Médianapló

Médianapló - Hogyan lett a Top 10-ből 9?

2018. március 17. 10:57 - Zöldi László

Az egyik tanítványom befutott. A Zalai Hírlap tegnap cikket közölt róla. Bemutatta Kövérné Kalmár Mónikát, akinek sütijét szakemberek a legjobb tíz közé választották. Keblem dagad a a büszkeségtől, bár a sokadik tanára lehetek a négydiplomás, négy gyermeket nevelő családanyának. Nehéz elképzelni, hogy mit hasznosított a Kommunikációs technológiák történetéből vagy a Magyar médiapolitika története 1914-től napjainkig című stúdiumból, de vizsgáztatás közben mindig éreztem rajta az érdeklődést.

Azóta a gyereknevelésről és a sütésről-főzésről írott blogja 16937 kedvelőre és 16790 követőre tett szert. Egyike ama tanítványoknak, akik már képesek megélni a szenvedélyükből. Szakmai elismerése talán azt is lehetővé teszi, hogy ne csak cukrászműhelyből elégítse ki az észak-balatoni kávéházak megrendeléseit, hanem ő is nyithasson végre egy cukrászdát Keszthelyen. Sikere azonban a titkom maradt volna, ha nem történik vele valami, amit érdemes megírni a Médianaplóba is. Mónisüti nevű „költeményét” a Volkswagen Dining Guide Étteremkalauz a hetedik helyen említi, ám az Origo.hu kifelejtette a Top 10-ből.

Valószínűleg csupán figyelmetlenségből, és ahogy Mónika Facebook-bejegyzéséből kivettem, ezt ő meg is bocsátotta. Ám az egyik olvasója megírta a 6-700 ezer kattintást gerjesztő portál szerkesztőségének, ahol nem vitatkoztak vele, hanem meghökkentő módon pontosítottak. A Top 10-ben 9-re módosították a számot, és a sütemény nevét változatlanul nem közölték. Az Origo vezérigazgatója egy bizonyos Matolcsy Ádám, az online szerkesztőség a kormányzati médiabirodalom szerves része. Nem állítom, hogy élen jár a valóság meghamisításában, inkább azt a feladatot kapta, hogy a más műhelyekben kigondolt valóságot azokhoz is eljuttassa, akik kedvelik az információk célirányos, bulváros, képes feldolgozását.

Vannak rovatai, amelyek közel állnak a politikai erőközponthoz, és vannak, amelyek távol. A Táfelspicc az utóbbiak közé tartozik. A németből átvett kifejezés asztalfőt jelent, átvitt értelemben pedig a levesben kifőzött és csíkokra szeletelt marhafartőt, mellesleg a kedvenc ételemet. Ha végigpörgetjük a gasztrorovat cikkeit, hiteles képet kapunk az étkezési kultúránkról, amelynek Kalmár Mónika az egyik legháziasabb képviselője. Csakhogy a szerkesztőség hangulatából, például abból a hírvilágból, amelyben nem bontakozik ki a valóság minden szelete, ragadhatott valami a Táfelspicc gondozójára, ha ilyen faramuci módon „pontosította” a Mónisüti sikerét.      

1 komment
süti beállítások módosítása