017-es adata is?

A vevőjelöltek közül leginkább Ungár Péter neve forog. Az értelmezők részletezték, hogy Schmidt Mária miniszterelnöki tanácsadó fia, és családi vagyonuk része a Figyelő című hetilap, amely az úgynevezett Soros-zsoldosok listáját közölte. De hadd legyek jóhiszemű, és ezúttal azt veszem figyelembe, hogy a milliárdos fiatalember az LMP-ben politizál, ő irányította például a párt választási kampányát. Vezetőtársai szerint a stratégia és a program is helyesnek bizonyult, bár mondandójuk hatását jócskán gyöngítette, hogy médiafelület híján nem jutott el a választópolgárok tömegeihez. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt meg is fogalmazta, hogy saját médium kéne nekik.

A Magyar Nemzet szerkesztősége az utolsó számban hat közéleti személyiséget szólaltatott meg. Közülük Schiffer András ügyvéd alapította az LMP-t, Lányi András ökofilozófus szerkesztette az LMP programját, Róna Péter közgazdász elnökölte az LPM alapítványát, Kukorelly Endre költő az LMP parlamenti frakciójában múlatta az időt. Már visszavonultak a napi politizálástól, de a Lehet Más a Politika támogatói közé tartoznak. Most nem pedzegetném a pártsajtó intézményét, hogy 2018-ban vajon érdemes-e lapot vásárolni. Nyilvánvaló azonban, hogy minél több pénzt emlegetnek a nyilvánosság fórumain, annál kevésbé vonzó a Magyar Nemzet vesztesége.       

komment
süti beállítások módosítása