Médianapló

Médianapló - Van-e online szolgáltatása a 168 Órának?

2018. március 12. 10:28 - Zöldi László

Digitális ismerőseim körében dúl a vita. Közülük valaki fölírta a Facebook üzenőfalára, hogy a közismert hetilap elmulasztott hírt adni Mester Ákos kitüntetéséről. A közéleti magazin alapítóját Pulitzer-emlékdíjjal méltányolta a szakemberekből álló bíráló bizottság, az utódai azonban mintha elfeledkeztek volna róla. A hozzászólók, többnyire a 168 Óra volt munkatársai és szerzői valamiféle ellentétre, feszültségre, konfliktusra, nézeteltérésre, viszályra gyanakodtak, és nem is fukarkodtak a szerkesztőség elmarasztalásával.

Nem vagyok kívülálló, magam is írtam a Mester Ákos és a másik alapító, Bölcs István lapjába, mégsem értek egyet a bizonyára nem ok nélkül sértett kollégákkal. Miközben ugyanis vitatkoztak, nem vették észre, hogy a hetilap online kiadásában ma, hétfőn hajnalban 6.37-kor címes hír jelent meg Mester Ákos kitüntetéséről. Majd 9.01-kor napvilágot Tóth Ákos tizenkét sornyi jegyzete is. A jelenlegi főszerkesztő megadta a kellő tiszteletet a néhány éve nyugalomba vonult elődnek, az újságírói-szerkesztői életművet összefüggéseiben helyezte el.

A szerkesztőség kétségkívül késlekedett egy napot, elvégre akár tegnap délután is megadhatta volna a tiszteletet alapítójának. Mindazonáltal a tétovázás nem föltétlenül személyes okkal, például lappangó konfliktussal magyarázható. A helyzetből fakadó ellenmondás, hogy a megkésett méltánylás cáfolja ama olvasói tapasztalatot, amelyet régóta szeretnék megírni, szerencsére azonban húztam-halasztottam. Az volt a benyomásom, hogy a Mester-Bölcs szerkesztette 168 Óra szellősebbnek, tárcásabbnak, irodalmibbnak, olvasmányosabbnak, érdekesebbnek hatott, mint a mostani. Leginkább azért, mert az új 168 Óra gerincét a Népszabadságból érkezett újságírók alkotják.

Most kiderült, hogy ez a felfogás nem felel meg a valóságnak. Vagy ha megfelelt is, a napilapos újságírókkal tarkított szerkesztőség már megindult a hetilaposodás irányába. Ennek egyik jele, hogy a papír alapú magazin órára, sőt percre kész világhálós kiadását talán mégsem tekinti fejlesztendőnek. Ha ugyanis felvirágoztatandónak, korszerűsítendőnek vélné, akkor még tegnap hírt adott volna az alapító kitüntetéséről. Az is lehet persze, hogy prózaibb ok játszik közre a késlekedésben. Az új tulajdonos olyan anyagi helyzetet teremtett, hogy egyszerűen nincs pénz a hétvégi ügyeletre. Márpedig ilyen helyzetben a netes tartalomszolgáltatás aligha nevezhető folyamatosnak. Ha úgy tetszik, online-nak.      

komment
süti beállítások módosítása