Médianapló

Médianapló - Hallgatott-e Hódmezővásárhelyről a megyei sajtó?

2018. február 28. 10:04 - Zöldi László

A nagyközönség a Népszabadság megszüntetése óta vette észre a megyei sajtót. Nem olvassa, vagy ha a szűkebb pátria egyetlen napilapját olvassa is, nincs átfogó képe a többiről: a kormányzat befolyási övezetébe vont 18 napilapról. Nem is várom el tőle, ám az újságíróktól és politikusoktól talán elvárható volna. Az például nem igaz, hogy az „államosított” vidéki újságok elhallgatták a hódmezővásárhelyi polgármester-választást.

Bár online kiadásuk este tízkor megszűnik közlő hely lenni, 21.39-kor még közölték a Magyar Távirati Iroda 70 sornyi tudósítását. A cikk többet idézi Hegedűs Zoltán fideszes polgármester-jelöltet és Lázár János országgyűlési képviselőt, mint a győztes Márki-Zay Pétert, de összefoglalja az ellenzéki pártok legjellemzőbb sorait is. A cikk hangvételét lehetne kifogásolni, de az MTI mindig hajlott a mindenkori kormány felé. Miért éppen most tagadná meg magát, egy kormánypárti vereség pillanatában? Gyors közlésével pedig megspórolta a megyei lapoknak az állásfoglalást.

Amúgy is visszafogják magukat, talán mert magas helyről megkérték őket, hogy ne szóljanak bele a nagypolitikába. Csakhogy egyelőre három különböző tulajdonoshoz sorolhatóak, ezért korántsem egyöntetűen reagáltak a Hódmezővásárhelyen történtekre. Az Andy Vajna tulajdonolta Lapcom szegedi újságja, a Délmagyarország online kiadása másnap reggel hétkor jelentette meg Gidró Kriszta Demokrácia című jegyzetét. Az újdonsült főszerkesztő-helyettes szerint „A kiugróan magas részvételi arány és az eredmény megcáfolta Márki-Zay Péter kampányának egyik tételmondatát, miszerint diktatúra van Hódmezővásárhelyen.”

Tartalmilag persze lehet összebeszélés a Vajna-újságok és a Mészáros Lőrinc portfóliójába sorolható Mediaworks-napilapok között, mert az utóbbiak február 27-én Csermely Péter jegyzetét közölték, és a fővárosi szerző ugyanezt pedzegette: „Furcsa diktatúra ez a magyar, amelyben néhány héttel az országgyűlési választások előtt az ellenzék elsöprő győzelmet képes aratni a kormánypárt egyik kedvenc városában.” A Heinrich Pecinához köthető Inform Média északkelet-magyarországi három napilapja viszont egyelőre kilóg a demokráciázó kórusból.

A központi (debreceni) tartalomfejlesztő főszerkesztő korlátozta a jegyzet műfaját. Február 26-án, amidőn publicistájuk kifejthette volna álláspontját a Hódmezővásárhelyen történtekről, a horrorszereplő Frankenstein ürügyén a fiatalok mobilfüggőségéről értekezett. Máskülönben érdekes eszmefuttatás volt.

3 komment
süti beállítások módosítása